Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
17.10.2006

Чушки и домати

от Олга Апостолова :: Коментари (2) :: (5165 прочитания)

Ако искаш храната ти да отговаря на зеления ти лайфстайл, избери сезонното и българското. През месец октомври от това по-лесно няма.
Есента е най-благодатният сезон, ако искаш да наблегнеш на пресни плодове и зеленчуци, произведени в България. Само трябва да се пребориш с изкушението да посегнеш към мандарините, бананите или мангото в магазина. Ако ти е втръснало от ябълки и грозде, сега е моментът да си вземеш смокини и нарове. В България ги имаме в изобилие, така че избягвай вноса от Израел или Гърция. Българските ще са много по-пресни и няма да са пропътували хиляди километри, за да стигнат до теб. Плодовете за износ често се берат зелени с идеята, че узряват на път. Освен това при превоза им с наземен или въздушен транспорт се замърсява излишно околната среда. Така наречените хранителни мили са причина за една трета от въглеродния двуокис, който се отделя в атмосферата и причинява промените в климата.

В момента най-силен е сезонът на българските зеленчуци. На пазара все още има много чушки, домати, патладжани и картофи. Освен това сега е моментът да се заредиш с витамини и минерали като си купуваш зеле, карфиол, броколи, брюкселско зеле, целина, праз, моркови и тикви.

Напълно нормално е в големия град да се чувстваш малко изолиран от природата и да не се замисляш кога точно е сезонът на някой плод или зеленчук. Знаеш си, че супермаркетът е пълен и че няма вариант да умреш от глад. В повечето западни страни хората се ориентират за сезонната продукция по така наречените farmers’ markets, или пазари на производителите. Там усещаш много осезаемо смяната на сезоните. Един ден всички продават ябълки, на следващия тикви. На Женския пазар усещането за сезоните е малко объркано заради множеството прекупвачи, но по малките градове и селата, селскостопанската продукция е предимно сезонна.

За сезонността на продукцията можеш да се ориентираш и по цените. Най-ниски са цените в сезон, защото тогава всички се конкурират. Ако на пазара има един-единствен продавач на сливи и им иска много пари, по-добре си вземи нещо друго. Нещо прясно – в сезон и българско.

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (2)

16.02.2007 :: 16:17 :: от Tania Baeva
#1
Re: Чушки и домати
Sashto mnogo vajno e da se otbeleji,che zelenchucite i plodovete,koito konsumirame triabva da sa presni,da sa otkasnati chasove predi da gi zakupim.Zastoto kolkoto poveche vreme minava tolkova poveche te gubiat vitaminite i mineralite,koito sadarjat.Taka che ot konsumaziata na vnosnite niama pochti nikakva polza.Zatova kopuvaite samo balgarski plodove i zelenchuci-te ste vi dadat vsichko,ot koeto vashia organizam ima nujda.Taka sashto shte stimulirame balgarskoto proizvodstvo.
21.03.2008 :: 21:14 :: от axim
#2
Re: Чушки и домати
Хубава статия с хубави препоръки.Лошото е че в милата ни България почти не останаха производители.Сега почти всичко което в големият град е обявено за родно всъщност е от някъде другаде.Само се пакитира тук.....Трагедия едно време сме били държава градина сега сме пустиня държава.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg