Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
05.03.2007 :: партньор

Едно зелено

от gorichka.bg :: Коментари (7) :: (5060 прочитания)

Няма уважаващо себе си списание по света, което да не е посветило поне един брой на глобалното затопляне и проблемите на планетата. Първи в България го направиха Списание 1. Разговор с главния редактор Веселин Трандов.

Весо, честито. Списание 1 стана първото списание в България, което направи „зелен” брой. Как се решихте?

Приятелите на Горичка знаят, че Списание 1 има редовна рубрика по “зелената” тема, която е във всеки брой от повече от половин година насам. Въпреки че и преди това се интересувахме от проблемите между човека и околната среда, колкото по-навътре в темата навлизахме, толкова повече тя ни вълнуваше. Преди няколко месеца направихме един първи опит да съберем няколко текста в един PDF, който пуснахме за свободно теглене от двата сайта – gorichka.bg и edno.bg. Така че съвсем естествено стигнахме до “зеления” брой, който впрочем се казва THINK GREEN. 

На много места по света читателите очакват медиите да пишат на такива теми. В България още не сме свикнали. Как мислиш, че ще реагират читателите на Списание 1 на този брой?

Списанието винаги е било някъде на границата между сериозното и забавното. Когато замисляхме броя искахме да го направим в този дух. Мисля, че се справихме много добре, понеже авторите на Горичка, които имат силно участие в написването на темата и приложения “Зелен жокер”, подхождат по подобен начин. А това, че сме първите, които пишат по някаква тема, изобщо не е изненада за нашите читатели, така че очаквам много добри отзиви.

Като се има предвид, че първи правите това в България, как се прави „зелен” брой?

Да направим този брой за нас беше лесно, приятно, интересно и вдъхновяващо. Не е нужно да знаеш всичко или да си експерт, или да си еко-маниак. Важното е да разбереш няколко дребни неща – че е задължително да се направи нещо, че то трябва да се направи веднага и, че всеки, ама всеки, може да помогне. И после всичко друго си идва само.

Маги Малеева е автор на един от основните текстове в „зеления” брой. Важно ли е да има повече хора от нейния калибър, които да работят за каузата?

По принцип е задължително, но аз лично се радвам много, че именно тя е първият, който си избра тази кауза, защото е много важно да не е просто човек с калибър, а да е човек, на когото хората вярват. Такива в България няма много, не знам защо.

Глобалното затопляне и изобщо проблемите на планетата са факт. Как трябва да реагират медиите в България на всичко, което се случва?

Това, което се случва, е толкова болезнено, а мерките, които трябва да се вземат – толкова спешни, че всеки трябва да направи каквото може. И във всекидневието си, и в работата. Медиите специално могат да направят повече от останалите, като говорят за проблемите и за начините за тяхното разрешаване. Това е много важно – да се говори за проблема, но и да се показва решението. Защото такова има за всичко. Фактът, че се появи Горичка, поставя медиите в България наравно с тези в целия свят. Искам да кажа – имаме Горичка, имаме първи “зелен брой” на списание за тенденции, в Дневник редовно излизат добри материали... Това си е супер.

Повече за Зеления брой на Списание 1Източник: Edno.bg

Фото галерия

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (7)

08.03.2007 :: 21:45 :: от Марина Недева
#1
Re: Едно зелено
Браво на децата, много добре сте се справили :) За мен сте деца, приемете го като комплимент.
09.03.2007 :: 08:22 :: от Vladi
#2
Re: Едно зелено
Хубаво е изданието, личи си, че сте го правили с кеф, и зелените страници са на рециклирана хартия.
09.03.2007 :: 12:24 :: от dido_picha
#3
Re: Едно зелено
xa xa xa xa xa xa xa xa (finger)(finger)
09.03.2007 :: 17:13 :: от candy
#4
Re: Едно зелено
kупувам си списанието от скоро, но страшно ми харесва.Особено новият брой, наи-накрая някой се сети да напише нещо за планетата ни :D BRAVO :D
11.03.2007 :: 19:40 :: от stoiko
#5
edinstvento :)
mnogo dobra rabota spisanieto e napravo ...nqma mqsto za hvalbi , imahme nujda ot podoben broi i spisanie ,ot skoro zanam za sushtestvuvaneto vi ,koeto si e sram ,no shte navaksam :) ...uspehi zavbudeshte
11.03.2007 :: 19:42 :: от stoiko
#6
Re: Едно зелено
изеинявам се за латиницата !
25.03.2007 :: 23:33 :: от claustrophobia
#7
Re: Едно зелено
Евала за мартенския брой thinkgreen!Много добре се е получил!Относно страниците от рециклирана хартия-от къде мога да си набавя и аз такава?
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg