Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
16.03.2007

Жива Земя

от Олга Апостолова :: Коментари (7) :: (5626 прочитания)

На 7.7.2007 г. с Live Earth, концерт на седем континента, световният шоу елит ще ангажира два милиарда души с проблемите на планетата. От Лос Анджелис, Юсеф Роб от екипа на Live Earth, разказва за Горичка.

Наистина ли на седем континента? И на Антарктида ли ще свири някой?

Да, предвидили сме нещо и за Антарктида, но засега не мога да издавам повече. Мога само да кажа, че няма да замърсим района по никакъв начин!

Идеята е Live Earth да достигне до всички точки на планетата. Как се прави подобно събитие?

Live Earth е част от инициативата SOS (Save Our Selves), която има само една цел – да започне глобално движение, което да се пребори с промените в климата. Ще достигнем до хората в целия свят чрез телевизия, радио, интернет, кино и разбира се концерта Live Earth. Той ще продължи 24 часа и на него ще свирят повече от 100 от най-известните музиканти в света. Концертът ще бъде излъчван от най-големите световни мрежи – от NBC в Съединените щати до BBC във Великобритания.

Как се работи по толкова мащабен проект? Трудно ли се прави схемата, организацията?

Най-хубавото е, че това е концерт за всички – от феновете на Snoop Dogg до феновете на Faith Hill. И всички посредата разбира се. Разполагаме с най-добрите музиканти и знаем, че ще достигнем до абсолютно всички. Затова и работата по този концерт е невероятно интересна. Това са не само най-добрите музиканти, но и хора, които са напълно ангажирани с проблема и са готови да направят всичко, за да помогнат. Точно от това имаме нужда – проблемите с климата са толкова всеобхватни, че само глобалното усилие може да ги реши. Подкрепят ни и много политици и в частност Ал Гор.

Предишният голям проект на вашия екип беше Live 8, концертът в помощ на Африка миналата година. С какво опитът на вашия CEO Кевин Уол и на вас самите, помага?

Без Кевин Уол SOS (Save Our Selves) нямаше да съществува. Много хора казват, „трябва да направим нещо”, но много малко всъщност го правят. Кевин е първият човек, който се опитва да вдъхнови милиарди хора едновременно. Кевин е не само легенда в бизнеса, но и невероятен иноватор. Да направиш събитие, което да обедини една трета от населението на планетата е огромно начинание, което изисква голямо усилие, технологичен know-how, креативност, световни контакти и... гений. Кевин Уол е всичко това.

Колко е голям екипът на Live Earth? С какви международни екипи работите и кое е най-голямото предизвикателство?

Екипът ни е сравнително малък. Все още не сме финализирали международните екипи. Всеки аспект на концерта е невероятно предизвикателство. От съобразяването с графика на най-големите имена в шоу бизнеса, до нуждата не само да направим незабравим концерт, но и да накараме хората да започнат да действат срещу глобалното затопляне. Приемаме предизвикателството. Просто трябва да го приемем. Глобалното затопляне засяга всеки един от нас, навсякъде по света. Затова всички трябва да се включим в усилието за ограничаването му.

Live Earth ще гледаме от Бразилия, Шанхай, Япония, Йоханесбург, Лондон, Сидни и Съединените щати. Какво планирате? Къде ще започва и къде ще завършва концертът?

Ще започнем в региона на Тихия океан. Още не знаем точно къде. Най-вероятно ще закрием в Съединените щати. Ще следваме слънцето.

Казвате, че всички сцени, откъдето ще се излъчват концертите, ще бъдат направени в съответствие с най-новите еко стандарти, за да не се замърсява природата и да не оставят концертите въглероден отпечатък. Как ще стане това? Някакви примери?

Заедно с U.S. Green Building Council ще въведем зелен стандарт за концерти, като се надяваме да се превърнем в модел за всички останали, които искат да правят въглеродно неутрални събития и концерти на живо. Консултант ни е Джон Пикард, който отговаряше за зелените инициативи в администрацията на президента Клинтън. Целта ни е да сме енергоефективни и да не създаваме боклук. Например, елеткричеството за концертите ще бъде от чисти, възобновяеми източници на енергия. Пластмасата ще е биоразградима, направена от царевица. Целият боклук ще бъде рециклиран. Всички административни офиси ще използват енергоспестяващи крушки, а осветлението на концертите ще е със светлодиоди (LED). Ще откупим въглеродните емисии на всички полети. Доколкото е възможно ще използваме само хибридни автомобили и други чисти автомобили. Хотелите се задължават да използват енергоспестяващи крушки, не-токсични почистващи препарати и да поставят контейнери за рециклиране по стаите. Все още не сме решили какви въглеродни кредити да закупим. Много по-важно е да намалим ресурсите, които използваме.

 

Юсеф Роб е от екипа на Live Earth в Лос АнджелисИзточник: Live Earth

Фото галерия

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (7)

16.03.2007 :: 18:54 :: от scaffas
#1
Re: Жива Земя
Tova shte e strahotno sabitie i dano vsichki koito misliat che tova e bezmislitsa da si otvoriat malko mirogleda i razberat kolko e vajno da spasim nashia dom i izchistim nashata hrane a ne samo da se napluskame s GM hrani i napie za poreden pat v niakoi bar!!!!!!!!!!!!!
19.03.2007 :: 20:08 :: от nadine
#2
Re: Жива Земя
unbelievable
20.03.2007 :: 10:19 :: от Vladi
#3
Re: Жива Земя
Много високо се целят, сигурно ще го направят, както казват. А ние в България ще гледаме и ще цъкаме с език.
20.03.2007 :: 10:49 :: от Vladi
#4
Re: Жива Земя
http://www.digitalspy.co.uk/music/a42679/u2-oasis-coldplay-to-play-live-earth.html
21.03.2007 :: 09:42 :: от Марина Недева
#5
Re: Жива Земя
Горичка, точно вие можете да направите нещо в комбина с събитието. Изнамерете нашите зелени музиканти.
04.04.2007 :: 15:09 :: от yield
#6
Re: Жива Земя
Това е много добра идея наистина! Не знам дали има наши музиканти,които да живеят и милсят по този начин,но това е един повод да започнат,нали? И все пак може да се правят такива концерти,които да не са свързани с това голямо събите! Вярвам,че по-големите общини могат да си позволят да поемат такава инициатива. И знам,че много хора ще я подкрепят,защото българина е умен и креативен! В някои градов е има разделно събиране,но хората не знаят и не изхвърлят боклуците си разделно! Но аз врявам...
11.04.2007 :: 18:23 :: от Kiril
#7
Re: Жива Земя
Super , jalko 4e nqma da minat prez Evropa :(
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg