Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
15.04.2007 :: партньор

Сглобяем дом

от Олга Апостолова :: Коментари (9) :: (11285 прочитания)

Тази фантастична къща се казва Desert House и може да бъде построена навсякъде. Ето какво трябва да знаеш за екологията и сглобяемите къщи.

Тази фантастична къща се казва Desert House, или пустинна къща, но подсъзнателно мисля за нея като за Dream House - къща на мечтите. Правя грешката дори когато се свързвам с архитектурното студио-изпълнител в Лос Анджелис, за да си говоря с тях за проекта. Сърдити за щастие няма, защото приемат объркването ми като страхотен комплимент.

На това място сигурно трябва да кажа къде се намира къщата на мечтите. Проблемът е, че не знам. Desert House е сглобяема къща, която се предлага на масовия пазар в Съединените щати за малко повече от $ 200 000 и въпреки че първата от серията е построена в Desert Hot Springs в Калифорния, тя може да бъде изпълнена навсякъде, като съвсем не е задължително да е в пустинята.

Сглобяемите къщи са огромен бизнес на много места по света, но в последно време към бранша се включват много „дизайнерски” производители. Desert House е първият модел сглобяеми къщи на Marmol Radziner & Associates, голямо архитектурно студио в Лос Анджелис. При тях сглобяемият „експеримент” се случва по две причини. Първата е достъпната цена на този вид домове. Преди Desert House, Marmol Radziner & Associates строят скъпи жилища за хора с пари. Много добре си дават сметка, че малцина могат да си позволят техните цени. Сглобяемите къщи са опит да се отмие част от вината като се внесе естетика в един по-масов продукт - да се направи постижима къщата на мечтите.

Втората причина в последствие се превръща в мисия на студиото и е също толкова значима. В сравнение с традиционното строителство, сглобяемите къщи имат пъти по-малък екологичен отпечатък. Тяхното производство изисква по-малко ресурси и не замърсява, колкото традиционното строителство. В една презентация Лео Мармол, съдружник в Marmol Radziner & Associates, признава, че при традиционното строителство често 30-35% от строителните материали се изхвърлят без изобщо да влязат в употреба. Това огромно разхищение се отразява не само на бюджета, но и на ресурсите и на околната среда. При сглобяемите къщи този момент липсва, защото всичко се произвежда в цех и материалите се усвояват в производството.

Лео Мармол също цитира факта, че в Съединените щати 70% от замърсяването на въздуха с въглероден двуокис – парников газ, който причинява промените в климата – се дължи на строителството и свързаните с него транспортни нужди. Централизацията на производството намалява транспорта на хора и материали драстично.

Сглобяемите къщи на Marmol Radziner & Associates са свръх екологични и защото за конструкцията архитектите използват стоманени рамки от рециклирана стомана. Обикновено предпочитаният материал е дървото, но екипът е преценил, че рециклираната стомана има повече предимства. Освен ако дървесината не е от сертифицирани устойчиво управлявани гори, тя е ценен природен ресурс, който трябва да се съхранява. В същото време сме заринати от стара стомана, която плаче да бъде претопена и използвана повторно.

Новото поколение сглобяеми къщи слизат от конвейра напълно оборудвани. В къщите на Marmol Radziner & Associates например са монтирани ел. инсталацията, канализацията и дори слънчевите батерии. Напълно завършени са екстериорът и интериорът. Кухня, баня, тоалетни – всичко е оборудвано. По поръчка на клиента, къщата може да пристигне окомплектована дори с мебелите. Моделът Desert House е завършен с дървен под от дърво от сертифицирани устойчиво управлявани гори, нетоксични бои и енергоспестяващи електроуреди.

Цялата конфигурация може да стане онлайн. И понеже сглобяемите къщи се строят много по-бързо от традиционните, собствениците им получават новите си еко домове пет месеца след поръчката.

Сглобяеми къщи съществуват от поне 400 години. Смята се, че прототипът е английска дървена къща, която преселници в Америка разглобили, за да вземат със себе си в новия свят. В по-ново време Франк Лойд Райт експериментира с дизайнерски сглобяеми къщи. До неотдавна обаче на масово произведените сглобяеми къщи се гледа като на евтини и неестетични. Едва в последното десетилетие сглобяемите къщи стават хит.

В България има много фирми, които предлагат сглобяеми къщи. Подобно на Marmol Radziner & Associates, повечето работят с готови схеми, но с готовност изпълняват и индивидуални поръчки. Приемливата цена и лекотата, с която сглобяемите къщи се вписват в модерния зелен лайфстайл, ги правят чудесна алтернатива на традиционното строителство.Източник: Marmol Radziner & Associates

Фото галерия

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (9)

15.04.2007 :: 09:50 :: от Kiril
#1
Re: Сглобяем дом
Sorry ama shte trqbva da go napi6a tuk... Mnogo puti pisah na vashia site no ne polu4avam otgovor... Imah dosta vaprosi i predlozenia no nikoi ne mi otgovarq.. zashto taka ?
15.04.2007 :: 20:58 :: от gorichka
#2
Re: Сглобяем дом
Стремим се да отговаряме на всички въпроси и да помагаме, когато ни пишат за повече информация. Съжаляваме, ако вашето запитване е останало без отговор. Ако ви е възможно, изпратете ни го отново.
17.04.2007 :: 11:32 :: от Nature Keepers
#3
Re: Сглобяем дом
Пич така е. Аз също писах на сайта и по електронната поща получих отговор 2-3 седмици по-късно. Просто са изключително заети, не само със сайта. Аз често общувам с тях заради моя сайт посветен на подобна кауза и понякога чакам дни за отговор.
По Темата:

Според мен това е страхотно, но има един проблем. В началото както започва ти създава впечатлението, че е с леки части с един камион ги пренасяш и където ти кефне ги сглобяваш и хоп, цяла къща. Но накрая ми стана ясно, че тя също изисква много прецизни там глупости както всеки дом, за да се построи. И все пак този дом е мечта. Ако го турна в една пустиния + само ток, вода, интернет и магазинче ще си живея в рая така. Колко ли пари струва една такава мечта?!
17.04.2007 :: 11:38 :: от markova_z
#4
Re: Сглобяем дом
А не е ли прекрасно, че Горичка са все по заети :-0) Първият път когато им писах беше още когато сайта имаше 4-5 статии и ми отговориха почти веднага. Значи ставаме все повече с вермето ...

17.04.2007 :: 12:19 :: от jorji
#5
Re: Сглобяем дом
добра къща няма спор, nature keepers, все си мисля, че идеята не е да ги сглобяваш къдетто ти кефне и да ги местиш постоянно.

http://rodovo-imenie.org/

РОДОВО ИМЕНИЕ - къща с двор с размер от 10 декара, частна собственост на семейството и рода. Върху него се изгражда самоподдържаща се екосистема (гора, езеро, зеленчукова и плодна градина, поляна), включваща домашните и горските животни, по такъв начин, че срещу минимално вложени усилия от стопаните, тя им осигурява чиста, прясна храна, жива вода и пълен с етери въздух. Носи радост и здраве, запазва любовта в семействата, и води до независимост от менящите се социални, религиозни и политически системи за поколения напред.
Възпитанието на децата в тази среда развива максимално заложбите и дарованията, за да израстнат мислещи и способни на щастие човеци. С всяка изминала година Родовото имение увеличава своята парична стойност, ставайки безценно за децата и внуците.

19.04.2007 :: 14:59 :: от Tania
#6
Re: Сглобяем дом
jorji Толкова много се радвам,че повдигна въпроса за родовото имение.Това е идеята,която ме е обсебила през последните години и мисля,че така ще стане с всеки,който прочете книгите на Владимир Мегре и вестник Родово Имение.За тези,които все още не са запознати с идеята искам да споделя,че в нея се съчетава абсолютно всичко,за което се пише в горичка.Тя обхваща разрешаването на всички проблеми на нашето време даже нещо повече чрез нейното осъществяване се извършва осъзнаване и пробуждане на по-дълбоко ниво на хората.Защото именно това е нужно за да се осъществи всичко,за което се пише в този сайт.Ако няма осъзнатост на по-високо ниво у всички нас нищо няма да се получи ще си останем само с празните приказки и безсмислените спорове.Така,че ако търсите начин как да помогнете на планетата ни и на себе си най-вече /защото всичко започва от нас и нашето ниво на осъзнатост/ четете тези книги и вестник Родово Имение.Мисля,че там ще намерите много отговори на въпросите,които вълнуват всички ни.
23.04.2007 :: 22:42 :: от ГорЯнина
#7
Re: Сглобяем дом
N дааааа

Минутки за реклама

30-35% от строителните материали се изхвърлят без изобщо да влязат в употреба

Не познавам луди дето изхвърлят толкова пари, да не говорим за една строителна фирма.
Здравия разум и жизнения ми опит, показват, че това е невероятно невярно.

При каратък анализ на показаните снимки
1. Огромна площ от която повечето е нежилищна.
2. Всичко е лукс и разхищение
3. Басейн в пустинята, открит при това ...без коментар
4. Луксозни навеси, луксозни полузакрити пространства, разхищение на енергията в пустинята или дето и да било. Нефункционално и определено антиекологично
5. За изграждането на едно такова чудо извън едно населено място, не ми се мисли какво е струвало като транспорт, прекарване на вода, прекарване на ток, прекарване на черен път.
6. Ежедневното придвижване от и към това място е невероятно
Децата на училище, родителите на работа, хранителни и други нужди и т.н. и т.н.
Т.е. говорим за поне 3 коли в къщата
7. Вида и местоположението на жилището ни навява мисълта за много и много мощни климатици.
Въпреки, че не се виждат в температури от порядъка на 50 градуса през деня и много ниски нощни температури при липса на каквато и да била разстителност, просто е въпрос на оцеляване да имаш климатик.
Това значи адски много ток, да не говорим за газовете с които се захранват климатиците на определен период от време.

Логичен завършек

Една адски скъпа, както за построяване, така и за живот луксозна къща.
Много красива и непрактична по отношение на екологията

Елементарно
28.04.2007 :: 15:48 :: от stefka grigorova
#8
Re: Сглобяем дом
На мен също не ми хареса идеята за този вид сглобяема къща.Коментара на ГорЯнина е абсолютно точен.Говорим за икономия на енергия независимо от какъв вид е,а при тази къща се разхищава в изобилие.Аз по-скоро поддържам идеята за къщите изградени от сламените бали,естествено с необходимите приспособления за стабилно строителство.Изглеждат абсолютно нормални отвън и отвътре,но при тях се коментира за изключително лесен начин на строеж,за 70% икономия на топлинна енергия през зимата и естествено охлаждане през лятото тъй като сламата е много добър изолатор.
25.05.2007 :: 22:07 :: от Eleonora
#9
Re: Сглобяем дом
Gorianina, Stefka, suglasna sum s vashite komentari.

Za sujalenie green living v momenta e modno i mnogo arhitektekturni firmi reklamirat po-maluk otpechatuk vurhu prirodata samo zashtoto izpolzvat eko materiali pri stroeja, ili puk niakoi uredi sa po efektivni ot drugi na pazara. No pone az mislia che modernoto stroitelstvo ima mnogo po golemi vuzmojnosti. Vijte naprimer tazi arhitekturna firma, Independence Energy Homes, www.zeroenergy.com. Te ne samo izpolzvat eko materiali, no i polzvat slunchevi, paneli i drugi tehnologii koito da napraviat edna sgrada da izpolzva po malko resursi ne samo dokato se postroi no i sled tova. Niakoi ot tehnite kushti naprimer niama nujda ot snabdiavane s elektrichestvo poneje si dobivat neobhodimoto samo ot slunchevi paneli.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg