Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
23.11.2006

Зелената трева

от Босилена Мелтева :: Коментари (12) :: (16429 прочитания)

Конопът, който вирее стремглаво и навсякъде, в пълен синхрон с природата - 100% био, обогатява почвата, спасява горите. Mоже да ни храни, да ни движи колите, да ни разкрасява, да ни облича. И след всичко това - не оставя боклук.
Около конопа има митове (че ще спаси света, стига да му дадем шанс, например), една-две конспиративни теории (свързани с петролния бизнес и Големия брат), яка параноя (заради ганджата, тук нямаше нужда от скоба). Със или без този разноцветен ореол, няма как да не отделим дължимото на тази трева, защото е ярко зелена и защото фактите говорят сами за себе си.

Индустриалният коноп
е издръжливо и бързо растящо тревно растение. За индустриален се смята конопът, в който съдържанието на THC е под граничната стойност от 0,2% и съответно не става за пушене.

Отглеждането на конопа не налага използване на пестициди, хербициди и други там неприятни химикали. Широките му листа блокират слънчевата светлина и точно защото расте доста бързо и на високо (може да стигне височина до 4.5 м и е готов за събиране за около 100-120 дни след като е посят), другите растения, в това число и плевели, остават под неговата сянка и нямат много шанс за оцеляване. Конопът има незначително малък брой естествени врагове и затова си вирее чудесно и без помощта на пестицидите. Накратко: конопът е идеален за био отглеждане.

Конопът оставя почвата в отлично състояние за следващи посеви и култури. Това се дължи на:
    1) естественото обезплевяване;
    2) силните корени на конопа, които проникват дълбоко в почвата (над 92 см) и избутват на повърхността хранителните вещества, аерират я, закотвят се и пазят от свлачища, изграждат и запазват структурата на горния и долния й слой подобно на горската почва.

Добър е и за компостиране – освен че не изтощават почвата, конопените растения сменят листата си през целия период на растеж, с което добавят богати органични вещества в горния й слой и я овлажняват. Непретенциозен е и вирее при всякакви климатични условия и почви.

Стеблата на конопа съдържат висок процент целулоза (около 60%), която остава след извличането на влакната. Този суров материал може да се използва за производство на пластмаса, която обаче е биоразградима за разлика от добитата от петрол. Конопът дава три-четири пъти повече целулоза от всички дървесни видове. От него става по-качествена хартия, която не се обработва с вредни за природата химикали и в същото време може да се рециклира много повече пъти от сътворената от дървен материал. Сещаш се вече, че ако производството на конопена хартия се развие, много застрашени гори, които се борят с глобалното затопляне, могат да бъдат спасени.

Семето е изключително хранително заради високото съдържание на чисти и лесно усвоими протеини, с добър баланс на всичките осем съществени аминокиселини, а и Омега-3 и други важни мастни киселини, витамин Е (три пъти повече в сравнение с лена), желязо и магнезий (два пъти над нивото им в лена отново).
От семената се прави олио, което може да се използва за: гориво, както и за успокояващи балсами, и за мастило, и за козметика (една от най-известните такива е Body Shop). ..Това е качествена и евтина алтернатива на изчерпаемите ресурси, защото може лесно да се обръща в биомаса, която пък се преобръща в енергия – метан, метанол или бензин с цена на половина на горивото под формата на петрол, въглища или ядрена енергия.

Конопът е известен с дългите си фибри (влакната). Благодарение на тях е толкова здрав (използва се за корабни въжета и платна). Дори, за да се получи по-мека текстилна материя за дрехи, се налага влакната на конопа да се смесват с памук, коприна, вълна, дори с полиестер от рециклирани бутилки от безалкохолни. Предимствата му пред другите материи: био, траен, здрав, силно устойчив на UV-лъчи, както и на плесен, има и изолиращ ефект. Още един плюс за природата: ако сравним количеството вода и химикали, използвани за традиционното отглеждане на памук, конопът е далеч по-благодатна култура.

Всичките му съставни части могат да се използват продуктивно. Сърцевината става за подслон на животни, но може да послужи и за строителен материал при построяването на къща. От олиото на семената може да се добива пластмаса, от която се правят мебели, CD-кутии и дори автомобил ( още Хенри Форд си е направил такав). Влакната стават на килими и тапицерии. Дългите влакна могат да заместят и фибростъклото за направата на скейтборди, и сърфове. Продуктите, направени 100% от коноп са напълно биоразградими. Много важен момент за заритата ни с боклук малка планета.

Нещо твърде важно: Индустриален коноп може да се отглежда в България. Както и в много други страни като Франция и Австралия например. Румъния и Китай остават двата ключови източника на тази уникална трева. От 1938 година конопът се счита за марихуана и е забранен за отглеждане в Северна Америка (като изключим Втората световна война, когато се наложило да влезе в употреба в името на родината). 60 години по-късно Канада започва отново да го произвежда. Много щати също надушват вятъра на промяната в последно време, но нещата там се разчупват бавно.


Ако не можеш да спреш да четеш иди на www.chanvre-info.ch или www.cyarn.com или www.globalhemp.com за още конопена информация.

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (12)

12.03.2007 :: 15:52 :: от ivan_dogramata
#1
Re: Зелената трева
Ami da go odglehdame togava !!!
12.03.2007 :: 15:57 :: от karamela_4
#2
Re: Зелената трева
Хм,стига да не те гръмнат монополистите на застрашените индустрии(май гледам мнго криминални филми:)!Иначе идеята е повече от чудесна!!!
12.03.2007 :: 16:09 :: от karamela_4
#3
Re: Зелената трева
Къде в София има Body Shop??
16.04.2007 :: 16:28 :: от stefka grigorova
#4
Re: Зелената трева
Всичко е фантастично!Но да речем,че аз или други такива като мен решат да засеят конопа и да го отглеждат,какво се случва след това?За да станат всички тези хубави неща трябва освен производители на конопа да има и кой да се заеме с неговото използване.Иначе неговото приложение е достатъчно широкообхватно.
19.04.2007 :: 14:41 :: от karamela_4
#5
Re: Зелената трева
Ти предложи конкурентно ниски цени(защото резходите са по-малки с конопа,а следователно и цените ще са по-ниски),а то със сигурност ще се намери кой да се заеме с използването му.
09.05.2007 :: 23:43 :: от Павчуко
#6
Re: Зелената трева
Стефке, айде да си направим едно ТКЗС и да гледаме коноп :р И аз съм много за идеята... а като бях малък и си гледах вкъщи, баба ми ме накара да го изхвърля, щото било "дроги" :)
31.05.2007 :: 22:39 :: от xbizzit
#7
Re: Зелената трева
Хе и аз съм за с всички крайници за таз' блага кауза...Само, че питам се за какъв точно подвид на конопа става дума.. Cannabis sativa или Cannabis indica?..И въобще повечето наясно ли са с разликата между тях... Интересното е, че дори и ботаниците н са напълно наясно с класифицирането на вида..Аджеба, един вид с два подвида ли е, две вкологични раси на един вид ли са, два отделни вида ли са???...Иначе разликата, предполагам си я знаем на практика... Единия е идеален за производство на влъкна..на масло..за фураж и т.н..А другия..всичко това, плюс някой други толкова ценени въздействия върху психиката на хората....Е то няма лошо..Ако искахме вечно да сме трезви..Защо не сме забранили алкохола..Или дори кафето..Ние всъщност сме заобикполени от вещества влияещи на психиката..Дори захарта, солта и много подправки (като индийското орехче което във високи дози е неподозиращо силен халюциноген)..Въпроса е, тогава, как така някой решава с кой вещества е позволено да се "дрогира" а с други не?...Въобще въпроса е много комплексен..Но едно нещо, убеден съм, е напълно погрешно..Отношението на държавата, властта и най вече милите господа офицери от МВР към невинните тинейджъри заловени с някоя мизерно кашенце, с твърде ниско съдържане на ТХК, но все пак достатъчно, ако не да те напуши, то поне да ти съдаде наистина сериозни проблеми с властта...А произтичащите от това следствия..Криминално досие. Разправии. Психически, а защо и не - физически тормоз и т.н...И защо..Защото някой малоумен има властта да решава независимо от фактите и да налага своето "право", за благото на обществото и здравето на децата ни...Дрън-дрън..По скоро те погубват живота на тея деца, нарекли ги престъпници заради едно смачкано фасче некаде из задните джобове на джинсите...
31.05.2007 :: 22:42 :: от xbizzit
#8
Re: Зелената трева
Мисля че просто някой трябва да каже на тея деца че като са напушени не са по готини...Тревата те отпуска, разконцентрва и накрая те "забива", т.е. приспива...Тя не е за яко парти, а за релаксация..Много "по-парти" стимулант си е добрия стар алкохол, но...и без това злоупотребяваме твърде много и с него...така че не искам да го пропагандирам..Просто смятам, че марихуаната в момента си е мода и е тъпо точно заради някаква си мода и бунт срещу порядките на възрастните, някой тинейджари да си го отнасят толкова много...
24.06.2007 :: 16:48 :: от vladgar
#9
Re: Зелената трева
Май скоро нема да си пробие път конопът Той е отглеждан в страната ни преди години и е ползван широко като индустриално растение наред с лена ама май е засегнал нечии интереси и е демонизиран заради това Как сега ще му позволят да се развива като ще засегне интересите на петролния бизнес и вероятно на други бизнеси,а те не се интересуват от съсипването на природата. Нищо- тя започна да си ни връща вече и ще продължи още по-тъпкано ако не се осъзнаем навреме
01.08.2007 :: 16:03 :: от Ivan
#10
Зелената трева
Predstavqm si
Nikola (moj syu4enik): Eh kak mi se pu6i Bio treva...
:D:D:D
01.08.2007 :: 16:04 :: от Ivan
#11
Зелената трева
V tozi sajt ima hilqdi mneniq ot sorta: Qka ideq; Podkrepqm; De da be6e taka i u nas.
Taka 4e Az 6te kaja sy6toto
08.07.2010 :: 11:31 :: от bgkite
#12
Re: Зелената трева
Интересеите са само на мутрите, които печелят от търговия с наркотици. Това е възможно само заради нелегалната марихуана. Ако се легализира хем няма да печелят престъпници, в държавата ще влизат приходи от данъци и ще може да се възобнови производсвото на коноп за индустриални цели.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg