Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
03.03.2007

Ледовит океан

от gorichka.bg :: Коментари (3) :: (7169 прочитания)

Все още няма Lonely Planet за Арктика. Ако имаше, сигурно щеше да е с дебелината на пътеводител за Индия или Китай. В Горичка ти даваме шанс да провериш познанията си за Северния полюс.

Иглута, айсберги, полярни мечки, ледена идилия... Сигурно и ти така си представяш Северния полюс. Затова си мисля, че ще се изненадаш, ако ти попадне дневният ред на среща на Арктическия съвет (в него влизат страните с територии в Арктика, като председателството се сменя на ротационен принцип и в момента норвежците командват парада). Прекомерен риболов, безобразна сеч, замърсяващи мини, аварии при добив на нефт и газ, бързо топящи се ледници.

Като се има предвид колко сме далеч от бреговете на Арктика, носим огромна вина за много от нещата, които се случват там. Въздушният и корабен транспорт са голям замърсител на въздуха и водата в района. До полюса достигат тежки метали, химикали и особено големи количества живак. Всички те пътуват посредством въздушните маси. Учените редовно откриват замърсители в мастната тъкан на полярните животни, които местните хора използват за храна. Оказва се, че населението на Гренландия и Канада по тези ширини е изложено на най-високата концентрация от живак в света.

Понеже решенията се взимат доста по на юг от Северния полюс, доскоро много от проблемите са били третирани като далечни от националните приоритети, обяснява Жаклийн МакГлейд, изпълнителен директор на Европейската агенция по околна среда. Но анализи показват, че има граници за това колко натиск от страна на човека може да поеме Арктика, обяснява МакГлейд. Затова и в по-ново време, след призив на Обединените нации, започва диалог за това как да се управляват екосистемите в района.

Много неща предстои да се променят за добро. Тази седмица стартира мащабен световен проект - Международна полярна година. Той ще продължи до март 2008 г. Планирани са повече от 200 научни изследвания с 50,000 работещи по тях от повече от 60 страни. Учените ще наблюдават промяната във „вечните” ледове и живота на двата полюса.

Като част от Международната полярна година двама белгийски изследователи вече са на път към Арктика за ски трек от 4,300 км с цел събиране на научни данни и насочване на вниманието към промените в климата през последните 18 години. Те ще изготвят карта на топящите се ледници. Експедицията Arctic Arch на Ален Юбер и Дикси Донсеко ще бъде най-дългото самостоятелно пътуване, правено някога в района на полюса. Двамата изследователи тръгват от Сибир и ще бъдат върху лед 110 дни преди да достигнат най-южната точка на Гренландия през юни. За да подпомогнат придвижването си, те ще използват платна, проектирани от НАСА. Целта им е да използват силата на арктическите ветрове.

“Винаги съм искал да направя пътуване по този маршрут, прекосяващ цял океан”, казва Юбер, който е посланик на добра воля на Уницеф. Младите хора трябва да имат достъп до тези места, да видят какво се случва и да разберат защо нещата се променят”, смята Юбер.

По предложение на Европейския парламент се очаква до две години подобно на Антарктида, Арктика да се сдобие със статут на защитена територия, където да властват предимно учени и изследователи. Ако дотогава сме започнали да се справяме и с глобалното затопляне, пътеводителят за Арктика ще може да бъде пренаписан и да има щастлив край.Източник: International Polar Year

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (3)

03.03.2007 :: 18:15 :: от promis
#1
Arctic Arch
Надявам се да ни държите в течение с развитието на тази експедиция и по-важните открития, които двамата учени ще направят.
11.03.2007 :: 14:44 :: от ivan_dogramata
#2
Re: Ледовит океан
"Promis" kakvo ochakvash da ti kajat ili da te darjat vav techenie kato nie sme samo edni marionetki na tazi zemq a pak ako nauchat tezi ucheni neshto losho POZNAI DALI SHTE NI KAJAT NESHTO ILI AKO KAJAT SHTE E NESHTO DOBRO ZA DA NE PREDIZVIKVAT PANIKA SRED HORATA,ZASHTOTO SKORO DAVAHA PO TELEVIZIQTA 4E OZONOVATA DUPKA SE ZATVARQLA AZ LI4NO NE VQRVAM!!!
A pak oniQ TUPI PREZIDENTI I POLITICI (pod4ertavam TUPI) SI DARJAT GAZOVETE I NISHTO NE VARSHAT I NIE O4AKVAME NQKAKVO PODOBRENIE.
A PAK SAS TEQ SMOTANI ZAKONI ILI ARE DA NE KAJA SMOTANI ZASHTOTO ZAKONITE NI BIVAT GORE DOLU KATO ZA EDNA MALKA I BEDNA DARJAVA KOI GI IZPALNQVA TEZI ZAKONI ARE KAJETE DE AMA KAKVOTO I DA GOVORQ AZ (EDNO OBIKNOVENO MOM4E OT BURGAS) NE MOGA NISHTY DA PROMENQ TAKA 4E SHTE 4AKAM OTGOVOR I SHTE POISKAM DA VIDA DAI STE SAGLANSI SAS MENE ???
05.06.2007 :: 12:14 :: от Викито
#3
Re: Ледовит океан
5 юни - световен ден на околната среда

Програмата на ООН за околна среда обяви за мото на Световния ден на околната среда 5 юни - „Топящите се ледове - гореща тема?".

Мотото насочва вниманието на световната общественост към ефекта от изменението на климата върху планетата и по-специално върху полярните екосистеми и общности.

Целта е да се подчертае , че изменението на климата е въпрос, който касае всеки един от нас и че ние можем да допринесем за решаването на проблема като използваме по-малко енергия и в ежедневния си живот правим избор щадящ околната среда.
Международното честване на деня ще бъде в Тромсо, Норвегия. То е част от целогодишните инициативи и на ЕВропейския съюз, включено в кампанията на Зелената седмица.

„Уроците от миналото, бъдещи предизвикателства" е водещото мото на Зелената седмица тази година, организирана под егидата на Европейската комисия.

Акцентът на Зелената седмица е отбелязването на 50-годишнината от подписването на Римския договор, поставил началото на Европейския съюз.

Годишнината е повод да се направи преглед на 50-годишната европейска политика в околната среда и да се отправи поглед към бъдещите предизвикателства.

По време на централната проява на Зелената седмица - конференция в Брюксел, ще се търси отговор на въпросите нуждаем ли се от промяна на нашия начин на живот и каква да бъде тя, как иновациите и технологиите могат да ни помогнат да се справим с предизвикателствата от изменението на климата и другите проблеми свързани с опазването на околната среда и устойчивото развитие.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg