Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
11.03.2007

Патагония

от Босилена Мелтева :: Коментари (0) :: (5850 прочитания)

Компанията за  спортни дрехи "Патагония" разбива всички клишета за успешен бизнес и с лекота показва (вече близо 50 години) как спасяването на планетата може да бъде една добра и печеливша инвестиция.
Тук ще ти разкажа за Патагония. Не за уникално красивия регион в Аржентина, известен още като "краят на света". Дивите му скалисти планински масиви и огромни ледникови площи обаче са причината един пристрастен катерач да кръсти така компанията си за спортно облекло. 

Ивон Шуинар развива бизнеса си не просто в синхрон с природата. Спасяването на планетата, и то веднага, е основната и всъщност по-важна част от бизнеса му, който стартира преди петдесетина години. Определя отрочето си „Патагония“ като експеримент, който иска да докаже, че екостратегията на отговорен бизнес не само работи безотказно, но и е печелившата. И го доказва - многократно. Подобна политика е със светлинни години пред тази на повечето фирми, които сега започват да разбират, че май се налага да компенсират нанесени на природата вреди. За съжаление нямаме много време да ги чакаме да се задействат.

За "Патагония" е съвсем естествен и логичен принцип да ползва био материи, да избягва токсични обработки, да пести изчерпаемия ресурс като рециклира старите си продукти... Няма обаче да те занимавам с тези патагонски програми, защото фирмата се гмурва доста по-надълбоко и постоянно разработва нови проекти за справяне с проблемите на общия ни дом. Ето ти няколко, които хич няма да е зле, ако и други бизнеси взаимстват:

- От 1985 г. всяка година "Патагония" дарява 10% от печалбата си или 1% от продажбите си (което е повече за годината) на различни еко-организации, посветили се на спасяването на планетата. Този “данък Земя” (както го определя самата компания) е безапелационното признание, че всеки бизнес е длъжен да запази природните ресурси, за да произвежда продуктите си. Крупната сума, която Патагония е дарила досега е около 25 милиона долара; идеята се доразвива, когато през 2001 г. Шуинар, заедно с още един бизнесмен, основава бизнес съюза 1% For The Planet (1% за планетата), в който всеки член се ангажира да даде част от ресурсите си (минимумът е 1% от печалбата) за планетата. Броят на участниците става все по-внушително число.

- "Патагония" помага със сериозна кампания и набиране на средства организацията Conservacion Patagonica, която първо изкупува и после дарява 155 000 акра от месността Estancia Monte Leon на Аржентинските национални паркове. Целта е да се спаси 26-те мили крайбрежие на Атлантическия океан - домът на малкото останали двойки пингвини Магелан и южноамериканските морски лъвове наред с още доста видове диви животни.

- През 1993 г. стартира Patagonia Employee Internship Program – компанията изпраща доброволци от служителите си да работят за някоя екоорганизация в продължение на два месеца. За това време спортната компания продължава да им изплаща заплатите.

- Докато разглеждаш най-новите спортни модели за сезона в сайта им, се натъкваш уж-случайно, но всъщност хич-не-случайно, на есе или интервю, в което обичайно главно действащо лице е Земята, а сюжетът - съхранението на дивата природа. Ако темата те зариби, което не е много трудно, има доста линкове и предложения какво можеш да направиш и ти конкретно за гърбатите китове, например.

- Последната кампания на "Патагония" за 2006-2007 г. е посветена на океаните. Целта е да ни накарат да видим това, което е под водата - че ятото риба тон е като стадото бикове, че взривяването на дъното заради няколко риби е като отсичането на цяла гора заради едно дърво. Цели 18 месеца в каталога си, в магазините си и на уебсайта си патагонците дават съществено пространство и глас на океанолизи, писатели, сърфисти и рибари, които са прозряли най-добре колко е тясна връзката между човешката виталност и морския живот.

Виждаш, че определено има защо да следиш сайта patagonia.com. А ако си бизнесмен, няма да ти се разсърдя, ако им откраднеш някоя от идеите, пък и защо не всичките.

Източник: www.patagonia.com

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (0)

Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg