Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
18.01.2007

От горе

от Радмила Младенова :: Коментари (0) :: (4152 прочитания)

Един фотопроект от 500 000 образа на планетата видяна от горе, който говори за проблемите в света на езика на красотата.
Фотографска изложба е твърде тясно понятие, за да се опише ‘глобалния’проект на френския фотограф Ян Артус-Бертран - “Земята отгоре”. Всичко започва през 1995 г., когато под патронажа на Отдела за екологична наука към ЮНЕСКО Ян Артус-Бертран започва амбициозен проект за създаване на база данни с фотоси на Земята. Идеята му е да направи буквално точна снимка на състоянието на планетата. За тази цел Ян използва въртолет, който му позволява да се доближи между 2000 и 20 м до обектите си, както и да постигне много по-голяма прецизност на кадъра.

От тогава насам той е създал 500 000 неподаващи се на описание фотоса от 100 страни в цял свят. Най-силното му попадение, станало символ на проекта, е от о. Вох, Нова Каледония, Франция, където природата сама е изваяла - насред едно мангорово тресавище – солено сечище с формата на сърце. Всеки кадър е съпроводен и от подробен текст, подготвен от специалист по устойчиво равитие, в който разяснява значенето и състоянието на заснетото място.

Наред с това Ян работи в сътрудничество с организацията за устойчиво развитие BeCitizen, която предоставя информация на неговия сайт по теми като: устойчив туризъм, устойчив риболов, органични продукти, генномодифицирани храни, парников ефект.

През годините обективът на Ян Артус-Бертран се взира в изоставения град Припиат близо до атомната централа в Чернобил, Украйна; разстлани по земята разноцветни памучни тъкани, които съхнат на слънце в Джайпур, Индия; поля от лалета край Лис, Холандия, кит при полуостров Валдес, Аржентина.

Физически самата изложба е изключително внушителна. В момента гостува едновременно в Мелбърн, Москва, Прага и Корея. Обикновено се разполага на открити градски пространства – на места и с нощно осветление - и носи онова чувсто за изтръпване и изумление, с което може да те прониже единствено осъзнаването за крехкостта на красотата.

За нея Ян казва: “Дълго време се страхувах да използвам тази дума. Но все пак тя съдържа истина и аз я направих моя. Има универсална истина в красотата; пред един необятен пейзаж, всички споделяме едно и също чувство на удивление. Когато природата е красива, ни трогва всички нас. Докато правя снимка, която се стреми към ‘красотата в най-добрия й вид’, изразявам емоция, за да провокирам мисъл и нуждата да научиш повече, да прочетеш текста към снимакта и да разбереш какво е изложено на риск в този кадър.”

Източник: YannArthusBertrand.com

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg