Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
26.03.2007 :: партньор

Чист офис

от Олга Апостолова :: Коментари (10) :: (6461 прочитания)

Често зелените порядки в дома не са пряко приложими в офиса. И все пак има много начини да бъдем зелени на работното място.
Напоследък много приятели, които започнаха да внедряват зелени порядки у дома си - покръстването на повечето беше с разделно събиране на отпадъците, започнаха да се удрят в челото, че всичко, което правят, колкото и да е хубаво, не е приложимо на мястото, където прекарват деня си - офиса. Като свикнеш да мислиш за всяка капка вода и всяко парче хартия, не върви, пък и не ти идва отвътре да пълниш кошчето на етажа или да се грееш на климатика, при положение, че навън е пролет. Колко е вярно, че навикът е втора природа.

В Горичка често ни питате какво може да се прави в офис среда, за да не тежат на съвестта тези осем-десет часа, които прекарваме на работа. Правилата не са много по-различни от тези в домакинството. И по абсолютно същия начин топката е във всеки един от нас. Не е нужно да убеждаваме целия офис да прави нещо, стига да намалим собствения си вреден отпечатък. А и практиката доказва, че много често един човек е достатъчен, за да даде тон.

Иначе казано, точно както няма нужда да чакаме съседката да започне да събира разделно, не е необходимо някой друг да престане да използва пластмасови чашки, за да го направим и ние. Една керамична или порцеланова чаша на бюрото върши същата работа, даже повече. В предишния ми офис (в далечна Великобритания, признавам) след като прескочихме "зеления" период, минахме на политика - Free Tibet, "Гор за президент", в един момент стана неудобно да нямаш кауза на чашата си. За два-три месеца забравихме пластмасата все едно някой я изтри с гумичка от съзнанието ни.

После започна битката за хартията. Статистиката сочи, че хартията е най-често поръчваният офис консуматив, защото всеки служител използва 20 000 листа годишно. Амбицирахме се и започнахме да хвърляме разделно. Но стана ясно, че това не е достатъчно. Спряхме да принтираме имейли и започнахме да използваме хартията и от другата страна. После някой каза, че разделното събиране се обезсмисля, ако не поръчваме 100% рециклирана копирна хартия. Нали затова събираме разделно, за да можем да използваме отново преработената суровина? Свързахме точките и приключихме с абстрактния период. Започнахме да гледаме на новите пратки хартия като на отгледани в офиса.

Най-лесно решихме проблема с компютрите, оставени на standby в извънработно време. Открихме, че скрийнсейвърите не пестят енергия, напротив. Изчислили са, че тези дребни неща, на които даже не обръщаме внимание, струват на бизнеса милиони. Компютрите започнаха да изгасват в края на работния ден и офисът потъна в мрак, както си му е редът. Счетоводството стана по-приветливо, дори започна да се усмихва. Така беше в Англия.

Наскоро случайно открих, че най-голямото предприятие за рециклиране на тонер касети в Източна Европа е в Ихтиман. Това не е маловажно, като се има предвид, че 90% от тонер касетите, които използваме, могат да бъдат рециклирани. За подсказка мой приятел, който продава офис консумативи, започна да предлага отстъпка в цената срещу празни тонер касети. И понеже сега се борим за втората природа в България, това е още нещо за дневния ред в офиса - едновременно за хората със зелена съвест и за счетоводството.


CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (10)

26.03.2007 :: 08:22 :: от Vladi
#1
Re: Чист офис
http://www.wwf.org.uk/core/about/scotland/sc_0000002007.asp
26.03.2007 :: 09:22 :: от akrush
#2
Re: Чист офис
Кафето в офиса си е проблем. Вендинг машината ни няма опция "без чаша". Временното ми решение е нес кафе. Така си пия сутрешното кафе, а на опаковките винаги намирам приложение. Много удобни кутии са за домакинството, както и за носене на сол, захар, кафе, чай когато ходя на планина или на къмпинг.
Обаче предпочитам еспресо и май ще трябва да си купя кафе машина за работа.
26.03.2007 :: 09:32 :: от markova_z
#3
Re: Чист офис
Добре, работя в бизнес център Беллиссимо - към 400 човека има в него според мен. Писах 2 пъти на
Екопак - ужасно е важно пред бизнес центрэвете да има контейнери за разделно събиране, но няма и няма. Казах на колегите ми в офиса, че ако нямат нищо против, венъж седмично ще намирам от някъде кола и ще извозвам събралия се боклук, като преди да го изхвърля го разделям..... но все пак защо просто отпред да няма контейнери!?
26.03.2007 :: 10:06 :: от белонога
#4
за markova_z
Контейнери за разделно сметосъбиране можете да си закупите. Без да звучи като реклама (http://www.meva-bg.com/). Не зная обаче как стои въпросът с извозването.
Може би просто трябва да сте по-настоятелни като цяло.

Със здраве :)
26.03.2007 :: 11:54 :: от mebbeth
#5
Re: Чист офис
В офиса ни отдавна се ползва хартията от двете страни преди да замине в коша, но за съжаление нас екобулпак и общинските фирми чистота не ни обръщат никакво внимание. Боклука ни го извозва частна фирма, която ни кара един контейнер за всичко. Няма ли да има ЗАКОН, който да задължава фирмите да разделят боклука?! Защото тук седим по цял ден, произвеждаме тонове боклук... чаши, хартия, кутии от храна, всякакви отпадъци.
Иначе не пия кафе, ако пия то е шварц, ползвам чаша, която ми е подарък от една фирма за хартия. Гледам да не изхвърлям пластмасови чаши и кутии, винаги си спирам компютъра...
А как да разберем, че хартията е 100% рециклирана?!
26.03.2007 :: 13:21 :: от costoff
#6
Re: Чист офис
Аз съм от Тонер Дайрект. Ние рециклираме тонер касети от 10 години. И от много отдавна даваме отстъпки при връщане на старите касети за рециклиране.
Странно е, че не знаете за нас.
От началото на тази година извозваме и рециклираме стари компютри. Добре е и това да знаете.
За съжаление не можем да плащаме милиони, за да информираме всички. Дълг на собственика на отпадъка е да намери решение за него, е не да го изхвърля безразборно.
Все пак, ето: 0700 11 007 - национален телефон, на който можете да заявите нуждата си от извозване.
Ето е няколко мейла: weee@tonerdirect.bg - за заявка за извозване; costoff@tonerdirect.bg - за въпроси и консултации.
Колеги и приятели, разберете, ГРИЖАТА ЗА ЧИСТОТАТА (У ДОМА И В ОФИСА) СИ Е ИЗЦЯЛО НАША!!!
Лек ден, Даниел Костов!
мобилен: 0878.151570
26.03.2007 :: 20:32 :: от Vladi
#7
Re: Чист офис
mebbeth, на хартията пише, че е 100% рециклирана. трябва обаче да я поискате специално от доставчиците, защото на този етап в българия тя не е стандарт.
27.03.2007 :: 16:04 :: от LISTENCE
#8
Re: Чист офис
Аз съм счетоводителка,завършила в Лесотехническия университет и сърцето ми се къса като гледам колко хартия се хаби в повечето случаи напълно излишно.Компютъра никога не го оставям включен за през нощта,с колежките копираме от двете страни на листата.Междудругото да ви кажа че най много ме дразни когато от данъчното правят насрещна проверка например.Всеки месец ние изпращаме дневници за покупки и продажби заедно със справка декларацията по ДДС и тогава защо когато ни проверяват трябва да преснимаме и изпратим пак всички дневници, които им трябват при условие че те вече си ги имат в базата.Е това е много тъпо и на мен ми говори че просто някой го мързи да се размърда и да си намери необходимата информация.
27.03.2007 :: 19:40 :: от scaffas
#9
Re: Чист офис
V moia office nikoi ne go i valnuva no az si namerih edna goliama kartonena hartia i si ia slojih pod deska i sega si gi sabiram...pak minavam otvreme navreme i poglejdam v chujdite koshcheta i primakvam kakvoto moga malkogrozno izglejda ama ne mi i puka...pak kato se napalni kutiata shte ia zamakna do nai blizkata kofa za retsiklirane ..:)
31.07.2007 :: 13:25 :: от Denski
#10
Re: Чист офис
Страхотно е, че толкова много хора вече прилагат рециклирането в офиса! Моят е доста малък (по-малко боклуци), но пък действаме по същия начин. Още едно от преимуществата на този сайт е, че виждаш съмишленици, които се интересуват, дискутират и действат, което определено ме кара да се чувствам добре, а не като единичен идиот, който се опитва да спасява сам света рециклирайки си билетчетата от градския транспорт (майка ми много се забавляваше на това преди, но сега и тя го прави). М/у другото за тези, които пушат (за съжаление и аз съм измежду тях) - рециклирате ли си опаковките от цигари? Немалко хартия е вложена в тях. Аз дотолкова съм се вманиячила, че събирам и тези на приятелите си, когато сме някъде навън. Отначало ми беше малко неудобно, (особено като се прибирам към къщи с 5 цигарени кутии в миниатюрна чантичка), но всички вече са ми свикнали и даже сами ми ги връчват :)
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg