Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
05.09.2006

Бизнес: Да си зелен на инат

от Босилена Мелтева :: Коментари (0) :: (8485 прочитания)

Да си преуспяваща туристическа компания и в същото време да инвестираш в защитата на застрашени от изчезване тропически гори звучи меко казано невероятно, но е факт - англичаните от "TravelRepublic" го доказват с успешните си зелени проекти.
Британската туристическа компания "TravelRepublic" призна, че отговорни за вредните емисии, отделени по време на самолетните им полети, не са само клиентите. Наистина голям пробив. Поздравления! Това обаче е само началото.

Чети и се диви: Преуспяващата "TravelRepublic" предлага на всеки свой клиент опцията да си изплати отделения при полета въглероден двуокис (СО2) (изчислен на човек, разбира се).

От своя страна компанията също поема сериозен "зелен"ангажимент - засажда по едно дръвче за всяка резервация, която прави. Тази програма не повишава цената на почивката, а се изплаща изцяло от печалбите на компанията. "TravelRepublic" не взима и никакъв процент от изплатения от клиентите въглероден двуокис, а дава 100% от сумата като дарение.

Има и още: "TravelRepublic" работи по проекта с международната фондация World Land Trust (WLT). Именно там тя дарява събраните средства и те отиват за защитата на застрашени от изчезване тропически гори.

"TravelRepublic" подкрепя проекта за защита на тропическите гори в Еквадор, където 80% от естествените гори вече са унищожени. WLT изкупува земи там и чрез местни неправителствени организации и общности, установява дълготрайни програми за грижа за оцелелите гори, които в противен случай също са застрашени от унищожаване.

"Доброволните плащания на клиентите (компенсацията за емисиите СО2) отиват за възстановяване на горите. Тази програма също е поверена на WLT, а средствата се насочват към региони около защитени оцелели гори. Целта е да се възстановят оголените земи там и така да се увеличи големината и биоразнообразието на гората. В същото време, се свързват отделените вече части от една и съща гора като се създава една по-солидна площ от дървета, която осигурява зелени коридори - те позволяват на дивите животни да се придвижват безпрепятствено," обяснява принципа Оливър Блейкмън, мениджър на проекта за WLT.

Статистика: Около 3% от ползващите услугите на "TravelRepublic" възмездяват отделения СО2. На пръв поглед това изглежда отчайващо малко, но да не забравяме, че концепцията е изцяло нова за повечето хора. Очакванията на компанията са този процент да стигне 5-10% до година, когато проблемът с промяната в климата също ще е по-осъзнат и пътниците ще поемат по-голяма отговорност за постъпките си.

Защо? "Така помагаме на хората да бъдат "по-зелени", ако сами пожелаят това. В същото време искаме да демонстрираме по някакъв начин, че вярваме в смисъла на тази идея," разяснява Кейн Пирие, финансов директор на "TravelRepublic".

Гледна точка: Според "TravelRepublic", дарителството за зелената кауза не противоречи на основната й дейност, когато се осъзнава изцяло вредата от самолетните полети за природата (да припомним, че самолетните полети са първи в листата на най-вредните видове транспорт).

"Вярвам в зелената кауза, но също така съм убеден, че хората трябва да пътуват и да се забавляват," казва Пирие. "Не мисля, че да си зелен означава директно, че трябва да се ограничиш да къмпингуваш и то само в близката провинция. В същото време ние сме за малко на тази планета и трябва да я пазим за бъдещите поколения."

TravelRepublic.co.uk   - - -   World Land TrustИзточник: Treehugger

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg