Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
27.02.2007

Кашон Интернешънъл

от Босилена Мелтева :: Коментари (3) :: (5052 прочитания)

Личният принос в рециклирането, освен потупване по рамото, може да донесе и доста слава и пари.  Ако се подсмихваш скептично, значи не знаеш историята на най-богатата дама в света - Дзанг Йин.
Само преди пет години въпросната китайска дама, Zhang Yin е името й на китайски, заедно със съпруга си, обикаля Щатите в миниван втора употреба и събира отпадъчна хартия. Още 1990 г. двамата са направили фирма за събиране на хартия, която да се рециклира и изнася за Китай. Това е крачка напред след като Дзанг вече е открила една фирма за търговия с хартия в Хонг Конг и е вкарала към 3,800 долара кеш заради хроничната криза със същата тази хартия в родината й.

„Помня какво ми каза тогава един човек от бизнеса: Изхвърлената хартия е като гора. Може да се рециклира поколения наред,“ казва Йин. Тя се вслушва в тези думи и благодарение на личната си предприемчивост успява да развие рециклирането като супер успешен бизнес. В момента е най-богатата жена в света. По-богата от Опра Уинфри, Марта Стюърт или пък изпълнителния директор на еBay Мег Уитмън. Личното й богатство се оценява на над 1.5 милиарда долара.

Компаниите й събират купища хартия от Щатите и Европа, прекарват я с кораб до Китай и я рециклират в картон, който се използва за кутии за опаковане на играчки, електротехника и мебели с всеизвестната щампа „Made in China“. Същите тези кутии често отново пътуват обратно през океана към западните консуматори. След като изконсумират набързо съдържанието, кутиите се изхвърлят и всичко започва от начало. Цикълът се затваря.

Nine Dragons Paper“, собственост на Дзанг, в момента е най-големият производител на хартия в Китай. Печалбата й от времето, когато е огласена миналия март в Хонг Конг, възлиза на 500 милиона долара. Сега дяловете на „Девeтте дракона“ са станали четири пъти по-големи, което им дава пазарна цена над 500 милиарда долара. Семейство Дзанг контролира 72% от компанията, което директно го нарежда сред най-заможните семейства в страната на драконите.

По-малката компания на Дзанг, или по-умереният й риск, America Chung Nam, базирана в Лос Анджелис, е една от най-големите световни търговци на хартия, която рециклира в Ню Йорк, Чикаго и Калифорния. Никоя друга американска компания не изнася такова количество материал за Китай. За това и пета поредна година America Chung Nam води по количество експорт за там, според Piers Global Intelligence.

Амбициите на Дзанг не свършват дотук. За следващите три-четири години иска да се нареди в топ листата на световните хартиени гиганти като International Paper, Weyerhauser and Smurfit Stone. Шансовете й са огромни, предполагам че вече и сам го знаеш, но освен личния й нюх и предприемчивост, на нейна страна е моментът: хартиената индустрия в страната й процъфтява, трудът и земята са все още евтини. А и светът рециклира повече от всякога.

Източник: International Herald Tribune

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (3)

28.02.2007 :: 09:50 :: от teodor
#1
Re: Кашон Интернешънъл
Много мотивираща статия:) Може би ще е добре ако публикувате и нформация за това, което всеки може да направи освен да събираме разделно, например, може да ползваме рециклирана офис хартия - на пазара има доста възможности, а разлика в цената почти няма. В нашия офис сме ползвали VIPCO и др., а сега минахме на HP Office recylcled paper, която е със същите качества като стандартната и с 10 ст. по-скъпа на пакет. И понеже доста "специалисти" мрънкат, че рециклираната хартия задръства принтерите и съсипва копирните машини, хубаво е да се знае, че тези хартии имат и сертификат за качество и отговарят на техническите стандарти за офис хартия. Иначе хартията не може да се рециклира вечно, тъй като в процеса на рециклиране целулозните влакна се пречупват и скъсяват, като(доколкото ми е известно) след около 20 цикъла вече не стават за производство. Поради тази причина процесът изисква 10-20% прясна суровина, но и за това си има решение - като алтернативен източник на целулоза за производство на хартия вече се ползват коноп и други влакнодайни култури :)
04.03.2007 :: 09:36 :: от Марина Недева
#2
Re: Кашон Интернешънъл
Откъде се снабдявате с рециклирана офис хартия?
22.03.2007 :: 16:40 :: от kumaljusa
#3
Re: Кашон Интернешънъл - на № 2
Вижте също този сайт
http://www.europapier.com/bg/products/office/copypapers_white/recycled_papers
те са вносител на копирна хартия, включително рециклирана
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg