Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
25.02.2007

Играчки

от Василена Доткова :: Коментари (16) :: (8690 прочитания)

Честно, ако беше дете, щеше ли да харесваш пеещите и светещи пластмаси, които всичко живо се е наговорило да ти подарява? Още един поглед върху играчките и идеи за редуциране на ефекта им върху природата. Хлапето ти ще ти благодари.

Май всички родители, които познавам, са успели да натрупат по няколко чувала ненужни пластмасови играчки само през първите 2-3 години от живота на децата си. Някои са прекалено шумни и изискват батерии, които в България все още не могат да се изхвърлят безопасно. Други (и то много) са направени от PVC, в чието производство се използват опасни химически добавки, присъстващи дори в домашния прах в жилища, където се ползват певеце предмети. Отгоре на всичко е изключително трудно да намериш играчка, която да не е произведена в Китай и да не е пропътувала хиляди километри бълвайки емисии в и без това изтормозената атмосфера.

Не че ти казваме изобщо да не даваш играчки на децата, но има някои неща, над които може да се замислиш, за да намалиш потреблението на ненужни боклуци. Защото ако детенцето скоро се е научило да седи или да ходи, определено най-голямата му мечта е да си играе с нещата, с които си играят възрастните около него. Тази мечта е дълбоко заложена в природата му с цел да го развие и научи на важни и интересни неща за заобикалящия свят. То иска да докосва, мирише и опитва на вкус предметите, които видимо играят някаква роля в света на възрастните, а по-късно и да научи какво се прави с тях.

За жалост обаче на повечето малки деца хич не им върви в удовлетворяването на тези желания, понеже най-често от устата им се вади абсолютно всичко напъхано там, включително собствените им ръце, и им се дават “специални” пластмасови или гумени играчки, които нямат мирис, нито вкус и са абсолютно безинтересни на пипане. Да си го кажем направо – някои от тях са толкова идиотски, че обиждат интелекта на детето и се гаврят с вродения му стремеж да научи нещо за света. (Прерови си чувалите и няма начин да не намериш някой пластмасов мобилен телефон с глава на прасе или жираф на колелца, който пее немски естрадни хитове от преди 10-15 години в брутален китайски аранжимент.)

В същото време в домовете ни е пълно с вещи, които в момента не използваме, не са опасни, имат някакъв естествен мирис, предназначение, повърхност за пипане и до които детето умира да се докопа. Ето няколко идеи какво можеш да предложиш за игра, без да си пълниш къщата до покрива с излишна пластмаса от Китай: няколко по-едри ореха, дървен гребен, шишарка, щипки за пране, парче пемза, пресата за чесън, точилка с нанизващи се на нея дървени халки за завеси, раковини, камъчета и по-едри мидени черупки, костилка от авокадо, кратунка, различни кутии, които могат да се пъхат една в друга, или залепена кутийка с няколко бобени зърна в нея, различни по размер четки, макари, дървено хаванче, кълбо прежда, звънче... Има още безброй неща, за които въображението ще те подсети. Педагози от школата на Монтесори препоръчват дори да направиш на детето кошница с подобни предмети, която да предлагаш в подходящи моменти. Заниманията с нея ще ти осигурят доста спокойно време, а играта наистина ще развива детето ти и ще му доставя удоволствие.Източник: Montessori

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (16)

27.02.2007 :: 11:54 :: от kukus
#1
Re: Играчки
абсолютно вярно - децата искат да си играят с играчките на възрастните, така опознаватсвета и няма смисъл да ги задръстваме с вредна и безполезна пластмаса. те най-добре си знаят от какво имат нужда, а ние може битрябва да им имаме повече доверие. Браво за интересната и полезна статия!!
27.02.2007 :: 16:58 :: от Марина Недева
#2
Re: Играчки
Знаете ли някой дали има Монтесори детски градини или училища в България?
27.02.2007 :: 18:29 :: от Василена
#3
Re: Играчки
Ами няма Монтесори в България засега.
Има една частна детска градина "Д-р Мария Монтесори" в Горна Баня, ноо на сайта им пише че работят по програмата на проф. д-р Георги Ангушев и проф. Мирослав Янакиев. :-p
Ето тук може да се види:
http://www.chdg.hit.bg/
28.02.2007 :: 10:17 :: от Vladi
#4
Re: Играчки
Какво точно е Монтесори, само като име ми е познато.
06.03.2007 :: 18:52 :: от kro
#5
Re: Играчки
Чудесна статия.Напълно съм съгласен с казаното.Оставам с резерви само към пресата за чесън /моята има и приспособление за махане на костилки от маслини, което би пробило не само детски език/ и бобените зрънца /доста са малки/.Общо взето мислия, че е задължително предметите да бъдат безопасни.А иначе децата трудно правят връзката между предмет и функция.Така,че - да, всичко е играчка.
09.03.2007 :: 10:18 :: от bobymiteva
#6
Re: Играчки
Никога не съм се замисляла за тези неща докато не попаднах на вас. Наистина вкъщи е пълно с безполезни играчки, като вярвах в това, че именно те помагат за развитието на детето - дъщеря ми например си фантазира много с тях и си играе на игри за които тези играчки дори не са предназначени. Като се замисля обаче едно дете щом умее да си измисля игри и да фантазира то може да го прави и с подръчни предмети вкъщи. Тук има много хубави съвети и ще се опитам да ги приложа във всекидневието си.
09.03.2007 :: 10:45 :: от ечи
#7
Re: Играчки
аз гледам второ бебе и пластмасата вкъщи вече е заплашителна, въпреки че съм се старала да не купувам много.
детето ми най-много си играеше (като малък) с празни кутии от козметични кремове, например, и с шишенце от аспирин с бобени зърна вътре - шешито е с капачка, която се отваря с натиск и не може да се отвори от дете - невероятна игра беше!!

вчера четох за детски клуб, който твърди, че използва Монтесори-педагогика. беше нещо за почасово гледане, намирех гоо в бгмама, но сега не успях, за да ив го пратя.
Мария Монтесори е италианка, застъпник за един от свобонтите начини за възпитание на деца - децата се развиват като се насърчават да правят неща, които умеят. нещо такова :)
09.03.2007 :: 15:05 :: от Василена
#8
Re: Играчки
За клубчето, което предлага почасови Монтесори занимания - и аз го открих тези дни. Наистина имат лицензирани Монтесори педагози. ето тук са http://pumpelina.speednet.bg
А към пресата за чесън, kro, съм особено пристрастна. Идеята е да не е прекалено добре измита или чисто нова, за да може малко поне да дъхти на чесън, а и вкус не е лошо да е останал някъде по дупките. Като се замисли човек, няма много играчки които сериозно да стимулират точно това сетиво. :-)
А хлапетата изглежда ужасно си падат по чесъна по принцип - има няколко изследвания за това как различни храни поети от майки кърмачки се отразяват на вкуса на кърмата - та в тази връзка се оказва, че бебетата са луди по кърма с вкус на чесън и я предпочитат пред "неовкусената".
Естествено ако е опасна, вземаш обикновена назаем от съседите.
09.03.2007 :: 15:14 :: от Василена
#9
Re: Играчки
В последното изречение имах предвид ако пресата е опасна, разбира се. :-)
09.03.2007 :: 16:49 :: от дани
#10
Re: Играчки
аз мисля че трябва да даваме на децата си играчки предназначени за възраста им.и ще ви кажа защо.зощото любопитстото е заложено в човешката природа.ако от малки им даваме неща за възрастни,то когато порастнат няма да проявяват никакъв интерес.а да не стигаме до крайности че дори няма да имат желание и за работа.и при всяко предложение за работа ще махат със ръка е ще казват-оооххоо това съм го правил като бебе,вече не ми е интересно ,искам нещо ново!е какъв е вашият коментар мами!
14.03.2007 :: 11:20 :: от deli
#11
Re: Играчки
ето пример за чудесни дървени играчки:

http://www.krokitoys.com

доколкото виждам, имат офис в София, а се продават и в някои градчета по морето
16.03.2007 :: 19:37 :: от kro
#12
Re: Играчки
"А към пресата за чесън, kro, съм особено пристрастна. Идеята е да не е прекалено добре измита или чисто нова.."
... съгласих се Василена :) това е забавно ..освен това те /децата/ точно с тази цел поставят всичко в устата си / на определена възраст/. Бихме могли да селектираме безопасни вкусове и да им ги предложим за тестване ...Идеята е, че няма просто "играчка" (дрънкалка или колело ?) или просто "дете"- (на 5 месеца или на 12 години ?).Добре е да знаем кога какво.т.е.да следим развитието им и да го подпомагаме уместно - с нужните за този етап неща..
пример : има етап в развитието на всички деца, в който започват да пъхат .
пръста си или метални предмети в контакта и т.н.
ето тук е уместна една връзка за обувки, която да нанизва по дебел картон, пробит от нас и изрязан във формата да речем на риба, зебра и т.н.
важно е да разберем кога е започнал и свършил този "етап". ...или :Да прекарваме повече време с децата си :)
"е какъв е вашият коментар мами!"
...тук има и татковци :)

16.03.2007 :: 21:55 :: от Василена
#13
Re: Играчки
И е много ценно, че има татковци с мнение по темата, така мисля аз.
Това връзката за обувките звучи много интересно, но не го разбрах съвсем - да не е някакъв начин да си направим сами капачки за контактите? Или е още едно предложение за играчка от подръчни материали? Може ли още малко разяснения?


17.03.2007 :: 15:12 :: от kro
#14
Re: Играчки
:) да , не е много ясно:
1.Изрязвате от дебел картон някаква фигура ( зебра,тигър,къщичка и т.н.)
2.Пробивате ( с перфоратора на бюрото ви ) отвори по периферията или където искате по картона
3.Давате връзката за обувки (хубавото и е, че е твърда открая ) и оставяте детето да промушва -
"рисувайки" шарките на тигъра, зебрата и т.н.
02.04.2007 :: 12:40 :: от Dessie
#15
Re: Играчки
Добре е, когато сме поканени на рожден ден на дете, да попитаме от какво има нужда то и да му го купим. Ако е по-скъпо - може да се обединим. Следващият път като отивате на рожден ден, преди да посегнете към поредната пластмасова играчка с батерии, специфичен мирис, внесена от Китай - попитайте родителите от какво има нужда тяхното дете. Ако все пак държите на играчка - купете дървена или направете с помощта на Вашето дете нещо подобно на описаното по-горе.
02.04.2007 :: 13:19 :: от Dessie
#16
Re: Играчки
Една моя близка скоро се жени и в поканата учтиво молеше гостите вместо да купуват купища ненужни вещи – да дарят средствата, които иначе биха похарчили за подаръци и опаковки, на една организация. Лично аз съм твърдо решена следващия път, когато празнуваме да направя такава покана и в нея да посоча банковата сметка на настоятелството към детската градина, в която ходят децата ми.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg