Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
06.12.2006

За всички от сърце

от Босилена Мелтева :: Коментари (1) :: (3648 прочитания)

Тази Коледа елхата в столицата е живо дърво. Чудесен повод да помислим за това как коледните ни подаръци да са оригинални и съобразени със зелените ни убеждения. Ето няколко идеи.
Някъде към края на ноември, точно когато грипните епидемии почват да позамират, плъзва един друг поголовен вирус – предколедната пазарна треска След запасяването-като-за-последно за празничната трапеза, покупките около украсата и коледното дръвче, друг сигурен симптом е пазаруването на подаръци за роднини, близки, приятели, колеги ...(ако забравям някой, моля да ме извини). Преди и ти да си прихванал вируса, виж няколко превантивни довода и сигурни начини набавянето на подаръците да си остане ритуал със смисъл и той да е преобладаващо в зелено.

Подаръкът, според нас де, е средство да дариш отношение. Знак, че си мислил за някого. И чудесен повод да споделиш важните за теб неща (като това, че държиш на хармонията ти с природата). Не е задължение, което трябва да изпълняваш, защото е празник, не е и джунджурия, която сам знаеш, че скоропостижно ще отиде в килера или в кофата. Затова не е зле да обмислиш внимателно и по-отрано какво и как ще подариш, особено на Коледа.

Помисли и за това, какъв път е изминал избраният от теб подарък (транспортът е една от основните причини за отделянето на вредните емисии на СО2 в атмосферата), дали ще е ценен или нужен за някого, колко дълго ще се ползва (т.е. дали не е потенциален боклук, и без това си имаме предостатъчно). Ако наистина си струва да го вземеш, не забравяй въпроса с опаковката, защото всичките найлонови и хартиени пакети, надиплени с панделки, обикновено също отиват в кофата. Съветът ни е да използваш пакети и торби, в които са ти подарявали на теб или които могат да се ползват многократно. Ако си по-изобретателен, опаковката ти може да бъде неповторим колаж от стари списания и вестници.

И за да не ти звучи въздухопарно всичко това, подбрахме няколко идеи, с които да разпалим въображението. За “ангажираните”, подаръкът може да е нещо нематериално, което обаче ще държи дълго след празника - един реванш към природата под формата на дарение към някоя екологична организация от името на близкия или пък откупуване на въглеродния двуокис, който е натрупал през годината.

За по-традиционните типове екземпляр от "План Б 2.0" на Лестър Браун е чудесен начин да подпалиш зеления фитил. Чифт дънки от био памук (в Levi's) или шал от бамбук (в Capasca) също са супер идеи. Гастрономите ще ахнат след един буркан с био мед или био кисело мляко, който ще ги накара да разберат без много думи за какво става дума.

За практичните си трябва нещо икономично като енергоспестяващите крушки или пък, ако си решил да си ларж, бяла техника от А клас (пак спестява доста от така-ценната-ни-енергия). Коледното дръвче в саксия, което после ще засадите заедно в парка примерно, е перфектният вариант за семейните. За децата: дървени, вместо PVC играчки. За колегите: по една платнена торба за пазар и си спокоен, че не просто си отбил номера (много скоро и Gorichka пуска свой модел. Адекватни са на модните тенденции, спокойно).

Подари малко от ценното си време на някой специален за теб. Споделените часове в театъра или киното със сигурност ще се запомнят по-дълго от някой набързо купен подарък. А и няма нужда от опаковане. Собственоръчно направена паста за зъби или парфюм може да разчувства и най-дебелокожите.

Ако искаш да се включиш в системата на Fair Trade (системата за справедлива търговия, която гарантира, че човекът, произвел продукта, е получил справедливо възнаграждение и работи при човешки условия) мини и през магазина на Ten Senses (първата българска компания, която се сертифицира към асоциация Fair Trade) на „Фритьоф Нансен” 41 в София. Ако не го направиш на Коледа, кога?

Тази година коледното дърво в София е живо - добро начало на една по-зелена Коледа, нали. Още идеи можеш да откриеш и на Plenty magazine, Ideal Bite, Treehugger, както и тук.

Ние няма да купуваме отрязани елхи. Няма смисъл.

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (1)

27.06.2008 :: 17:19 :: от earth's friend
#1
Re: За всички от сърце
Енергиен клас А+ пести енергия и пари и щади околната среда, тъй като използва 25% по-малко ток от обикновените модели от клас А.


Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg