Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
08.07.2006 :: партньор

Анализирай това

от Веселин Трандов :: Коментари (1) :: (5614 прочитания)

Или дали животът ти нямаше да е по-малко застрашен, ако навремето беше внимавал в часовете по химия
Преди известно време се сблъсках с един тривиален битов проблем. На стената в спалнята ми се появи мухъл. Първоначално този малък детайл някак си естествено не попадаше в дневния ми списък от належащи задачи, но постепенното и упорито навлизане на подлата форма на живот в личното ми пространство ме принуди да се
посъветвам с мой приятел - изтъкнат експерт мухълолог.

Оказа се, че подобен проблем съществувал в 90% от българските домове и че след продължителни експерименти моят приятел стигнал до следното логично заключение - мухълът може да бъде прокуден единствено с помощта на специален препарат против мухъл, който се продава в супермаркетите.

И така на следващия ден, въоръжен с шишенце от въпросния продукт, аз тържествуващо се отправих към врага, готов за приятното зрелище на милиони загиващи в ужасни мъки микроскопични гъби и точно преди да се впусна в битката, за добро или за зло, хвърлих небрежен поглед върху много ситните букви на етикета на задната страна на шишенцето.

Ето какво прочетох там:
на вниманието на потребителя - R21 - вреден при контакт с кожата, R22 - вреден при поглъщане, R34 - причинява изгаряния, R37 - дразнител за дихателните пътища, R36 и 38 - дразни очите и кожата, R41 - риск от тежки очни увреждания, R53 - може да предизвика отдалечени вредни ефекти върху околната среда, S2 - опасно за деца, S50 - не смесвайте с други препарати и киселини, опасност от образуване на токсичен газ, използвайте лични предпазни средства - очила, престилка, ръкавици...

Не знам какви са тия есове и ерове, обаче мухълът си спечели още няколко дни живот в спалнята ми. Докато не открих другия начин, за който ще ти кажа по-нататък.

Когато стане въпрос за вредни химикали, в повечето случаи темата е “как да спасим планетата”. В този текст ще си поговорим за това как да спасим самите себе си.

Горният пример ти показва една обикновена ситуация с благоприятен изход, тъй като производителите са се постарали да предупредят на нормален език потребителите. Не във всички случаи обаче е така. Когато изобщо са споменати, химикалите в даден продукт са изброени с някакви непроизносими наименования. Разни поли-пропи-изо-фати, които за порядъчния човек не означават нищо. Резултатът е, че всички ние сме натъпкани с химия, без някой да ни е питал дали сме съгласни. Химия, която оказва преки или косвени поражения върху качеството на живота ни и още по-лошо - на живота на нашите деца. Не се залъгвай - независимо дали си настоящ/а баща/майка или потенциален/лна такъв/ава, ти си предал или ще предадеш голямо количество от собствените си химикали на своето отроче.

А химията е навсякъде около нас - в това, което ядем, което пием, с което се
мием, с което се гримираме или парфюмираме, което обличаме, по което вървим в къщите си. Не се отчайвай, решения има, стига да имаш нужното желание и достатъчно самоуважение.

Пет рискови и ежедневно употребявани химикали
, къде се намират и как да се предпазим от тях:


Забележка: Този списък умишлено е съкратен и е тук просто за да добиеш най-обща представа. Ако искаш да знаеш повече, можеш да се консултираш на wwf.org.uk, на www.foe.org.uk или на www.greenpeace.org.

Добре де, ще кажеш, не ги ли тестват тези продукти, преди да ги пуснат в употреба? Зададен към някой парфюмерист, този въпрос ще получи за отговор нещо като “разбира се, тестват ги и елементите, които се определят като вредни в тях, са в нищожни количества”. Това, което ти се спестява обаче, е, че тези малки количества влизат в реакция с други малки количества и накрая се стига до алергии, объркани хормони, астми и раци.

Добре де, пак ще кажеш ти, аз какво да направя, като са навсякъде? Ще ти кажа аз какво направих в “мухливата” ситуация - смесих оцет и сол, потопих парцал в сместа и изтрих всичко. И вече няма мухъл.

Източник: Списание Едно

Фото галерия

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (1)

31.07.2007 :: 04:14 :: от danse_macabre
#1
Re: Анализирай това
Беше много полезно за мен да науча тези неща. Благодаря ви!
Мерси и за линковете :)
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg