Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
23.02.2007

Истината на Ал Гор

от gorichka.bg :: Коментари (7) :: (9366 прочитания)

В очакване на Оскарите тази неделя, бившият вицепрезидент на САЩ говори за "Неудобната истина", за атомната енергия и за най-добрия начин да накараш света да не отлага борбата с глобалното затопляне.

Интервю на Дейвид Робъртс, Grist.
Интервюто е предоставено на Горичка от www.grist.org.

Известен сте, особено след 2000 г., като човек, който обича да пази личното си пространство. Но [номинираният за Оскар филм] „Неудобната истина” е доста личен филм. Чия беше идеята за този формат тип интервю – на продуцента или ваша?

Със сигурност не беше моя идея.

Имахте ли проблем с този формат?

Да, имах. Никога не бих предложил подобен формат. Но когато започнахме работа по филма, режисьорът Дейвис Гугенхайм спечели доверието ми. Вече имах опит със стила му на работа и уважавах невероятните му способности и усет. Той ми обясни, че една от големите разлики между живия контакт и един филм е, че когато си в залата с човек, който говори от подиума – дори това да съм аз [смее се] – има елемент на драма, на истинска комуникация, която задържа вниманието на аудиторията. Това не се случва, когато просто гледаш филм.

Той ми обясни, че, за да бъде успешен един филм, това усещане трябва да се пресъздаде. За тази цел е нужен разказ, който да позволява на аудиторията да се идентифицира с поне един от героите. Той ми каза: „Това трябва да си ти”.

Обсъдихме идеята. Вече беше спечелил доверието ми и просто ме убеди. Беше блестящ в ролята на интервюиращ. Това, което виждате на екрана, са едва 1% от биографичните сегменти, които той записа. Започнах да подозирам, че техниката му цели да ме умори толкова много, че да престана да се замислям над това какво говоря. [смее се]

Струва ми се, че малко са прекалили с маркетинга на филма. „Най-страшният филм, който някога сте гледали”... Но самият филм е методичен и дори с оптимистичен край. Това част от някаква стратегия ли е?

Трейлърът е много добър, много ефективен. Но хората, които работиха върху него нямат нищо общо с хората, които заснеха филма. Мисля, че и филмът, и трейлърът са невероятни.

Целта на един трейлър е много различна от тази на един филм. По този въпрос говорих със Стивън Спилбърг, който остана много доволен и от трейлъра, и от филма. Зададох му горе-долу същия въпрос. Той ми каза: „Трябва да знаеш, че целта на трейлъра е да хване зрителите за гушата и да ги върже пред екрана”. [смее се] Трейлърът е 2, не 92 минути, и за това кратко време трябва да накара зрителите да гледат филма.

Имахте ли контрол върху процеса на монтирането на филма или това е нещо, което оставихте на криейтив екипа?

Работихме заедно. Но тук трябва да бъда внимателен. Не искам да излезе, че показвам незачитане към творческия процес. Това, което виждате във филма, е визията на създателите му. Филмът е техен, и най-вече на Дейвис Гугенхайм. Но той винаги се допитваше до мен. Да оставим ли нещо във филма или не? Винаги достигахме до взаимно съгласие. Не сме имали никакви сериозни различия.

В момента е много актуален дебатът за това как да се представя проблемът с глобалното затопляне, за да се мотивират повече хора. Да плашим ли или да окуражаваме? Коя е най-добрата стратегия?

Отговорът на този въпрос зависи от аудиторията. За съжаление в Съединените щати все още живеем във вакуум. Отричането на проблема е голяма пречка пред каквато и да била дискусия или решение. Никой не иска да чуе за решението, ако не смята, че има проблем. По тази причина смятам, че трябва максимално да подчертаваме фактите, за да подготвим зрителите за решенията и за това, че ние можем и ще намерим изход от кризата. След време този подход ще се промени. Когато съществуването на проблема бъде прието, хората ще са много по-открити за истинска дискусия.

Да поговорим за евентуалните решения. Атомната енергия в момента е в период на възход, дори се маркетира като отговор на промените в климата. Вие какво мислите?

Смятам, че атомната енергия няма да играе по-голяма роля, отколкото досега.

Няма да играе или не бива да играе?

Няма да играе. С атомната енергия има сериозни проблеми, които трябва да бъдат решавани, и те не се изчерпват със съхраняването на отпадъците и това, че централите са мишена за терористи.

Да приемем за миг, че и двата проблема могат да бъдат решени. Има много други проблеми. През последните осем години в Белия дом, всеки дебат, свързан с разпространението на ядрени оръжия, беше по някакъв начин обвързан с атомните програми за мирни цели. Ако искаме атомната енергия да замести въглищата – които са истинският проблем – ще трябва да сложим атомни реактори на толкова много места, че ще създадем условия за злоупотреби повече отколкото си струва рискът. Уранът също ще свърши, освен ако не развием размножителни реактори от типа „брийдър”.

Друг е въпросът, че когато цената на енергията се вдига, става по-трудно да се предвиди търсенето и несигурността е голяма. По тази причина хората в бранша предпочитат да залагат на по-малки съоръжения, които се правят по-лесно. Ядрените реактори са възможно най-големите съоръжения и построяването им струва най-много и отнема най-дълго. Ако стане възможно построяването на реактори, които са доказано по-сигурни и по-гъвкави, ядрената енергия може да има роля, но не мисля, че тази роля ще е голяма.

Какво ще кажете за другия голям претендент – етанола?

Целулозният етанол, не този, който се прави от царевица, според мен ще бъде огромен нов източник на енергия, особено за транспортния бранш. Той ще бъде навсякъде. Ще има много повече превозни средства, които работят с повече от едно гориво на принципа „flex-fuel”. Ще има нови процеси, които използват отпадъци като източник на енергия, така че няма да има нужда от нефт. Това ще направи енергийния баланс положителен и суровината ще стане възобновяема. Може би ще се появи и ново поколение горивни клетки, които се зареждат с целулозен етанол, така че ще можем да си отглеждаме електричество в задния двор. Мисля, че етанолът ще има огромна роля.

Смята се, че имаме десет години преди промените в климата да станат необратими. Можем ли да си позволим да чакаме още?

Не можем да замразим проблема докато свърши мандатът на Джордж Буш. Трябва да работим по проблема докато той е президент.

Филмът "Неудобната истина" ще бъде по кината през месец март.Източник: Grist

Фото галерия

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (7)

26.02.2007 :: 10:34 :: от Vladi
#1
Re: Истината на Ал Гор
Този филм е спечелил наградата "Оскар" за най-добър документален филм. Наградите са били раздадени в неделя.
28.02.2007 :: 10:25 :: от k-paxian
#2
Re: Истината на Ал Гор
хич не ги обичам американските политически лидери,но трябва да призная,че идеята е много важна.
09.03.2007 :: 12:40 :: от surykat
#3
Re: Истината на Ал Гор
otdavna e vreme da se chuknem po glavite
11.03.2007 :: 15:07 :: от ivan_dogramata
#4
Re: Истината на Ал Гор
Of samo edno shte kaja tyka ((((MNOGO ZAKASNQHA VSI4KITE)))) !!! NE E LI TAKA???
23.04.2007 :: 16:04 :: от SATOR
#5
Re: Истината на Ал Гор
филмът е хубав. Истината не е на Ал Гор. Наскоро ми попадна учебник по обща метеорология за студенти от СУ Климент Охридски от 1978 год. Там руски професор доказваше по научен път а не чрез филм че първото десетилетие на новия век ни очакват големи климатични катаклизми ако нещата не се променят. В изследванията си той се позовава на предишни изследвания на други метеоролози от 1947г. 50 год след първите сигнали се свиква конференцията в Киото, която не се подписва от най големия замърсител САЩ (около 30 % от емисите на CO2). Какъв е бил по това време Ал Гор в нейната държавна администрация?
Решаването на природни проблеми не става "с гласуване". Например утре с квалифицирано мнозинство отменяме закона за земното притегляне.
През различните етапи на развитие земята е акумулирала енергия и е преминавала в следващото състояние. Петрола и въглищата са акумулирани когато климата на земята е бил доста близък до парниковия, съпроводен с колосални изпарения и изригвания на вулкани. Освобождавайки тази енергия ние се връщаме към тези състояния. Освобождавайки ядрена енергия се връщаме към още по екстремни състояния на климата - близки до тези на планетата Венера ...
28.04.2007 :: 13:12 :: от danse_macabre
#6
Re: Истината на Ал Гор
Документален филм за Глобалното затопляне, направен още през 1958 година:
http://vbox7.com/play:2d43d3f2
09.06.2007 :: 09:44 :: от ani_ani
#7
Re: Истината на Ал Гор
евала на Ал Гор.Само това ще кажа!И на Маги Малеева,защото донесе този филм в България!
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg