Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
24.03.2007

Вълшебна пръчица

от Радмила Младенова :: Коментари (2) :: (3805 прочитания)

Бастун, който сади слънчогледи, и други свежи идеи с еко послание можеш да видиш до 13 май в Националната галерия за чуждестранно изкуство в София.

Скандинавските народи определено имат защо да се славят с дизайнерските си постижения. Но когато към финото им чувство за естетика се добави хумористично въображение и загриженост за планетата, направо са способни да те пренесат в друго измерение.

Представи си бастун, чиято основна, макар и потайна, цел е да посажда слънчогледи, докато се подпираш на него по време на дългите си разходки из града или полето. Създателите му от норвежкото дизайнерско студио К8 с нежност го наричат “поетичен обществено-престъпен бастун.”

Идеята им е съвсем незабелязано да осеят цялата планета със слънчогледи. Ето защо в горната част на бастуна са поставили плюшена семенна торбичка, която се пълни със суров слънчоглед и която при всяко опиране върху тояжката изстрелва по една семка през кухата сърцевина и засажда едно от тези големи слънцелюбиви растения.

Другият не по-малко сполучлив модел бастун се нарича “Хотгоу” (нещо като Горещата крачка). Предназначен е за хората, които искат още на младини да се подготвят за тежките времена, в които ще им се налага да ползват тояжка за подпиране. С “Хотгоу” дизайнерите от К8 са си поставили амбициозната цел да променят стигматизирания образ на бастуноползвателя с нов, свеж дизайн и няколко трика.

Например, тояжката може лесно да се адаптира към ръста на собственика си с леко подрязване. “Хотгоу” има и много директно зелено послание. Чрез него създателите му се опитват да повишат еко-съзнанието на съгражданите си, като разискват проблемите с изсичането на джунглите и предоставят приходите от продажбите на норвежката фондация “Рейнфорест”.

“Днешните бастуни са много традиционни и неиновационни. Обикновено на дръжката имат просто животинска глава. Целта ни бе да дискутираме това и да разширим хоризонта на ползващите бастуни, както и на самите бастуни.” Така обясняват от норвежката дизайнерска къща К8 своите свежи разработки по темата “бастун”. Направени са специално за изложбата Скандинавският дизайн - отвъд мита – най-голямата от 50 години насам, която в момента се помещава на последния етаж на Националната галерия за чуждестранно изкуство (зад Александър Невски). Можеш да я разглеждаш до 13 май срещу билетче от 4 лв., което важи за две посещения.

За участието си в тази изложба К8 получават специална покана от Музея на декоративните изкуства в Осло, за да покажат, че скандинавският дизайн е способен на чувство за хумор и гледна точка, различна от познатия ни северен минимализъм и практичност. Сигурна съм, че наблюдателното око ще намери и други екологични поводи да се позастои на това извънредно голямо артистично събитие у нас.Фото галерия

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (2)

26.03.2007 :: 20:59 :: от scaffas
#1
Re: Вълшебна пръчица
ne znaeh, shte otida da vidia tazi izlojba. mersi za infoto.
15.04.2007 :: 11:08 :: от Iliyana
#2
Re: Вълшебна пръчица
Страхотно :)
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg