Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
22.03.2007 :: партньор

Правилата на играта

от Босилена Мелтева :: Коментари (27) :: (7529 прочитания)

На миниатюрната планета на Малкия принц има място само за едно цвете. И за никакъв боклук. Можем ли да се научим да пазим чисто, както прави момченцето от "мъничката" планета?

Предлагам ти една игра. Ти си пилотът, който среща Малкия принц в пустинята и трябва да му обясниш как я караме тук, на Земята. Как ще опишеш малоумен феномен като тоновете боклук на момченце, което идва от миниатюрна планета, където всичко е много "мъничко"? Как ще обясниш, че изхвърляме с лека ръка хиляди неща, за чиято направа ни трябват енергия и ресурси, иначе на привършване; че пием кафето си в пластмасова чашка, която има не повече от час живот, а разграждането й трови природата стотици години наред; че събираме всичко накуп в зловонни пространства, които отнемат все повече място и скоро няма да ги има нито градините с рози, нито нас самите? Малкият принц ще си замине безкрайно учуден, а ние с теб ще си останем тук, защото къде другаде да ходим.

Преди съвсем да сме се заринали в боклук, предлагам ти една друга игра. Нарича се „Reduce, reuse, recycle” и се игре, както си пазаруваш. Стъпила е върху три адски лесни правила - когато можеш, винаги се води от тези базови критерии:

1. Купувай умерено. Сведи до минимум количеството в кошницата, което ти е необходимо
2. Избирай такива продукти, които можеш да използваш по-дълго и за други цели
3. Помисли също дали подлежат на рециклиране, когато станат абсолютно ненужни

Ето ти и жокери: такива са стоките без или с минимум опаковки; тези, които са местно производство; онези, които обикновено са в секънхенд магазините. Хладно подминавай щандовете с еднодневки и найлоновите пликчета на продавачките. Не забравяй също, че това, което вече не ти върши работа, е добре дошло за някой друг. Размърдай въображението си - много вещи биха влезли в нова роля. Моделът, който трябва да те води, е 100% рециклиране без никакво замърсяване. Все повече от най-напредничавите дизайнери го прилагат като нов тип екоикономика. Така нищо чудно да дойде денят, в който ако изпуснеш пластмасовата си чашка със сутрешното кафе, до вечерта на нейно място да се е появила нова роза за опитомяване. Този сценарий е твърде оптимистичен, но не и невъзможен. Дотогава прави това, което зависи от теб.

Цифра

30 милиона тона битови отпадъци годишно трупат само англичаните, което прави над половин тон боклук на човек

Това се казва новина

Пол Маккартни обяви, че редовно оглежда кофите с боклук по улиците и все попада на нещо, което да му влезе в употреба.

Нашият съвет

Освен да използваш разноцветните кофи за разделно изхвърляне на отпадъци, не забравяй и да купуваш стоки от рециклиран материал. Успехът на рециклирането зависи до голяма степен от търсенето на потребителите.CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (27)

22.03.2007 :: 10:35 :: от Tony_
#1
Re: Правилата на играта
Може ли малко повече конкретни примери да има? не така общо. Например за 2-рия съвет (по принцип никак ме няма с въображението, за това искам и примери). Чудя се например кофичката от кисело мляко как да я ползвам по-дълго? Как да си взема кисело мляко без да трябва да изхвърля после пластмасовата кофичка? Дали случайно някъде не се продава кисело мляко в стъклени буркани - като едно време? В България има ли заводи за преработка на пластмаса? Поне малко инфо от къде да изнамеря пунктовете за предаване на вторични суровини? Те дали вземат пластмаса?
Друг пример - повечето марки хляб вече се продават пакетирани - тези торбички дали се рециклират. Аз си ги мия и слагам в контейнера за пластмаса - поне това мога да направя, но искам и малко повече инфо да има ако може?
22.03.2007 :: 11:22 :: от mapto
#2
Re: Правилата на играта
Да, #1 е много добър коментар. Има един много добър пример, който можете да дадете от Горичка - доколкото знам се познавате с хората от БиоКиселоМляко. Можете да им подшушнете, че хората изпитват носталгия към добрия стар буркан. Аз лично споделям тези емоции. Иначе всяка баба на село използва кофичките за доматения си разсад.
22.03.2007 :: 12:35 :: от gorichka
#3
Re: Правилата на играта
Ето малко отговори:

Кофичките за кисело мляко се правят от PS или полистерин. Това е най-трудната пластмаса за рециклиране, затова разделното събиране наистина не е най-добрият отговор. Но кофичките могат да се събират и използват за разсад, има много хора, които гледат градини, и за тях те са добре дошли.

В България вече няма кисело мляко в стъклени буркани, както едно време, но нищо не пречи тази традиция да се възроди. Единствената спънка е цената – доста по-висока от цената на пластмасата (ако не се вземат предвид последствията за околната среда). В момента се проучват възможности в България да се внесе или произвежда биоразградима пластмаса, което би било страхотно за всички еко ангажирани производители като Био кисело мляко.

За опаковките – винаги гледайте знака за рециклиране. В него трябва да има цифра, а отдолу да е изписано съкращение като PS, PET, PET. Това е гаранция, че опаковката може да бъде рециклирана. Без тази информация това няма как да стане, защото има много видове пластмаса, а тя не може да се претопява смесено. Ако на опаковката има само знака за рециклиране без тази информация, изберете друг продукт, чиято опаковка е легитимна.

Пластмасата се събира разделно в повечето софийски квартали и вече в много градове в България. Ако живеете в квартал, където няма контейнери за разделно събиране, пратете имейл до Екопак България, Екобулпак, Булекопак или Ре-пак да ви кажат къде са най-близките пунктове и кога и във вашия квартал ще има контейнери.
22.03.2007 :: 15:59 :: от Tony_
#4
Re: Правилата на играта
Благодаря за отговорите. Последвах съвета ви и писах до Екобулпак, Екопак България, Булекопак и Ре-пак. Дано някой от тях ми отговори. Ще пратя резултата, ако има такъв.
22.03.2007 :: 22:11 :: от maria
#5
Re: Правилата на играта
Mnogo e tajno za6toto vseki pat kogato kaja ne6to svarzano s opazvaneto na okolnata sreda vsi4ki okolko men mi se naxvarlqt ili mi se smeqt. Mnogo e tajno i 4e nikoi ne se se6ta da si xvarli boklu4eto na mqsto ili izob6to da gleda kakvo qde, kakva e opakavkata i posle tq kade otiva. Spored men svetat otiva nadolu i stava vse po-zle!
22.03.2007 :: 23:31 :: от desislava
#6
Re: Правилата на играта
V ejednevieto si sam angajirana po vaprosa za opazvaneto na okolnata sreda, razdelno izhvarlqne na otpadaci, da ne vzemam nailonovi torbichki i t.n., no chestno kazano tova za pazaruvaneto v magazini vtora upotreba mi izglejda poveche ot gnusno. Ne vijdam golqma vrazka mejdu opazvaneto na okolnata sreda i tova da si oblechen s drehi germanska moda otpredi deset godini.
23.03.2007 :: 09:33 :: от markova_z
#7
биоразградима пластмаса
Има една френска фирма YOPACK в България, занимават се с продажба на торби/чанти и други рекламни материали. Имат продукти и от биоразградима пластмаса. Следователно, мисля, че производител, който се интересува би могъл да намери такава дори и у нас. За нас, потребителите остава да си искаме и да питаме....
23.03.2007 :: 09:39 :: от mapto
#8
Re: Правилата на играта
@maria
Тъжното е, че си обградена от такива хора. Може би на тях им трябва малко време, за да оценят смисъла на всичко това. Но ти не губи надежда! И в България има страшно много хора, на които не им е безразлична природата.

@desislava
Напълно разбираемо е да не ти е много приятно да носиш чужди дрехи. Само, че и това както много други неща има две страни. Ти също можеш да си съпричастна с каузата като вместо да си изхвърляш старите дрехи ги носиш в някоя фондация, магазин за дрехи втора употреба или ги даваш на село или на обикалящите цигани.
23.03.2007 :: 11:52 :: от Tony_
#9
Re: Правилата на играта
Вчера ми отговориха на въпроса за рецилкирането на кофички от кисело мляко, както и на запитването ми за дезодорантите и за кутиите от натурален сок.
От Екопак ми отговориха, че в България още няма инсталация, която отделя компонентите на композитните опаковки, за това кофичките от кисело мляко и кутиите от натурални сокове се събират на склад, което все пак е нещо - не се изхвърлят директно на сметището.
23.03.2007 :: 17:08 :: от mapto
#10
Re: Правилата на играта
Тази игра ни връща в каменната ера!!!
Добре, съгласен съм, че количеството на отпадъците е огромно. Съгласен съм, че е назрял момента да се научим да ползваме рециклирани стоки, но...
Представи си, че искаш кафе - сервират ти го в глинената потеря, която след употреба си я измиваш и си я прибираш в джоба.
Втори пример. Яде ти се месо. Не отваш в магазина, където ще ти го нарежат и опаковат (в торбичка, разбира се), а отиваш в гората да си хванеш някое животно и да го опечеш на огън.
Трети пример. Отиваш на работа. С двойката, защото бензина замърсява!
Следващ пример. Дай да не позваме хартия, защото за направата и се изсичат дървета.
Дайте направо да си пригодим по една дупка и да си живеем в нея. Ще си прекопаваме градинката, ще си ходим на лов, ще си живеем спокойно, без замърсявания и най-вече в ритъма на природата на Земята.
Така вече сме живели, но преди стотици хиляди години.
И за да не ме упрекнете, че само критикувам. Ще Ви педложа и аз една игра. Казва се "Отиване в миналото". Обратното на "Завръщане в бъдещето"
Играта се играе лесно - просто трябва да заличим така наречената цивилизация, да отречем всичко измислено до момента и най-вече, соиалното общество, в което живеем да се раздели на хиляди и по-точно милиони малки общества, живеещи поотделно.
Как ви се струва?
Поздрави, Валентин
23.03.2007 :: 17:15 :: от jorji
#11
Re: Правилата на играта
tv s lovuvaneto i posiata v dupki me kefi valio (: nqkoi subirat sredstva po cqla sedmica za da go praktikuvat vuzmojno nai- chesto (: to ne e losho vuobste ! ti razvi taka posta si, vse edno, ako se vurnem v minaloto kudeto dulboko egoistichnata natura ne e bila silnorazvita shte ni e po losho i shte jiveem po nestastno (: ne mislq

az sum divak po priroda de, moje i naistina jivota sred bednotia, mizeria i izlishuk da e po cenen
23.03.2007 :: 18:17 :: от white_val
#12
Re: Правилата на играта
Първо, извинявам се, че съм ползвал акаунта на marto. Станало е случайно. Сега се регнах и говоря от мое име.
Просто исках да обясня, че живеем в такова време, че освен блага, произвеждаме и отпадъци. Двете са взаимно свързани и надали може да се намали едното за сметка на другото.
И jorji, и аз мисля като теб, че няма да ни е лошо. Тука спор няма. Дори си мисля, че ще живеем къде, къде по-добре. Но докато не се измисли правилната формула, можем само да си живеем и макар и малко, да спомагаме за по-голямото събиране и рециклиране на отпадъците.
23.03.2007 :: 21:28 :: от PlamskI
#13
Re: Правилата на играта
Повърхностно погледнато може би зеления начин на живот е равностоен на живеене като праисторически хора . Да но според мен не трябва да гледаме повърхностно ... има толкова много неща , които можем да правим и да бъдем модерни , съвременни и готини ... дори според мен Зеления начин на живот си е голяма стъпка напред .
24.03.2007 :: 16:45 :: от raggaman
#14
Re: Правилата на играта
@ white _ val изказваш се твърде неподготвен, пич... _достатъчно е кафето да си го пиеш в порцеланова вместо пластмасова чашка; _да ходиш на работа пеш е супер - не киснеш в задръствания, раздвижваш се, зяпаш мацките пред университета...; _хартията може да е рециклирана или да си я пускаш втори път в принтера...; колкото за "преди стотици хиляди години" - не съм съвсем съгласен. Проблемите за които става въпрос тук съществуват от началото на "индустриалната революция" и то не защото тя е нещо лошо, а защото тогава хората не са си дали сметка колко бързо ще се развият нещата. Всеки проблем има лесно решение, но то ще бъде взето, когато повече хора започнат да мислят. Като цяло - недей да бъдеш краен - идеята е когато имаш избор, да взимаш правилното решение. никой не те кара да ставаш ангел. даже никой не те кара нищо - тук е за тези, които имат нужда от информация.
24.03.2007 :: 20:58 :: от jorji
#15
Re: Правилата на играта
ragga дюд, ю райт маан
но мацките пред университета се кефят на пичоете с фв 3 и други лъскави колици, ман ,ю ноу
ко прайм в тоя случай? взимаме си приус или хайлендър, райт ?
блес ъп хахах
26.03.2007 :: 12:04 :: от raggaman
#16
Re: Правилата на играта
приус е файн
респек:)
26.03.2007 :: 13:16 :: от Booya
#17
Re: Правилата на играта
мацките дето се кефят на пичовете с фв 3 и други лъскави колици мен не ме кефят :-р
26.03.2007 :: 14:58 :: от Василена
#18
Re: Правилата на играта
Само да се разпиша и аз като бивша мацка от пред университета - моля, без обиди! Никога не бих излязла с някой който кара Хъмър, или даже нещо доста по-надолу от това. Омъжих се за един тип на колело, щото ми пускаше да го надминавам по баирите.
Тези дето се кефят на мощни петролни двигатели не са пред университета, а пред Биад, Син Сити или пред някоя клиника за уголемяване на бюста.
За всеки влак си има пътници.
26.03.2007 :: 15:36 :: от jorji
#19
Re: Правилата на играта
az karam lada i pravq veloprehodi redovno nqkoq merakliika, stom tolkova ne vi haresvat luskavite koli? heaheh
26.03.2007 :: 20:55 :: от Vladi
#20
Re: Правилата на играта
lol василена и jorji :)))

jorji, ако продадеш ладата, ще дойда на някой велопреход ;) така де, хем грозна, хем мръсна, що ти е?
26.03.2007 :: 21:59 :: от Василена
#21
Re: Правилата на играта
Продай я бе, Жоро!
Или поне я направи да кара на олио, разбрахме че си спец! Пък после ще си возите с нея колелата до някое по-природно място там да си ги карате.
И да ме поканите на сватбата, айде!
27.03.2007 :: 12:04 :: от jorji
#22
Re: Правилата на играта
Щото е здрава и проходима, точно за целите за които ми трябва.
Майтапа настрана(засега о:), но количката колкото и да е остаряла си е удобство, което е по-малко излишно от много други. Въпреки, че в много случай не е така.., повечето българчета, колкото и да сме "бедни" все гледаме по 2 коли най-малко да караме, пък ако може и по мощни да са. Автомобило строенето си е тумор който не можем да отрежем и дори не искаме (:
27.03.2007 :: 12:06 :: от jorji
#23
Re: Правилата на играта
грозна вика, хахах аз ви казах, че мацките колкото и да отричат се на лукса се насаждат (:

василена, това за олиото се отнася за дизеловоите мотори, ладата е бензин...за бензиновите двигатели също има алтернативи, но не и в бг
30.03.2007 :: 11:45 :: от white_val
#24
Re: Правилата на играта
Отговор на коментар от 24.03.2007 :: 16:45 :: от raggaman #15 Re: Правилата на играта

Моето мнение е, че цивилизацията и замърсяването вървят ръка за ръка. Поне дадох решение на проблема с отпадъците.
Ами ти, подготвения, какво успя да измислиш - "Всеки проблем има лесно решение, но то ще бъде взето, когато повече хора започнат да мислят" - това ли ти е решението?
Тук за мен не си прав. Не е необходимо цалата планета да мисли. Света е доказал, че малцина мислят, а мнозинството следват и изпълняват.
Предлагам да заровим томахавките и да обявим една анкета, относно това кой крив и кой прав. Пък да видим какво ще излезе. И за да бъде по-интересно, като залог ти предлагам, загубилият да се извини наи чистосурдечно на победителя. Приемаш?
02.04.2007 :: 13:47 :: от raggaman
#25
Re: Правилата на играта
white val, извинявам ти се най чистосурдечно - следвай си принципите и се дръж естествено. Поздрави.
08.05.2007 :: 02:22 :: от buzzjn
#26
Re: Правилата на играта
lelel kolko zlee
12.06.2007 :: 13:32 :: от woods
#27
Re: Правилата на играта
#19, ладата харчи повече от лъскавите.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg