Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
17.12.2006

Сапун от кърма

от Василена Доткова :: Коментари (4) :: (13010 прочитания)

Още една празнична идея: Как лесно да си направиш натурална козметика сам, при това част от суровините в нея да са лично производство.
Ако ни четеш редовно, може би ти е известно, че в Горичка силно подкрепяме кърменето. Една сериозна част от нас го практикуват – даже пред клавиатурата, докато пишем по разни зелени теми. Затова много добре знаем, че всяка кърмачка има във фризера си по някоя изостанала резерва от замразена кърма, която в един момент е станала излишна.

Майчиното мляко в дълбоко замразен вид има трайност 6 месеца. След този срок не бива да го даваш на детето си, но пък е много добро и полезно в други приложения, например в козметиката. Освен това на човек някак си му е жал да го изхвърли – сантиментална стойност има, ако щеш.

И понеже все те предупреждаваме за вредните химически съставки в козметиката, сега ще ти предложим начин да си направиш у дома разкошен и много полезен за кожата сапун с вече ненужните дози кърма.

Ето какво ще ти е нужно:
1 чаша кърма
2 чаши растително масло (зехтин, какаово, ленено, бадемово масло и всякакво друго, а може и смес от различни видове; етерични масла за аромат също може да сложиш.)
¼ чаша суха натриева основа (NaOH)
¼ чаша вода

NaOH може да ти звучи страховито, но всеки сапун се прави с натриева или калиева основа – в далечното минало се е използвала дървесна пепел, съдържаща КОН. Стига да спазиш съотношението, основата няма да присъства в крайния продукт и той ще бъде неутрален. Суха натриева основа на люспи може да се купи в ХИТ Маркет или в специализирани магазини за химически реактиви.

Необходим ти е още неметален съд за забъркване на сместа, както и неметални формички, в които да я изсипеш, за да се оформят сапунчетата. Може да използваш пластмасовите “легенчета” от опаковки за бисквити, детски формички за пясък и каквото друго се сетиш.

Начин на приготвяне:
Мазнината се загрява до 46-47°C. В стъклена мерителна чаша люспите NaOH се прибавят към водата (не водата към люспите). Когато разтворът достигне 46-47°C, се прибавя към мазнината. Бърка се до гладка смес, после се добавя кърмата. Нормално е цветът да се смени. Бъркай до консистенция на крем – приблизително 45 до 60 мин. Изсипи във формичките, които могат да бъдат предварително намазнени или покрити отвътре с неметално фолио или хартия за печене, за да се извадят после по-лесно готовите сапунчета. Нека престоят във формичките 2-3 дни. След това се изваждат и сапунът се оставя да “зрее” 4-5 седмици, докато стане неутрален.

Разбира се, домашен сапун можеш да си приготвиш и без кърма. Просто в този случай ще вложиш една идея по-малко от себе си. Подробни съвети ще намериш ето тук.

Както и да го направиш обаче, става чудесен подарък за специални хора.

Фото галерия

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (4)

10.03.2007 :: 16:16 :: от fang
#1
Re: Сапун от кърма
С какво може да се замени кърмата и каква роля играе тя в сапуна?
11.03.2007 :: 11:07 :: от Василена
#2
Re: Сапун от кърма
Кърмата е по-скоро много специална екстра, като етеричните масла например или всякакви други полезни за кожата добавки. Не е нужно да се заменя с нещо, но ако я няма, съотношението между съставките ще трябва малко да се промени. За още рецепти и подробни разяснения има даден линк в статията.
Доколкото съм наясно с теорията на правенето на сапун, ролята на кърмата е като на останалите киселинни компоненти, към които спадат мазнините, участващи в рецептата. Това означава, че ако не се слага кърма, ще трябва малко да се увеличи алкалният компонент (NaOH) или да се сложи повече от другите масла като какаово и т.н. Важното е крайният продукт да се получи неутрален, затова е хубаво човек да има точна рецепта. Иначе на линка, даден в статията
11.03.2007 :: 11:10 :: от Василена
#3
Re: Сапун от кърма
хм, тук продължавам, защото засега няма опция човек да си редактира мнението.
Та на линка от статията има и таблица за изчисляване на съотношението между мастните компоненти и основата, така че човек може сам да импровизира и да си създаде рецепта в зависимост от това какви точно продукти иска да използва.
29.08.2007 :: 16:35 :: от woods
#4
в горичка има и абсолютни психопати
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg