Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
27.03.2007

Форести Сертифиори

от gorichka.bg :: Коментари (3) :: (5324 прочитания)

В Хари Потър малките зубърчета летят с метли и се телепортират чрез магия, която сигурно ги прави отличници в часа по екология. За последната книга издателите са предвидили една специална зелена магия.

Поне 220 000! Толкова отсечени дръвчета ще са нужни за американското издание на седмата и последна книга "Хари Потър и Смъртоносните светии", която излиза през юли. Досега магиите и приключенията на Потър се отпечатваха на "мъгълска" хартия. Този път обаче горите няма да пострадат, защото Scholastic Inc, които издават книгата в Съединените щати,  обещаха, че ще използват рециклирана и FSC сертифицирана хартия. А става дума за адски много хартия - последният том ще има 784 страници и, ако се съди по предишната книга, "Хари Потър и Нечистокръвният принц", продадена в САЩ в седем милиона екземпляра само в първите 24 часа - многомилионен тираж.

За първото издание (скромните 12 милиона копия) Scholastic Inc гарантират, че 65% от използваните 16 700 тона хартия ще са от сертифицирани устойчиво управлявани гори с логото на FSC. Това ще е най-голямата поръчка на FSC хартия за една книга в историята на книгоиздаването. И още нещо, цялата използвана хартия ще съдържа поне 30% рециклирана хартия.

И за да не останеш с впечатление, че американците водят Европа в това зелено начинание, ще ти кажем, че германското издание на шестата книга е на 40% рециклирана хартия и 60% FSC сертифицирана хартия. Английското издателство, Bloomsbury, пък, подобно на Scholastic Inc, се готви да отпечата последната книга на еко хартия.

Хари Потър в България

В България поредицата се издава от Егмонт. Питахме ги дали ще си имаме зелен Хари Потър и ето какво ни казаха:

"За съжаление на този ранен етап не можем да ви дадем категоричен отговор на каква хартия ще излезе романът на български език. Книгата ще се появи няколко месеца след като излезе на английски и все още не разполагаме с точните параметри на изданието. Разбира се, ние не сме безразлични към съдбата на горите на планетата и при планирането на производството непременно ще се водим и от тези съображения."

Добре ще е, ако стане. Доста стряскащо звучат тези 200 000 отсечени дръвчета. Не че в България ще са толкова... Но дори да са колкото тези, които ще засадим на Витоша тази пролет (очаквай включване в началото на април), пак ще е адски неприятно. Явно има друг, по-безболезнен и лесен начин. Има и голяма опасност да последва "конско".

речник на Потърския slang:
Мъгъл – член на немагьосническата общност, обикновен човек.
Конско – писмо, което започва да се кара на много висок глас, когато бъде отворено.Източник: The Guardian

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (3)

27.03.2007 :: 19:12 :: от scaffas
#1
Re: Форести Сертифиори
mnogo iako shte stane ako napechatat knigato ot retsiklirana hartia...sigurno izdatelstvoto shte bade parvoto takova v BG da se zamisli i napravi neshto po vaprosa s okolnata sreda!
28.03.2007 :: 09:46 :: от Марина Недева
#2
Re: Форести Сертифиори
Това са неща, за които никога не се замисляме - книги, списания. Добре, че някой го прави вместо нас!
15.04.2007 :: 10:49 :: от Iliyana
#3
Re: Форести Сертифиори
Ще бъде много добре , ако имаме такива издателства, които печатат само на рециклирана хартия.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg