Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
30.12.2006

Био:логично

от Босилена Мелтева :: Коментари (2) :: (6242 прочитания)

Три основни принципа в биоземеделието, причините да са толкова принципни или как да обясниш на касиерката в магазина, че си напълно нормален, дори и когато си напълнил кошницата с био продукти.
Отегчена лелка с кожухено елече и стабилно прорастли кафяви корени под перхидролена коса. Очаквах, че в момента на “Влизането” са забранили с бърза поправка в закона и този вид сапиенс в големите магазини. Само преди дни обаче ми се случи да се сблъскам с един от последните му екземпляри, който първо ме ядоса, после развесели с овехтялата си арогантност. Точно си плащах доволно една от малкото био-стоки, които вече се подвизават на родния пазар, когато на касата срещнах подигравателния й скептицизъм. Коментарите са излишни, но не е излишно да повтаряме и обясняваме защо има смисъл да си даваш парите за биопродукти. Ето ти няколко логични причини:


Без антибиотици

Антибиотиците се прилагат при борба с болести и инфекции. При неправилна употреба или употреба в големи количества, с времето те губят ефикасността си. Изчислено е, че само в Съединените щати всяка година се използват 16 милиона килограма антибиотици. От тях 70% се дават на здрави животни с превантивна цел и с цел да се стимулира растежът им. Това масово приложение може да доведе до развититето на силно деформирани бактерии, които са устойчиви на лекарства и могат да се предават на хората.

Не случайно Световната здравна организация нееднократно препоръчва антибиотиците, предписвани на хора, да не се използват и при животните, особено, когато това не е наложително. През 2001 г. Американската медицинска асоциация също се обяви против ненужното използване на антибиотици в животновъдството.


Без хормони

Повечето млека, произведени по конвенционален начин, съдържат хормони на растежа. Тези хормони се предават, когато кравите се инжектират с хормоните rBGH/rBST. Причината за употребата на хормони е да се увеличи млекопроизводството. В няколко европейски държави, както и в Австралия, Нова Зенландия, Канада и Япония, тези хормони вече са забранени. Причината - опасения от техния вероятен негативен ефект върху здравето на животните и хората.


Без опасни пестициди

За да получат сертификат за биопродукция, фермерите не употребяват изкуствени торове, опасни пестициди и всякакви други токсини и химикали три години преди да бъдат сертифицирани и естествено никога след това. Затова и биопроизводството силно редуцира съдържанието на пестициди в храните (няма храни, напълно свободни от пестициди, защото те тлеят в природата дълго след употребата им).


Когато говорим за пестициди, се налага да обърнем специално внимание на децата. Те консумират повече храна на килограм от възрастните и съответно повече пестициди. Това е повод за притеснение. Заради бързо развиващата се нервна система, децата са и по-чувствителни към опасните пестициди, както и към други химикали в храната. Изследване на университета във Вашингтон установява, че деца, които ядат основно био храни имат същесвено по-ниски нива на пестицидни остатъци в сравнение с другите деца (разликата е от 6 до 9 пъти).

Сигурно вече си доста навит на идеята за повече биохрани и в България. А това ще стане, защото в Европа отдавна има цели супер маркети под името Био, вярваш или не.

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (2)

12.03.2007 :: 13:38 :: от ivan_dogramata
#1
Re: Био:логично
AmI to nqma da e samo SPINA nai strashnata bolest ako prodaljavat taka i ne izmislqt neshto nqma da ni e problema samo toploto vreme ami i bolistite i taka.!!!
20.02.2008 :: 17:10 :: от blagovesta
#2
Re: Био:логично
Звучи страхотно-"БИО СУПЕРМАРКЕТ". Дано да го видим скоро, че стига толко тровене ...то не се живее...
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg