Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
09.02.2007 :: партньор

Carbon offset

от Веселин Трандов :: Коментари (0) :: (3305 прочитания)

Или как при добро желание и срещу малка сума можеш да спасиш от евентуално удавяне приятелите и роднините си от морските градове.
Наскоро една новина се промъкна срамежливо на страниците на основните европейски медии. Тя гласеше следното: “тази есен е най-топлата в Европа, откакто съществуват метеорологичните наблюдения (300 години)”. Според швейцарски експерти дори може би тази есен е била най-топлата от 500 години насам. Новината си постоя срамежливо по страниците без да привлече особено внимание, защото каква новина е това всъщност – всяка година си имаме по една най-топла есен, а вече дори и Тони Блеър, който по принцип е единица мярка за задръстеност, излезе и призна, че “наистина май ще се окаже вярно това за глобалното затопляне”.

Темата за досадно топлото време и неестествената липса на сняг беше и в устата на всички в наскоро посетения от мен и колегите ми Хелзинки, но за това очаквай подробни свидетелства в следващия брой. Убеден съм, че знаеш за какво говоря, но все пак ще припомня най-основното.

Глобалното затопляне е повишаването на средната годишна температура на планетата, което се наблюдава като неизменен процес от началото на индустриалната революция насам. Най-сериозната причина за глобалното затопляне е отделеният в атмосферата, в резултат на различни видове човешка дейност, въглероден двуокис (CO2). Пръв конкретен резултат от глобалното затопляне е топенето на полярните шапки (наскоро от Южния полярен щит се откъсна леден блок с размерите на Тексас) и съответно повишаването на нивото на океаните и моретата. Процесът се самозахранва, защото при топенето на ледовете се отделя затворения в тях въглероден двуокис. Никой не знае какво количество въглероден двуокис ще се отдели ако се разтопи целият лед на Антарктида, но някои смятат, че ще е повече отколкото хората са произвели за последните 10-15 години. В дългосречен план, при сегашното състояние на нещата, глобалното затопляне ще доведе до наводняването на повечето крайбрежни градове, брутална климатична миграция и все по тежки климатични катастрофи.

Има обаче и друг възможен филм. Той може и трябва да бъде написан и авторежисиран от всеки един от нас. Персонажите в него са наясно, че промяната зависи най-вече от тях, защото ако всички части на един механизъм работят правилно, механизмът също работи правилно. Време за губене няма, но възможност нещата да бъдат поправени все още има.

Carbon offset (въглеродна компенсация) означава с прости думи да си платиш за лично излъчения въглероден двуокис. Когато караш кола, возиш се във влак, отсядаш в хотел или ядеш в ресторант, дори когато пускаш пералнята или взимаш вана, ти косвено причиняваш отделянето в атмосферата на доволно количество въглероден двуокис. Няма как – това положение ти е наложено и ти не можеш да го избегнеш. Това, което можеш да направиш обаче, е да си платиш на съответните организации за лукса да замърсиш атмосферата с въглероден двуокис.

Ето как функционира системата: компенсацията може да бъде индивидуална, бизнес или правителствена. Конкретно ти, ако решиш да станеш въглеродно неутрален, трябва да се свържеш с една от организациите, да си изчислиш приблизителното количество (те ти го изчисляяват, на базата на някои въпроси свързани с битовите ти навици), слоед което получаваш сумата, която дължиш. Събраните средства отиват за различни проекти свързани с климатичните промени – засаждане на дървета, разработване на нови технологии за алтернативни източници на енергия. На бизнес ниво, това може да бъде много ценен източник на доходи, тъй като повечето предприятия в България са много енергийно неефективни, т.е - имат голям потенциал и могат да слязат под квотата, след което да изтъргуват добре това с фирми и предприятия от други страни, които я надминават.

Ето няколко организации, които се занимават с това:
carbonfund.org – на този сайт можеш да си платиш за колата, да си направиш индивидуална компенсация или да си направиш въглеродно неутрално семейството. Едно обикновено семейство от 4 души е причина за появата на 92 тона въглероден двуокис в атмосферата всяка година. Те могат да бъдат компенсирани на този сайт срещу 33 долара на месец (по-малко от сметката ти за GSM, все пак). Индивидуалната компенсация струва 8 долара на месец, можеш също да направиш подарък на някой приятел, като му изплатиш въглеродна компенсация.
Друга такава организация е английската WLT (World Land Trust). На сайта им има калкулатори (в графи лайфстайл и туризъм), с които много лесно можеш да изчислиш колко CO2 си отделил и колко ще ти струва това.
Друга добра възможност е TerraPass.
Ако искаш да научиш повече за всичко това - www.carbontrust.co.uk.Ето няколко примера на въглероден неутралитет, които заслужават внимание:

_ Филмът Сириана. Когато е замесен Джордж Клуни обикновено има нещо зелено. В случая продукцията изкупува над 2000 тона СО2 (100% от емисиите си), като инвестира в проекти за възобновяема енергия.

_ Зимните олимпийски игри в Торино 2006 – изкупуват си изцяло вредните емисии (120 000 тона въглероден двуокис). Освен това моля те отиди и виж ей тия филмчета. Много са забавни.

_ College of Atlantic – първият колеж в САЩ, който си компенсира въглерода.

_ Лондонската фирма за таксита Radio Taxis влага 100 000 лири годишно за да неутрализира двайсет и четирите хиляди тона CO2, които нейните коли емитират.

_ Bordeaux Quay – първият ресторант, който компенсира емисиите си, но освен това се опитва да работи за енергийна ефикасност, както и да използва продукти, които идват от максимум 50 мили.
Защото има един още по-добър вариант от този да си компенсираш вредните емисии и той е да ги намалиш до минимум.за всекидневна употреба

1. Започни с изчисляване на личния ти принос към тоновете въглерод в атмосферата. Има калкулатори в нета.

2. Когато се почувстваш готов, изкупи този личен принос.

3. Опитай наистина да намалиш до минимум този принос. Лесно е, можеш да намериш идеи в gorichka.

4. Ако имаш фирма, знай, че скоро българският бизнес ще има достъп до международната борса за търговия с въглеродни емисии.

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg