Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
09.01.2007 :: партньор

БокЛукс

от Босилена Мелтева :: Коментари (2) :: (13486 прочитания)

Боклуците нa консуматорското общество могат да бъдат качествен, а и доста стилен, материал. С малко талант резултатът от повторната им употреба може да е уникално дизайнерско решение и по-малко отпадъци за природата.
Природата има своите прости и съвършени начини за справяне с отпадъците. Всичко на планета Земя е устроено така, че с времето се разгражда на съставните си части и се разлага. Не вреди. Точно обратното - обогатява почвата и “храни” останалите живи организми или пък се преобразува под някаква форма. Перфектният дизайн, в който няма нищо излишно! Единствените, които от известно време правят боклук със сериозни последствия за планета, сме ние хората. За малко повече от век природата вече не смогва да се справи с “модерния” боклук, с новите химични комбинации, които постоянно изобретяваме, с количествата и с темпото, в които ги произвеждаме и изхвърляме.

Веднъж отишли на сметището накуп, те не могат да се разградят и остават там за “вечни времена”, отделят вредни газове във въздуха (основно метан - парников газ, 20 пъти по-силен от въглеродния двуокис ) и така работят твърдо за глобалното затопляне. С вредните си токсични съставки замърсяват почвата и подпочвените води. При изгарянето на боклука (друга честа съвременна практика) с пушека, газовете и пепелта се отделят опасни диоксини, които имат аналогичен ефект.

Голяма част от нашия боклук, който обричаме на сметището, може да се използва отново от някой друг. Около 60% от съдържанието на едно средно статистическо кошче може да бъде рециклирано. Материалите, от които са направени непотребните ни вече вещи, могат се използват направо или да се обработят, за да се направят от тях нови предмети, често пъти доста красиви, ефектни и уникални.

Трябва само да сменим гледната точка и да видим хилядите неща, които минават през ръцете ни ежедневно, като материал с потенциал, а не като боклук. Да освободим нестандартното си мислене, което да даде на ненужните предмети нова роля и контекст, оригинална красота и светлина. Ако пък не сме чак такива творчески натури, можем да се доверим на тези, които го умеят и просто да започнем да им подаваме материал като хвърляме разделно, за да се включим в местната система за рециклиране.

За вдъхновение, Горичка подбра няколко свежи дизайнерски решения, които освен стилни, са създадени с мисълта за чиста природа.


1. Истински твой (truly yours [true-re-use])
дизайн: Инна Алесина, САЩ

Голяма част от пластмасовите продукти (правят се основно от петрол) обикновено не се рециклират. Това са най-вече продуктите за еднократна употреба - найлонови пликчета, опаковки от бонбони, капачки от безалкохолни напитки, които не стигат до кофите за разделно хвърляне на боклука и се подвизават на някое дърво или се търкалят по улиците. Шарената табуретка “Истински твой” дава удобно решение на този проблем. Рециклиране в домашни условия - събираме всички тези ненужни джунджурии, пълним с тях модулните части на табуретката (100% полиетилен с висока плътност), които после сглобяваме в едно цяло. Остава да се настаним удобно в меката мебел, която прилича на надуваем стол с разликата, че вместо въздух, пълнежът тук е домашният боклук2. Новини (News)
дизайн : Клаудио Кардозо и Телма Верисимо, Португалия

Всеки ден огромни количества дървета се изсичат за производство на хартия. Тя е биоразградим продукт и след еднократната й употреба, на бунището тя загнива и произвежда метан. Ако се рециклира обаче или ако се преобрази в кошница за хартия, изработена от 60 листа от стари вестници например, сценарият има хубав финал - спестява големи количества нови отсечени дървета, вредни парникови газове и енергия.

3. Новите новини (New News)
дизайн: Джакпани Соторнопабутр, Тайланд

Всекидневниците имат особено кратък живот – трийсетина минути, няколко часа, най-много ден, колкото да бъдат изчетени и отиват в кошчето. “Новинарският”стол е алтернативен начини за значителното удължаване живота на 48 стари вестници. Освен това е функционален, минимистичен и стилен.3. CD-лампа
дизайн: Джош Оуен, САЩ

Много дигитални продукти, които доскоро са били ценни, неусетно стават ненужни в технологичното ни време. Така е и с кутийките за дискове, а дори и със самите дискове. Информацията се пази основно в компютрите и хард дисковете ни. Преди да изхвърли купищата непотребни кутии от CD-та, дизайнерът Оуен ги вижда в една непривична за тях роля на едно нестандартно място - полилей на тавана. Благодарение на двете различни страни на CD-кутийката – прозрачна и тъмна, тази лампа прави интересни и неочаквани отражения на светлината.

4. Диван за почивка (re:pose sofa)
дизайн: Мартин Хек, Германия

Диван, направен изцяло от “боклук” – ликвидиран боклукчийски контейнер, захвърлен рекламен постер от платнище и пълнеж от дунапренени парченца от стар матрак. Контейнерът е ликвидиран заради пукнатини на дъното, които обаче не му пречат ни най-малко да служи за стабилна основа на диван. Предлага дори колелца и спирачка бонус. Постерът е от висококачествена огнеупорна материя с арт мотив и е изхвърлен, защото кампания, заради която е бил изработен, е приключила. Оказва се, че боклуците на консуматорското общество имат качествени материи. Остава само и въображение да имаш.
5. Лейка (water can)
дизайн: Никола льо Моан, Швейцария

Изобретеното приспособление от рециклирана пластмаса - капачка с чучур пасва на всевъзможни форми бутилки и ги преобразява в лейка. Идеята е да се използват многократно пластмасовите и стъклените шишета, които иначе са един от неизменните боклуци, които заливат сметищата.
Източник: designboom

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (2)

26.03.2007 :: 00:37 :: от Николай
#1
Контейнери
Още за повторното използване в строителството на нестроителни материали:
В блога на WhAT Association ( http://whata.org/blog/ ) бяхме писали за град от товарни контейнери.
Доста богата галерия със снимки от контейнерния град има тук: http://www.containercity.com/
Нещата, построени с контейнери, изглеждат като истински, че даже и по-добре :)
13.10.2007 :: 10:26 :: от trendoffice
#2
Re: БокЛукс
А какво става, когато красиво подредените кутии от дискове се загреят от лампата? Това далеч не е еколгично предложение. Аз съм против такова използване.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg