Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
31.01.2007

Зарядно на колела

от Босилена Мелтева :: Коментари (2) :: (4338 прочитания)

Докато въртиш педалите и се наслаждаваш на слънцето, въздуха и света около теб, любимото ти колело произвежда електричество и захранва мобилния ти телефон. Това изживяване ти предлага Моторола.
It’s precious. It’s home. It’s earth” *. Цитатът не е от активистка еко-организация, а от сайта на една телекомуникационна компания - Моторола, която заявява своето “дълбоко уважение към околната среда” и устойчивото развитие на планетата.

Това обяснява и новия им оригинален и доста забавен продукт - зарядно устройство за мобилен телефон, което се захранва само ...с каране на колело. (Въртенето на педалите произвежда електричество, което зарежда телефона ти, ето как).

Екологично, здравословно и практично. И една много важна подробност - икономично - пести така ценната изчерпаема енергия на планетата ни.

Ако все пак ти се струва леко безмислена придобивка за съвремените “hi-tech” условия, погледни малко по на Изток (както явно са направили от Моторола). Хитрата джаджа, освен на екополитиката на компанията, пасва идеално на нарастващото търсене на мобилни телефони там (в момента само в Китай 500 милиона души си купуват мобилки годишно). А и на факта, че основното превозно средство за половин милиард китайци е велосипедът.

Зарядното на две колела ще влезе в употреба именно в страни, където хората вече имат нужда от комуникация, а все още липсва необходимата електрическа мрежа, както и достатъчно енергиен ресурс. Такава е ситуацията в Азия, Южна Африка и Индия.

* Безценен е. Домът ни. Земята.

Източник: treehugger

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (2)

12.03.2007 :: 13:18 :: от ivan_dogramata
#1
Re: Зарядно на колела
Ami KO DA KAJA NESHTY MNOGO UMNO I POLEZNO.
dano da ne e sakpo!
29.04.2007 :: 18:45 :: от vladgar
#2
Re: Зарядно на колела
Тожва си е чиста екзотика На този принцип мога да предложа под всяка фитнесзала да има зарядна зала за акомулатори а тези които въртят педалите на велоергометгрите да произвеждат ток за зареждането им Дали така фитнесзалата ще може да рабоги изключена от енергомрежата Изобщо всичко е въпрос на сметки защото безсмислените икономии оскъпяват живота
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg