Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
02.01.2007 :: партньор

Екоразопак

от Босилена Мелтева :: Коментари (3) :: (4277 прочитания)

Усилията да си набавиш отделни торби и да ходиш до контейнерите за разделно изхвърляне, ще спестят вредни газове и токсини на планетата, както и ценна енергия и изчерпаеми ресурси за правенето на нови продукти. Струва си.
Няма как да не си мяркал резноцветните контейнери, които слагат все по-често из градските улици, а и в доста от по-малките родни кътчета. Наясно си и с факта, че в тях можеш да изхвърляш разделно ненужните ти вече пластмаси, хартии, метали и стъкларии и така директно да се включиш в системата за рациклиране на отпадъците. Напоследък се появиха дори постери, флаери, радио и ТВ реклами, популяризиращи идеята. И все пак може би още си леко скептичен към целия този напън и имаш съмнения, че отново става дума просто за поредното яко натягане пред европейските ни събратя.

Само че този път добре е да помислиш за това,че: За добро или за зло, сме част от едно такова общество, което консумира енергично, непрестанно и в огромни количества. Някак си естествено за подобна среда идва и актуалността на евтините и удобни продукти за еднократна употреба (пликчета, пластмасови чашки и чинии..), бързото, ама много бързото, изхабяване на закупените вещи и правенето на планини от боклук и то ежедневно. Изчислено е, че 90% от материалите, използвани за направата на даден продукт става боклук само 6 седмици след продажбата му.

Има обаче сериозни причини да променим тези си лежерни навици. Ресурсите, от които правим “еднодневките” са на привършване (за петрола всички вече знаем, че дните му са преброени, резервите на олово ще приключат след 18 години, калайят има към 20-на години живот, 25 за медта, 64 за желязната руда, ауминиевата руда – 69 г.) В купищата “мешан” боклук, който заточваме на сметищата, освен органичните отпадъци, бъка от трудно разградима химия. Тази маса, обикновено в близост до градовете, тлее ужасно много години, отделя метан (основен виновник за глобалното затопляне) и токсини (замърсяващи подпочвените води). Има го и сериозния проблем с изчерпването потенциала на бунищата.

И на целия този сив фон: минимум 65% от т.нар. “боклук” може без проблем да се рециклира или компостира, стига желание да има. Факт, и то доказан - Нова Зенландия е емблематичния пример - с разделно изхвърляне и рециклиране редуцира до 90% боклука си. Мисля това е достатъчно, за да си вече луд фен на шарените контейнери.

Усилието ти да си набавиш отделни торби за пластмаса и хартия, стъкло и метал, както и времето да отидеш до кофите за разделно изхвърляне, ще спести известно количество вредни газове и токсини на планетата, както и ценна енергия и изчерпаеми ресурси за правенето на нови продукти. Ако умножиш доброто си дело по милион, примерно (колкото се водим по адресна регистрация софиянци), едва ли ще я има драмата с къде-по-дяволите-да-е-новият-Суходол, както и с къде-да-се-дене-нескончаемия-боклук-на-София.

Хубава новина е, че освен теб, търговците ни на опаковани стоки вече са длъжни да финансират рециклирането на продукцията си. Могат да избират между опцията сами да изпълняват този ангажимент (много скъп вариант), да плащат такса на държавата (също скъп вариант) или да сключат договор с организация, която да изкупува и рециклира опаковките от тяхно име („Екопак“, „Екобулпак“, „Репак“, “Рекопак” и „Булекопак“ имат лиценз за това). Над 80% от компаниите са избрали третия вариант, защото е по-ефективен и по-евтин.

И накрая една добра дума за клошарите и бедняците, които всяка вечер редуцират общия боклук и налагат един своеобразен нашенски модел на разделяне и рециклиране на боклука. Не е лошо да се поучим и от тях.

Фото галерия

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (3)

05.07.2007 :: 23:05 :: от hipnge
#1
Re: Екоразопак
добре де мн ми се иска ама цялото ми желание се убива като видя някой да хвърля в контейнер за 'стъкло' опаковка от вафла и т.н. .. не се ли обезмисля всичко така .. ?
05.07.2007 :: 23:05 :: от hipnge
#2
Re: Екоразопак
добре де мн ми се иска ама цялото ми желание се убива като видя някой да хвърля в контейнер за 'стъкло' опаковка от вафла и т.н. .. не се ли обезмисля всичко така .. ?
29.10.2007 :: 11:02 :: от angelheart
#3
Re: Екоразопак
Искам да споделя разочарованието си по въпроса за събирането и рециклирането на старите батерии. От кампаниите на Екопак не става ясно по какъв начин те могат да се събират и преработват, затова съм търсила връзка с техния "зелен" телефон за мнения и предложения по въпросите на разделното събиране на боклука. Ако опитате да се свържете с този телефон, ще чуете запис на глас, който ще ви обясни накратко кой контейнер за болкук за какво съдържание е предназначен, след което ще чуете благодарност за обаждането и накрая връзката необясномо и без последствие се разпада! Извънредно полезно и резултатно! На сайта на Екопак открих три имейла, на които изпратих въпроса си преди два работни дни и до момента нямам отговор. Моля за съдействие - ако някой содега е осъществявал връзка с Екопак по въпроса със събирането и евентуалното преработване на стари батерии, или ако знае координати на друга организация, която да го прави, моля да сподели с всички нас!
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg