Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
02.02.2007 :: партньор

Зелено строителство

от Олга Апостолова :: Коментари (7) :: (6476 прочитания)

В България все още не се говори за алтернативни строителни материали, но, както навсякъде по света, токсичните материали, които използва съвременното строителство, трябва да ни притесняват. Ето защо и ето алтернативата.
Чела съм, че прекарваме 90% от времето си в затворени пространства. Рядко обаче задаваме въпроси за сградите, в които на практика минава животът ни – какво влияние оказват върху нас, какви природни ресурси са използвани за тяхното построяване. Възможно ли е сградите, които обитаваме, да са източник на здраве едновременно за нас и за планетата? Определено да, твърдят специалистите в областта на екологичните/зелените/алтернативните – наричайте ги, както искате – строителни материали. Но за да постигнем това е време да започнем да (си) задаваме някои въпроси. И ето защо трябва да ни пука. Един пример.

Формалдехидът, който се използва повсеместно в строителството и в производството на мебели, може да причини болки в очите, затруднено дишане, световъртеж, а в по-големи количества може да бъде дори смъртоносен. Кога за последен път се поинтересувахте за натрупванията от формалдехид в дома си?

И още един пример. За строителството е нужна много дървесина. Но масовото изсичане на гори не е решение, защото природните ресурсите са изчерпаеми. Forest Stewardship Council (FSC), които през международната природозащитна организация WWF отскоро имат присъствие и в България, са разработили система за устойчиво управление на горите. Тя включва разумна сеч, а не поголовно изсичане на горски масиви. Логото на FSC е гаранция, че дървесината е от сертифицирана гора. Много световни бизнеси купуват продукти само или предимно от такава дървесина - Bank of America, IKEA, Gap, The Body Shop, Johnson & Johnson и 3M Corporation са само няколко примера. Колко хубаво би било, ако всеки от нас се замисляше за произхода на този толкова ценен природен ресурс.


Моето търсене на екологични строителни материали започва със среща с Евелин Мешоу, млада дама, която е завършила право и международни отношения във Франция. През последните три години обаче Евелин работи за Natural Resources Defense Council (NRDC) – влиятелна американска организация, която насърчава прилагането на позитивни екологични практики в Съединенте щати. Офисът на Евелин е в сградата „Робърт Редфърд” в Лос Анджелис, една от най-„зелените” сгради в Съединените щати.

Защо се налага да променим отношението си към строителните материали?

Сградите, в които живеем, работим и се забавляваме, са създадени, за да ни подслоняват и предпазват от елементите, както и да ни създават уют. Но начинът, по който се строи днес, също засяга нашето здраве и това на планетата. Огромни количества енергия и вода са необходими за построяването, поддържането и дори премахването на една сграда. Когато става дума за строителни материали, трябва да се замисляме за количеството природна суровина, която изразходваме. В Съединените щати строителството е отговорно за 30% от природните ресурси, които използваме. Отпадъците също са колосални, да не говорим за токсичните елементи, които са широка практика в строителството и които замърсяват затворените пространства.

Кое е най-лошото в модерното строителство по отношение на строителните материали?

Като изключим слабия, неефективен дизайн, бих казала, че двете най-лоши черти са бързото изчерпване на природните ресурси от една страна, и от друга, токсичността на строителните материали. Много вредни за нашето здраве са токсичните материали – синтетични композитни материали, пропити с формалдехид или органични разтвори. Много вредни за здравето на планетата са материали, които използват дървесина от тропически гори или дървесина от несертифицирани гори.

Кое е най-лесното, което можем да направим, за да са зелени и екологични нашите сгради?

Най-важното е повторното използване на материали. Рециклирането на съществуващи материали е първата стъпка към спасяването на природните ресурси и намаляването на огромното количество боклук, който генерираме. Следващата стъпка е да купуваме местна суровина винаги, когато можем. Местните материали не само пасват по-добре на нуждите ни (климат, естетика), но това също намалява нуждата от транспортиране на големи разстояния, нещо, което безмерно замърсява околната среда. Използването на местни материали също така подкрепя вътрешната икономика, което е характерна черта на устойчивото развитие. Съобразяването с традициите е друга стъпка – това гарантира, че материалите са съобразени с местния климат, ландшафт, терен, дори общество. Нашите предци са знаели доста хитрости, които днес можем само да осъвременим, за да използваме отново.

С какво допринася използването на „зелени” строителни материали?

Строителните материали не само не бива да вредят на природата при тяхната изработка, но трябва и да подобряват затворените пространства. С помощта на естествени, нетоксични материали, типични за региона, могат да се построят прекрасни сгради – здравословни и ефективни. Зелени строителни материали могат са се използват във всеки един аспект на строежа – изолация, вентилация, достъп на естествена светлина, комфорт. Материалите могат да са трайни и да са напълно годни за повторна употреба.

Най-подходящи са нетоксични, рециклирани материали, или материали, които могат да се рециклират. Те са произведени наблизо и производството им не е замърсило околната среда. „Чисти” материали, които да отговарят на изискванията на съвременното строителство, се намират трудно, но тъй като има все по-голямо търсене, става все по-лесно да се открият. Да се набавят такива материали изисква малко усилие.

Когато избираме материали, е хубаво да питаме за техния произход – къде и как са произведени. Това веднага дава представа за влиянието на съответния материал върху околната среда. Търсете логото на FSC, което гарантира, че дървесината произхожда от устойчиво управлявани гори. На всяка цена избягвайте винил, поливинилхлорид (PVC) и формалдехид – и изобщо всичко, което изпуска газове и миризми.

Най-важното при избора на материали е да се гледа на сградата холистично, като на едно цяло. Постройката не е кутия, която само да ни подслони, а жива система – къщата диша (ако вентилацията е добра) и е свързана с околната среда. Къщата има жизнен цикъл. Когато започваме да строим, трябва да вземем под внимание жизнения цикъл на материалите, защото това определя и жизнения цикъл на сградата.

Източник: NRDC

Фото галерия

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (7)

13.06.2007 :: 16:01 :: от Dessie
#1
Re: Зелено строителство
„Чисти” материали, които да отговарят на изискванията на съвременното строителство, се намират трудно, но тъй като има все по-голямо търсене, става все по-лесно да се открият. Да се набавят такива материали изисква малко усилие"

Този цитат от статията по-горе е направо с шокиращо нулево съдържание на информация?!?! Кои са тези материали? Рекламата им да не е забранена? Кой ги произвежда? Къде в България могат да се купят?
15.06.2007 :: 17:37 :: от stefka grigorova
#2
Re: Зелено строителство
Няма да е лошо когато се задават някои въпроси свързани с материала автора да си поглежда коментарите и когато има такива въпроси да се намира начин да се подава допълнителнаинформация.
13.10.2007 :: 10:22 :: от trendoffice
#3
Re: Зелено строителство
Ами например, когато си купувате мебели, искайте сертификат за липса на или минимално излъчване на вредни летливи вещества. Той може да бъде и с друго име, но повечето авторитетни производители - за съжаление не в България - са длъжни да притежават такъв, за да могат да продават в Европейския съюз и САЩ. А ако искате да си поръчвате мебели тук, то винаги се интересувайте от източника на използваните материали, лакове, бои и т.н. Особено, когато ства въпрос за спалня и детска стая. Формалдехидът и другите вредни летливи вещества се натрупват и неусетно предизвикват алергии. Това е едно от основните правила, на които държа в работата си като интериорен дизайнер.
28.02.2008 :: 00:53 :: от boryana
#4
Re: Зелено строителство
Вижте на какво попаднах в интернет:"Материалите, от които са изработени мебели GAUTIER са не токсични, от Класа Е1 с ниско съдържание на формалдехид."
Добре де, няма ли мебели, които да не съдържат въобще формалдехид и др летливи в-ва?
05.03.2008 :: 15:13 :: от alexx
#5
Re: Зелено строителство
boryana,
голяма част от мебелите се правят с ПДЧ, които се слепват с формалдехид. За сега не ми е известно подобен на ПДЧ материал който да е само пресован (пр. както еко брикетите) и да не съдържа слепващи вещества.
11.05.2008 :: 10:39 :: от Eleya
#6
Re: Зелено строителство
Да, поради тази цел режих да си правя кухненски шкафове от хубава истинска дървесина, а не от ПДЧ или МДФ, но какво се оказа.....за да стане дървото неподатливо на всички кухненски изпарения и топлинни въздействия се обработвало доста сериозно и няколко пъти с редица химически смеси и лакове, иначе шкафчетата се изкривявали за няколко месеца....Уви, и в този случай "ударих на камък"....
27.06.2008 :: 17:21 :: от earth's friend
#7
Re: Зелено строителство
Енергиен клас А+ пести енергия и пари и щади околната среда, тъй като използва 25% по-малко ток от обикновените модели от клас А.


Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg