Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
14.01.2007

Имаш поща

от Босилена Мелтева :: Коментари (1) :: (5036 прочитания)

Като фенове на повторната употреба, няма как да пропуснем идеята на Fake Forest за изработка на пощенски пликове и хартия за писане на писма от стари списания.
До скоро искрено се радвах на картичките и писмата, които попадат все по-рядко в пощенската ми кутия. Когато разбрах, че имейлът, макар и не толкова романтичен, спасява някое и друго живо дърво, спрях да им се радвам толкова много. Отказах напълно и писането им, което по принцип така или иначе не ми се случва често, но пък като се случеше, си беше вдъхновяващо изживяване. Самонавивах се, че пощенската кутия е еднолично място, отредено на безчетните сметки и напомняния за граждански задължения. И докато се чудех как тактично да обясня на заклетите ценители на мастилени словоизлияния, че е по-добре да престанат с тази "отживелица", открих идеалното решение на дилемата.
Идеята не е моя, а на Fake Forest :

Уникален комплект за писма (5 пощенски плика + 10 листа хартия за писане). Уникален, защото всеки екземпляр е много "special", автентичен и ценен. В същото време не изисква дървен или някакъв друг нов изчерпаем материал, а държи особено на принципа на рециклирането. Накратко - с него спокойно и без угризения можеш да се отдадеш на сантименталното писане на писма, които да пъхаш в плик с особена стойност, който със сигурност няма да отиде в кошчето. Най-много да се използва отново.

Обяснението: Пощенските пликове са 100%-вече-изконсумирани, защото са напавени от известни американски издания от времето на 50те, 60-те, 70-те и 80те. Като LIFE, the Saturday Evening Post, Look, Holiday...Създателите ги издирват и изкупуват от всевъзможни разпродажби и складове за списания на едро. После правят специалната селекция. Така всеки един плик е ръчно подбран, автентичен спомен от тогавашната фотожурналистика, дизайн или реклама. Ако си закупиш, бъди сигурен, че няма да има друг такъв.

В процесът на изработка няма компютърно принтиране или сканиране. Хартията за писане е принтирана на офсетов печат без токсични фотографски химикали, без хлор и химични киселини. И на всичкото това, опаковката естествено е 100% биоразградим целофан, етикетът - рециклиран, лепилото е нетоксично, а мастилото на соева основа.

Както се досещаш, този концептуален продукт се продава само в Щатите (в магазините на BTC Elements срещу 9$). Това не ти пречи обаче да взаимстваш идеята и сам да си направиш плик от вече изчетеното любимо списание, да драснеш няколко реда върху употребена-от-едната-страна хартия например. В случая плагиатството няма да ограбва, а ще спасява горички.

Политиката на Fаke Forest е да търсят начини и да правят продукти като използват възможно най-малко от ресурсите на Земята, с минимално влияние. Съставките и процесите, с които правят продуктите си имат значение и се изписват на етикетите.

Източник: treehugger

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (1)

30.12.2007 :: 14:54 :: от avalanche
#1
Re: Имаш поща
А има ли място в България, където може да се купят такива картички?
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg