Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
11.01.2007

Маникен Пис

от gorichka.bg :: Коментари (0) :: (3615 прочитания)

По повод присъединяването на България към ЕС, Горичка ще облече в сурвакарски костюм Маникен Пис в Брюксел. Костюмът е изработен от художничката Антоанета Костова от 100% естествени материали, по традиционни занаятчийски методи.
На 13 януари 2007 г. "Маникен Пис", статуята на пикаещото момченце-символ на Брюксел, ще бъде облечена в уникален български сурвакарски костюм. Идеята се реализира от Gorichka.bg. Поводът е присъединяването на България към Европейския съюз. На официална церемония преди "обличането", на най-големия площад в белгийската столица "Grande Place", кметът на града ще отправи специално приветствие. Българският посланик ще представи костюма и ще обясни символиката му.

Костюмът залага на две идеи. На първо място се представя традицията на сурвакарите, чийто празник съвпада с датата на влизането на България в ЕС и символизира новото начало и свързаните с него пожелания и надежди за здраве, плодородие и благополучие. Вторият акцент е върху начина на изработка. В контекста на нарастващата загриженост сред европейците към проблемите на глобалното затопляне и околната среда, костюмът е изработен с грижа за здравето на планетата.

Автор е художничката Антоанета Костова. Тя е събрала елементи и мотиви от много региони на България, защото, както е известно, облеклото и обичаите на празника "Сурва" са различни в различните части на страната. Обединяващият елемент в дрехата са трите цвята на българския трикольор.

В костюма няма елементи-продукт на индустриално производство. Производството на тъкани от конвенционално отглеждан памук и полиестер е сред най-замърсяващите човешки дейности. По тази причина авторката е изработила костюма по традиционните за България занаятчийски методи. Използваните материали са 100% естествени, без съдържание на изкуствени или токсични вещества. Оцветявани са само с натурални багрила като лук, липа и орехи. Всичко е направено на ръка, а детайлите са изработени от хора от различни краища на страната.

Въпреки че някои от материите са тъкани в началото на миналия век, начинът на изработка и качествените, естествени материали са позволили отличното им съхраняване. Други пък са взети от стари дрехи, за да се наблегне на принципа на повторната употреба, който е ключов при опазването на околната среда.

"Маникен Пис" често се облича в интересни костюми и жителите на Брюксел са свикнали да виждат момченцето в различно облекло.Фото галерия

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg