Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
28.10.2006 :: партньор

Сламената алтернатива

от Олга Апостолова :: Коментари (9) :: (15007 прочитания)

Къщите от слама не са само от приказките. Днес балирана слама се използва в строителството на едни от най-екологичните, бързи и евтини за изпълнение домове в света.

„Къщата е жива”. Така отговарям на всички, които ме питат какво мисля за сламената къща, която ще бъде мой дом в следващия месец. Къщата е местната забележителност и домакините Йоргос и Анке с готовност обясняват как са я строили, редейки бали слама вместо тухли, kак Йоргос се разболял, опитвайки се да я завърши за една седмица (ами да, реденето ставало толкова бързо, че той се изкушил и работил без почивка) и как точно в сюблимния момент преди покриването й, над града се завихрила незапомнена буря, но точно над къщата не паднала ни една капка дъжд, иначе сламата щяла да се съсипе.

Къщата наистина е жива. Вече три години постройката стои недоизмазана и врабчетата от йонийското крайбрежие са я направили свой дом. Мишките и мравките също са се нанесли, оставам леко изненадана единствено от скорпиона в банята. Отгоре на всичко разпределението е странно, кухнята няма прозорец, в дневната става силно течение, заради разположението на вратите, а от тавана в спалнята пада слама. Когато месецът изтича, си тръгвам с твърдото убеждение, че ако сламените къщи са къщите на бъдещето, както твърдят моите домакини, това бъдеще е много далечно.

Когато се добирам до цивилизацията (и интернет), от любопитство отварям един-два сайта за сламени къщи. Къщите, които виждам, са модерни, елегантни, просторни, с хай-тек кухни и бани и перфектно измазани! Става ми ясно, че не съм случила на къща и продължавам да се ровя. Оказва се, че сламените къщи, когато са изпълнени добре, са едни от най-екологичните домове днес.

Една чудесна зелена алтернатива

Сигурно е точно така. Сламата е остатъчна суровина, която най-често се балира и изгаря (процес, при който се отделят огромни количества вреден за атмосферата въглероден двуокис) или компостира в края на сезона. С други думи обновяема суровина par excellence. За „отглеждането” на сламата е нужен само един процес – фотосинтеза и само един енергиен източник – слънцето. Смята се, че над 50% от емисиите на парникови газове са дело на строителната индустрия и свързаните с нея транспортни нужди. Представете си само,че стотиците тонове слама, които унищожаваме всяка година, се вкарват в строежа на домове в близост до мястото, където е събрана сламата. Няма ли да има това драматичен ефект върху околната среда?

Но има и още. Сламата се оказва отличен изолиращ материал, което спестява използването на синтетични материали, вредни за околната среда и човешкия организъм. Невероятно, но факт е, че една добре построена сламена къща може да спести до 75% от разходите за отопление!

Сламата също така е несравним звукоизолатор, заради което е предпочитан материал за жилища в близост до натоварени пътища или летища. Често самите звукоизолиращи бариери край подобни обекти са направени от слама. Откривам също, че в Съединените щати вече има две функциониращи звукозаписни студиа, построени от слама.

Въпросът, който най-много ме притеснява, макар и да съм чула отговора от Йоргос, е доколко сламата е пожароустойчива. Моята логика е, че ако на едно стърнище му трябват секунди, за да пламне, на една сламена къща няма да й трябва много повече. Прочитам, обаче, че сламените домове са до три пъти по-пожароустойчиви от традиционните. Заради плътността на балите се получавал недостиг на кислород, а там където няма кислород, няма и пламъци!

Което ме навежда на мисълта, че е хубаво да кажа няколко думи за самите бали. Ако оставите балирана слама да я навали един хубав дъжд, тя се накисва и после не става за нищо, освен за компост. Ако обаче вдигнете балите с една идея по-високо от земята и ги покриете добре, дори стените да се намокрят, влагата няма да проникне дълбоко и при първия вятър сламата ще изсъхне напълно. За строеж се използват само сухи бали, което означава, че те трябва да пристигнат на строежа сухи и да се опазят сухи до покриването на къщата. Други важни показатели са плътността на балите, еднаквият им размер (най-често се използват бали дълги около метър) и липсата на зърно в сламата.

Като се изключат сламените стени и основите (които са по-лесни за изпълнение заради сравнителната лекота на стените), останалите елементи на сламената къща (ел, ВиК, покриване) не са по-различни от това, на което сме свикнали.

Много хора избират сламата заради факта, че е напълно естествен материал, което гарантира чист от излишни изкуствени материали и химикали дом. Сламата не причинява сенна хрема, защото не е сено. Оказва се, че много хора, страдащи от алергии, я предпочитат, защото е дишащ и прочистващ материал. Точно така. Сламата не изпуска формалдехид, както повечето съвременни материали, и... проветрява въздуха постоянно. Най-често измазването и уплътняването стават с естествени материали като глина, а боядисването с нетоксични бои. Следователно, не е никак чудно, че сламените стени създават едно особено усещане за сладост и уют. Нещо, което не може да се опише с думи и което изпитах и констатирах дори в моя сламен бивак на йонийския бряг.

В дългия списък с добри новини има още една. Тъй като сламата се счита за отпадъчен материал, нейната цена е невероятно ниска. Според едно изчисление, направено във Великобритания, за стените на една двустайна къща са нужни 400 бали слама. На Острова те биха стрували 600 паунда. За да се построят същите стени от тухла, цената би била 10 000. Съотношението е красноречиво.

В този си вид сламените къщи се раждат в края на 19-ти век в Съединените щати. Прави ги възможни появата на машината за балиране на слама. Първи откриват сламените къщи добрите хора от Небраска, които гледат зърнени култури в район, лишен от камък и дърво. Докато чакат да пристигнат строителните материали, те си построяват „временни” жилища от слама. Както казват, останалото е история... Смята се, че днес в света изникват около 1000 сламени къщи годишно. Като се има предвид неограниченото количество строителен материал, потенциалът е животоспасяващ.

Направи си сам

Докато проучвам сламените къщи стигам до извода, че най-хубавото и най-лошото в тях е, че на практика всеки може да си ги построи сам. Хубаво, защото всичко е в твои ръце. Лошо, защото, колкото и да можеш сам, са желателни някои елементарни познания или поне усет за принципите на дизайна и конструкцията. Иначе рискуваш да си построиш къща, която по комфорт и икономичност се равнява на палатков лагер.

Съвсем не на последно място, процесът на построяване на една сламена къща е много забавен и бърз. Вместо мръсотията, която неизбежно акумулира един строеж, строителната площадка наподобява плевнята на село. Вместо бригадата, дошла специално за случая, едно по-необичайно семейно събиране – на никой не му се пренасят тухли в почивния ден, но всеки иска да опита колко тежи балата слама. Но внимание, балите са между 15 и 30 кг! Прави ли ги това по-малко примамливи? Едва ли.

Сламената къща и България

Не е ли време да се появят и тук сламените къщи? Според специалистите, от гледна точка на пожарния правилник е възможно при узаконяването да се поиска сертификат, че материалът отговаря на изискванията за топлосъхранение на обекта. За тази цел ще са необходими определени топлотехнически показатели, удостоверяващи, че вложената слама постига нужното топлинно съпротивление.


www.strawbale.com  >>  www.glassford.com.au  >>  www.greenhomebuilding.com

Фото галерия

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (9)

12.03.2007 :: 15:40 :: от ivan_dogramata
#1
Re: Сламената алтернатива
Da AMA KATO MINE NQKOI URAGAN I GO DUHASH TAKA LI?da ekologi4ni sa ama kato znaish 4e kato mine nqkoi uragan i shte ostanesh na SUXO.
12.03.2007 :: 18:21 :: от karamela_4
#2
Re: Сламената алтернатива
Te пък нали се бутат ураганите в България...толкова са много,че не мога да им запомня имената.А,за държавите,където наистина има урагани-е,там има и кой да му мисли!
16.03.2007 :: 16:53 :: от krem
#3
Re: Сламената алтернатива
а кирпичените къщи на нашите прабаби и прадядовци
май се правеха от слама и кал
баба ми казва, че в тази къща лятото винаги е било хладно, а зимата топло

бях гледала някаде, че и кирпича е модерен еко материал на запад и се строят такива къщи, но кирпича се трамбова с машини. казаха, че такава къща диша, изолира перфектно и издържа на много силни земетресения
23.04.2007 :: 13:04 :: от stefka grigorova
#4
Re: Сламената алтернатива
Сламата е фантастичен изолатор!Преди години са я използвали като съставка в строежа на кирпичените къщи.Под керемидите са слагали замазка от кал и слама и по този начин се постига много добра изолация на покривното пространство.Нашите прародители са били много по-умни от нас,защото са си строили природосъобразни къщи.През лятото им е било хладно а през зимата с едно огнище се е топлила цялата къща.Завивали са се с вълнени и кълчищни черги.
17.09.2007 :: 17:45 :: от Naturel
#5
Изолация
А какво казват "прародителите" като им протече покрива, след като се разместят керемидите, под които има кирпичена (кал, вода и слама) смес?

Наистина старите методи са добри, това са имали хората, това са ползвали, то не е точно екологосъобразност ;)

Сигурно, обаче, има начин старите къщи да бъдат подобрени?..

Иначе една къща се оскъпява най-вече от дървената конструкция!

Природното строителство има огромни преимущества не само в глобален мащаб, но и в чисто личностен, за хората живеещи в такъв дом..., поровете се за още инфо :)!
21.04.2008 :: 20:39 :: от earth's friend
#6
Re: Сламената алтернатива
Дървеният материал от къде идва. Ако стане късо съединение, ще стане голям пожар. Няма да е зле, ако
навсякъде в къщата сложат пожарогасители.
03.06.2008 :: 12:30 :: от анелия
#7
Re: Сламената алтернатива
Здр.Казвам се Анелия и се интересувам някой познава ли архитект , който е наясно с това как се строят сламени къщи , има опит , познава фирма , която се занимава със стителство на такива къщи. Имам желание да си построя такава къща , но нямам идея какв трабва да се направи , затова ак някой мове да ми помогне ще му бъда безкрайн благодарна и ще го поканя на гости като стане готова :)
10.06.2008 :: 23:20 :: от маркетбг
#8
Re: Сламената алтернатива
В момента събирам всичко необходимо за строителството на сламени къщи- разрешителни и т.н., проектантският екип също е почти готов, така че може да се обадите с вижданията В и за къщата, за да може да Ви предложим нещо. Твърдо съм решил до края на годината да живея в такава къща.
22.06.2010 :: 20:52 :: от asbi
#9
Re: Сламената алтернатива
Здравейте, интересувам се от резултата, построили ли сте сламена къща. Също така се интересувам от проектантският екип, разрешителните и т.н
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg