Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
08.08.2006 :: партньор

Ток и жица

от Веселин Трандов :: Коментари (4) :: (7714 прочитания)

Нещата, както ще разбереш, не са чак толкова отчайващи - има все повече алтернативни и екологично чисти начини за добиване на енергия. Просто да им се чуди човек защо ходят да си трошат главите за петрол.
Интро 1:
Годината е 1984. По една от двете български телевизии върви сериалът Планетата на маймуните. Поради факта, че изборът на българина е силно ограничен (може да гледа или това, или нещо по другата телевизия), сериалът се ползва с невиждан рейтинг – буквално всички следят с вълнение приключенията на Урко и неговите космати, но интелигентни приятели. По същото време обаче в страната има режим
на тока (за по-младите читатели: режим на тока означава, че примерно от 6 до 7 вечерта в квартала ти няма абсолютно никакво електричество. Режимът на тока очевидно е някаква особеност на тоталитарния режим, защото иначе не мога
да си обясня липсата на масови безредици, които биха възникнали при подобна ситуация във всяка нормална демократична държава). Прочутият със своята находчивост българин намира решение на проблема “няма ток по време на филма” по следния начин – хората слизат на улицата пред блока, отварят капаците на москвичите, включват си рубините (марка телевизори от СССР) в акумулаторите и готово. Като във филм на Кустурица, нали?

Интро 2:
15 август 2003 г. ще бъде запомнен в историята като The Big NY Blackout. В този ден спира електричеството в Ню Йорк и това довежда до тоталното парализиране на града. Икономическият импакт е страхотен, но по-интересна е
другата страна на събитието – хората са на улицата, през нощта палят огньове, пеят и танцуват, пият бира. Случайно една моя приятелка е там, на гости на своя позната. “Ще ми повярваш ли, че тази нощ моята домакиня запали свещ, излезе на стълбището и се запозна със своите съседи. Оттогаваса приятели, гостуват си и дори излизат заедно по някога.

Не знам дали си се замислял откъде идва токът. Най-вероятно си имаш куп други грижи на главата и ти е все тая. Достатъчно ти е да знаеш, че можеш да се събудиш с електрическия будилник, да си направиш кафе в електрическата кафеварка, да си изпечеш филийка в електрическия тостер, да хванеш тролея, да си включиш компютъра в офиса, да си светнеш лампата, когато се стъмни, и да си пуснеш музика, когато си легнеш. Навремето баба ми постоянно вървеше след мен и гасеше лампите, за да “правим икономии”, а аз нарочно ги светвах, за да я дразня. Бабите очевидно са едни от най-далновидните представители на човечеството, защото днес всички ние сме изправени пред един от най-кризисните проблеми в цялата история – енергийната криза.
През 2035 г. светът ще ползва два пъти повече енергия, отколкото ползва в момента. Това, което не е ясно, е откъде по дяволите ще дойде тя.
Петролът е толкова дъвкана тема, че чак не ми се подхваща, но накратко – дори да пренебрегнем геополитическите и екологичните проблеми, които създава, остава неоспоримият факт, че скоро той просто ще свърши.
Атомната енергия
има два основни недостатъка – риск от аварии като онази в Чернобил и опасни радиоактивни отпадъци, които си остават опасни и радиоактивни завинаги. Сега се разработват планове за извозването им на Луната, без майтап.
Изграждането на язовир за ВЕЦ е процес, който, с извинение, ебава майката на цялата екосистема в района, в Китай дори наскоро построиха язовир, който заля цяла една долина с няколко градчета и куп исторически забележителности. За щастие предупредиха хората навреме да си потърсят по-сухо място за живеене. ТЕЦ-овете пък с тоновете въглероден двуокис, които отделят в атмосферата всеки ден, са една от основните причини за лошото време през миналия месец, или казано по друг начин – за бруталните климатични промени, предизвикани от глобалното затопляне.
Преди да теглим чертата, трябва да добавим и няколкото алтернативни начина за добиване на енергия – вятър, слънце, геотермална енергия, но всички те взети заедно за сега са неспособни да създадат цялата необходима енергия. 6% от енергията в ЕС се добива от алтернативни източници, а планът е до 2010 г. това количество да се удвои. В България процентът е малко по-висок – 8%.

Ето няколко положителни (а някои от тях и доста изненадващи) примера за добив на енергия от възобновими източници:

Вятър
– добиването на енергия чрез перки, задвижвани от вятъра, е екологично чиста и сравнително добре развита технология. В България също има доста такива електрогенератори – по Северното Черноморие, на брега на Дунава. Две основни критики – местните се оплакват, че тия перки само им загрозяват гледката, а природолюбителите – че перките убиват птици. На този сайт можеш да разбереш
как да си направиш сам перка, с която да си добиваш електричество вкъщи.

Слънце
– слънчевите лъчи се използват от доста години за енергиен източник (спомни си така популярните навремето електронни часовници със слънчеви батерии). Съществуват къщи и автомобили, захранвани от слънцето. В България има дори фабрика за производство на панели за слънчеви колектори – „Енерджи сълюшънс“, Перник.

Вода – тук говорим за няколко вида източници. Вълните, приливите и отливите са чудесна възможност за добиване на екологично чиста енергия, а според изчисления на специалисти 20% от нужната електроенергия на Великобритания може да бъде
добивана по този начин. Втори начин е чрез водноелектрически централи, за които вече споменах какъв им е проблемът. Хубавото е, че могат да бъдат използвани просто реки със силно течение, където се строят малки електроцентрали, наречени хидрокинетични, които са много по евтини и не създават никакви грижи на местната флора и фауна.

Биомаса – използват се отпадъците на дървопреработващата промишленост или царевица и се добиват биодизел или етанол – и двете са доста добри горива. Завод за биоенергетика ще бъде построен до края на 2007 г. в Чепеларе от фирма „Родопи био енерджи“.

Биогаз – японците са с репутацията на алтернативни копеленца. И в случая с алтернативните енергии го доказват перфектно – най-алтернативната от алтернативните концепции идва от тях. Става въпрос за няколко учени от Университета за селско стопанство и технологии в Токио, които се облекли в гумени дрехи и отишли да търсят енергия в отходните канали. И гледай сега – не е много ясно как, но успели да извлекат гориво от това, което намерили там. За лайна говоря. Петрол от лайна, сещаш ли се. С 551 хиляди тона лайна на година японците като че ли са напипали нещо.

Геотермална енергия – още един чудесен метод. Състои се в следното: на 10 метра под земята температурата е постоянна през цялата година. Ако прекараш тръби до тази дълбочина и пуснеш някаква течност или газ по тях, след което концентрираш въпросната течност или газ, можеш да отопляваш през зимата или да охлаждаш през лятото. Това вече се прави и в България има няколко проекта по тази технология – например детска градина „Света Анна“ в Сапарева баня.

Глобално затопляне, климатични промени, наводнени градове, изчерпани ресурси. Въпросът вече отдавна не е „дали“. Въпросът е „кога“. И докато всички си блъскат главата как точно да оправят нещата, ти можеш да започнеш да го правиш още сега. Ето как:

ЗА ВСЕКИДНЕВНА УПОТРЕБА:

1_Изгасяй лампите – захранването на 5 електрически крушки предизвиква отделянето на около 400кг въглероден двуокис в атмосферата годишно. А и струва пари.

2_Изключвай си зарядното устройство от контакта – дори и без телефон, закачен към него, то продължава да консумира електричество, всъщност толкова, колкото и когато зарежда.

3_Не си презатопляй къщата – понижаването на температурата само с един градус ще облекчи бюджета ти и ще намали с около 300 кг годишните вредни емисии

4_Уплътни си прозорците – можеш да спестиш до 70% енергия

5_Можеш да си платиш вредния ефект върху климата – това е много яко, но е малко дълго за обяснение. Препоръчвам ти да го видиш на www.carbonfund.org.

Източник: Списание Едно

Фото галерия

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (4)

17.10.2007 :: 21:44 :: от wonder
#1
Re: Ток и жица
това с токо през комунизма ме изкефи много! а иначе положението не е много готино.
15.02.2008 :: 15:15 :: от mandarinka
#2
Re: Ток и жица
Добре, а някой може ли все пак да каже какво е положението в България? Колко % от тока, който използваме идва от АЕЦ, ТЕЦ и т.н.?
09.05.2008 :: 18:26 :: от a01b02
#3
Re: Ток и жица - има енергия и от студа
Вакуумно-тръбни системи за затопляне на вода от слънцето, работещи и при минусови температури!
Подробности от моя човек http://foroagrosfera.com/auction/detail.php?siteid=1065
27.06.2008 :: 17:12 :: от earth's friend
#4
Re: Ток и жица
Енергиен клас А+ пести енергия и пари и щади околната среда, тъй като използва 25% по-малко ток от обикновените модели от клас А.


Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg