Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
16.02.2007

Киото на две

от gorichka.bg :: Коментари (2) :: (4575 прочитания)

Спомняш ли си срещата в Киото през 1997 г.? Тогава световните лидери се съгласиха, че е крайно време да се ограничат емисиите на парникови газове. След много тичане и чакане, преди точно две години Протоколът от Киото влезе в сила.
Идеята е всяка страна да намали емисиите си до нивото от 1990 г. или да ги съкрати с до 8%. Срокът за действие е до 2012 г. Общо 169 страни са подписали Киото, включително замърсители-гиганти като Китай. България също ратифицира Киото. Изключенията – Съединените щати и Австралия.

Много неща се промениха откакто Киото влезе в сила. Няколко стряскащи доклада – този на британския икономист Стърн и на IPCC са двата, за които е хубаво да знаеш – демонстрираха, че трябва да се действа още по-бързо и по-решително, защото до десет години промените в климата може да са необратими. Германският канцлер Ангела Меркел и Тони Блеър са европейските политици с най-големи амбиции в тази област. На срещата на Г8 в Германия през юни те са поканили още пет основни замърсители – Китай, Индия, Мексико, Бразилия и ЮАР. Целта е отсега да се определят квоти за след 2012 г.

Политиката на ЕС срещу промените в климата предполага продължаване на схемата за търговия с емисии и след 2012 г. Втората фаза включва справяне с вредните емисии от обществения транспорт и авиацията и разработване на технологии за улавяне и съхраняване на въглерод.

Тази година в ЕС се работи и по друг проект – намаляването на емисиите с 20% и увеличаването на енергията от възобновяеми източници с други 20% до 2020. Всички пионери в разработването на новите технологии ще получават подкрепа. В това Европа има истински шанс да стане световен лидер. Европейски компании като ирландците Airtricity вече доставят 90% от вятърната енергия на световния пазар.

На 16 февруари, годишнината от Киото, Европейската комисия организира в Брюксел среща на метеоролози от европейските телевизии. На нея се разясняват последствията от промените в климата. Поканени са над 40 метеоролози от националните телевизии на всички страни-членки. Киото може да е на две, но проблемите тепърва предстои да се разясняват.


Източник: Европейски съюз

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (2)

11.03.2007 :: 15:29 :: от ivan_dogramata
#1
Re: Киото на две
AaAaAaAaAaAaA Ami kak nqma te sq praiqt filmi praiqt saitove nqma da se u4udq ako 4ak sled 10 godini se naprai neshty po vaprosa kogato vsi4ki po4nem da izmirame malko po malko OT GORESHTINATA I OT BEZVODIETO OT BOLESTI I MRASNIQ VAZDUH AMA KAKVO DA VI KAJA IMAM 4UVSTVOTO 4E TEZI KOMENTARI ZA NISHTY NE POMAGAT !!!
27.06.2008 :: 17:23 :: от earth's friend
#2
Re: Киото на две
Енергиен клас А+ пести енергия и пари и щади околната среда, тъй като използва 25% по-малко ток от обикновените модели от клас А.

Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg