Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
19.02.2007

Ценоразпис

от Босилена Мелтева :: Коментари (19) :: (6005 прочитания)

Чувал си сигурно тезата, че зеленият начин на живот е скъп лукс, който може да си позволи или непоправим алтруист, или богаташ без други проблеми на главата. Стана ни интересно и решихме да проверим кое му е скъпото на зеления живот.

Повечето ми приятели и роднини нямат завидни доходи, но това не им пречи да правят доста за планетата - като да си хвърлят боклука разделно например или да отказват найлонови торби в магазина. Познавам и доста, които държат да имат маркови дрехи и последен модел gsm без въобще да имат подобни доходи. Всеки си намира начин да получи това, на което държи. Въпрос на приоритети.

По въпроса с ценностите – толкова. Иначе за финансовата гледна точка на зеления lifestylе, ако именно това те е спирало досега да минеш на зелено, мисля си, че да си зелен не значи „или всичко или нищо“. Почваш от малките стъпки, наблягаш на неща, които зависят от теб и от никой друг, за което ти говорим и в Горичка, пък за другото, което се купува с пари, ти решаваш дали и кога да ги заделиш.

Когато купуваш нещо, освен цената в момента на купуването, трябва да те води и въпросът колко дълго ще издържи продуктът, на който си се спрял, безвреден ли е за теб и семейството ти, вреди ли на природата. 

Всеизвестно пазарно правило е, че скъпата-в-момента-на-купуванто-стока излиза в пъти по-евтино като инвестиция. Получаваш по-доброто качество, което трае по-дълго и ти излиза по-иконмично. Чудесен пример са енергоспестяващите крушки – по-скъпи са (8 лева за крушка), обаче гълтат ¼ енергия по-малко от обикновената крушка и издържат страшно дълго време. Заради това и отделят по-малко въглероден двуокис, а и правят по-малко боклук. Радват и теб, и планетата. И така е с повечето екостоки. Възвръщат първоначалната си цена доста скоро след закупуването им - изолацията в къщи, инсталирането на програмиращ термостат, икономичен хладилник, който няма 15-годишна история зад гърба си и така нататак.

А биохраните? Тук въпросът е на личен избор и май няма смисъл да ти обяснявам ползите. Ако държиш на здравето си, винаги можеш да спестиш от разните там „почистващи“ препарати, които пълнят дома ти с всевъзможна вредна химия, както и от козметични дреболии и скъпи парфюми, които са същото като почистващите препарати.

Накратко – икономията на енергия и ресурс, както и здравето ти от една страна и спасяването на планетата са двете страни на една и съща монета.CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (19)

19.02.2007 :: 22:49 :: от tutci
#1
Re: Ценоразпис
Qvno bylgarina ne se interesuva tvyrde ot 4istotata na grada mu i vyb6te na vsi4ko okolo nego i ot tova kolko zamyrsqva(a toi zamyrsqva mnogo),6tom ne vijdam nito edin komentar po nito edna tema
20.02.2007 :: 17:19 :: от Сава Чанков
#2
Енергоспестяващи крушки
Босилена, къде продават енергоспестяващи крушки по 8 лева?
20.02.2007 :: 17:53 :: от gorichka
#3
Re: Енергоспестяващи крушки
Сава, енергоспестяващи крушки по 7.99лв се продават в Мосю Бриколаж (според последната им рекламна брошура).
20.02.2007 :: 20:21 :: от eenk
#4
Re: Ценоразпис
Енергоспестяващите крушки светят като жезъла на Гандалф.

Не можете да ме убедите да си изморявам очите вкъщи като си монтирам такива вкъщи; сори.
20.02.2007 :: 20:34 :: от gorichka
#5
Re: Ценоразпис
това как светят енергоспестяващите крушки зависи изцяло от качеството и марката. Ако искате добро качество, ще се наложи да платите малко повече.
20.02.2007 :: 20:39 :: от Vladi
#6
Re: Ценоразпис
По-различна е светлината, но се свиква. Не мисля, че разваля очите. Светлинните диоди, за които също много се говори, също са молко като луминисцентни лампи. Да свикваме освен...
21.02.2007 :: 17:12 :: от mebbeth
#7
Re: Ценоразпис
Инсталирането на икономичен хладилник и крушки да не би да не струва пари?!
И кои козметични дреболии трябва да не си купувам?
За почистващите препарати също не ми стана много ясно... въобще много безполезна статия!!!
21.02.2007 :: 18:52 :: от eenk
#8
Re: Ценоразпис
Gorichka, бъди по-спецфична.

Марка? Цена? Колко часа издържат? Колко повече струват? Препоръчайте. Откъде да се купи? Такава статия би ми била полезна, не просто принципна, че трябва да пестя ток.

В момента вкъщи навсякъде съм с Osram HaloLux, 100W, 2000 ч. продължителност на живота. Цена 22 лева на крушка. Продават се с предварителна поръчка от магазина за лампи на Скобелев, където се пресича с Иван Асен. Прекрасна светлина, наистина.
21.02.2007 :: 23:48 :: от mapto
#9
Re: Ценоразпис
За всеки, който се интересува от енергоспестяващи крушки един приятел събра малко информация на български тук: http://yurukov.net/forum/viewtopic.php?t=1323
А модели с различен цвят на светлината има доста (виж пак линка).
22.02.2007 :: 13:36 :: от akrush
#10
Re: Ценоразпис
За енергоспестяващите крушки и опаковките- ясно.
Аз обаче имам някои въпроси относно препаратите. Много искам да се отърва от химия като верото, праха за пране. Алтернативите, които предлагате в една друга статия, за праха за пране са предимно за копринени и вълнени тъкани. А и приготвянето им отнема време. Може да звучи глупаво, но - съществува ли някакво универсално решение? Нещо което се продава? По-малкото зло? Същото се отнася и за препаратите за миене на съдове
22.02.2007 :: 15:37 :: от Василена
#11
Re: Ценоразпис
akrush,
Ако наистина търсим по-малкото зло, такова са например препаратите на Frosch - ако не се лъжа единствените на нашия пазар, отбелязани със зелен код в изследването на Greenpeace The Chemical Home. За него има повече инфо на сайта на Greenpeace (http://www.greenpeace.org/raw/content/international/press/reports/chemical-home-company-progress.pdf), но общо взето то отчита присъствието или отсъствието само на най-тревожните токсични химикали в препаратите.
Frosch имат веро, което е 98% биоразградимо, течен препарат за пране ако не се лъжа без фосфати и останалите неща също са една идея по-малко зло, което не значи, че съдържат само абсолютно невинни съставки, пак си има синтетични аромати и т.н.
22.02.2007 :: 18:27 :: от Eleonora
#12
Re: Ценоразпис
mebbeth,

eto edna stara statia koiato chetoh v Gorichka.bg predi vreme s po spetsifichni suveti otnosno kozmetika.

http://gorichka.bg/index.php?p=47&id=105

22.02.2007 :: 19:24 :: от Сава Чанков
#13
За енергоспестяващите крушки
Вкъщи най-старите ни енергоспестяващи крушки са на десет години (български!) и дават светлина колкото 75W крушка с нажежаема жичка - в началото бяха силни колкото 100W нажежаема жичка, но годините си казват своето. В момента пиша това на светлината на Osram Dulux El - http://www.osram.com/products/general/compact/professionals/duluxel.html - за 16 лв, с гаранция 1 година. Светлината й е топла бяла, на мен лично ми допада повече от тази на обикновените. Случвало ми се е да работя по цяла нощ на нея и определено не ме напряга. Българските крушки отпреди десет години са с доста по-висока цветна температура и в светлината им има нещо зеленикаво-синкаво, заради което не си купихме повече от тях. На крушката и трябва около минута, за да достигне пълния си капацитет, след това трябва на всеки 3 часа работа да си почива 15 минути - така пише на кутийката й. Животът й е 10 000 часа или 10 000 включвания (което бъде достигнато първо) - така че не е подходящо да се монтира на места, където лампите се палят и гасят често - напр. коридори или бани. За такива места има други модели, като например този - http://www.osram.com/products/general/compact/professionals/dulux_longlife.html , които издържат 500 000 цикъла включ-изключ.
22.02.2007 :: 19:35 :: от Сава Чанков
#14
Re: За енергоспестяващите крушки
Компактните флуоресцентни лампи - това са най-масово разпространените енергоспестяващи крушки - съдържат живак. Горичка може ли да ни осведоми къде могат да бъдат върнати за преработка?
22.02.2007 :: 21:01 :: от Vladi
#15
Re: Ценоразпис
Ето тук има доста информация за това как да изберем компактни флуоресцентни лампи (енергоспестяващи крушки) http://www.environmentaldefense.org/page.cfm?tagid=609&campaign=480
27.02.2007 :: 10:02 :: от jorji
#16
Re: Ценоразпис
V Plovdiv nqkoi ima li informacia otkude da si zema kachestveni osram? che na nqkoi mesta prodavat ama menteta! susto tka iskam razlichni modeli za razlichni nositeli, che v nas edna s edna krushka ne si prilcha (O:

ta nqkoi testval vuprosite stoki v pld ima li ?
28.02.2007 :: 10:46 :: от k-paxian
#17
Re: Ценоразпис
за енергоспестяващите крушки и препаратите съм съгласна,но искам да попитам как да изхвърля от живота си козметиката,или има ли такава,която да е по-малко вредна?Тези,чиито опаковки за означени със знак за рециклиране,за екологична чистота и нетествани върху животни,наистина ли са такива?
Признавам,че не мога без поне елементарен козметичен продукт,а много искам да помогна и в това отношение.
01.03.2007 :: 10:36 :: от akrush
#18
Re: Ценоразпис
За Оsram в Пловдив - видях в Метро, бяха си с гаранция 5 години. Сигурно има и и на други места
04.03.2007 :: 20:45 :: от jorji
#19
Re: Ценоразпис
да, но от тези тъй наречените крушки тип "пури" има ли в енергоспестяващ вид?
за съжаления на доста места у нас лампите са с такъв тип осветителни тела
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg