Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
26.03.2007

Европа на 50

от gorichka.bg :: Коментари (4) :: (4050 прочитания)

Годишнината на ЕС отбелязваме с по-чиста природа от тази, която щяхме да имаме, ако всяка страна беше действала поотделно, смята Ставрос Димас, еврокомисар по околната среда.

Текст: Ставрос Димас, еврокомисар по околната среда.

За пръв път Европейският съюз излиза с политика по опазване на околната среда през 1972 г. и оттогава е доказал своята ефективност. Вече повече от 30 години заедно решаваме проблеми като изтъняването на озоновия слой, замърсяването на въздуха, шумозамърсяването, киселинните дъждове и боклукът. Днес в ЕС например е забранена употребата на оловен бензин.

Вода

Водната ни политика е особено добър пример за ползата от ЕС. Водата е жизненоважна, но без обща европейска цел щеше да е трудно за отделните страни да наложат добър стандарт. Днес в река Рейн, която някога събираше отпадните води на Европа, отново плува сьомга.

През 2000 г. ЕС одобри Рамковата директива за водите. Тази амбициозна програма има за цел до 2015 г. да обедини всички водни басейни в Европа – реки, езера, подпочвени води и крайбрежие, под шапката на „доброто качество”.

Биоразнообразие

Опазването на биоразнообразието и природата е друга сфера, в която ЕС има огромен принос.

Натура 2000, най-голямата и успешна мрежа за съхранение на природното богатство с света, нямаше да съществува без ЕС. Тя започна като законодателство в областта на опазването на птиците и днес включва повече от 30,000 защитени зони в Европа. Без Натура 2000 опазването на ключови територии и видове нямаше да бъде последователно и координирано.

Въпреки че все още предстои много работа, Натура 2000 има безспорни успехи в опазването на емблематични видове като видрата, бобъра, мечката, вълка и много редки птици.

Химикали

В рамките на ЕС съществуват много договорености, които имат за цел да гарантират опазването на природата не само заради околната среда, но и заради нашето здраве и оцеляване.

Добър пример е новият Правилник за регистрация, оценка и оторизация на химикали (Reach), който ще влезе в сила през юни. Според изискванията на Reach всички широко използвани химикали, ще бъдат изследвани за сигурност. Голяма част от тях никога не са били изследвани.

Промени в климата

ЕС има огромни постижения и в областта на Рамковата конвенция на ООН по промените в климата. Взети поотделно европейските страни нямаше да могат да намалят осезателно световните парникови емисии и, ако действаха изолирано, щяха да бъдат поставени в ситуация на неконкурентност.

ЕС пое лидерството в прилагането на Протокола от Киото въпреки оттеглянето на Съединените щати и Австралия. Когато Европа говори единно, светът слуша.

За да създаде условия за изпълнение на поетите ангажименти, ЕС основа най-голямата Схема за търговия с вредни емисии (ETS) в света.

Наскоро Европейската комисия одобри предложение на ЕС за действие срещу промените в климата след 2012 г., когато изтича Протоколът от Киото. Според това предложение до 2020 г. всяка страна ще намали парниковите си емисии с 30% в сравнение с 1990 г. и ще се стреми към 60-80% намаление до 2050 г.

Друго ключово решение е добиването на 20% енергия от възобновими източници. Това ще намали парниковите газове и ще подобри сигурността и конкурентността на Европа.

Ресурси

Но Европа все още не е поела по пътя на устойчивото развитие. Ако продължим да консумираме и произвеждаме със сегашните темпове, след 50 години ще са ни нужни две планети.

Когато става дума за оцеляването ни, политиката в областта на околната среда не може да бъде изолирана, а трябва да бъде интегрирана във всички необходими области.

Във селското стопанство финансовите помощи вече не са свързани с производството. Подкрепата за производителите е подплатена от уважение към някои основни принципи, свързани с околната среда, като добрите практики в растениевъдството и животновъдството.

Сега е необходимо да засилим финансирането и развитието на селските райони, за да можем да постигнем целите за опазване на биоразнообразието и водните площи, и селските райони и горите да помогнат в борбата с промените в климата.

Изчезване на видовете

Скоростта, с която губим растителни и животински видове, е точно толкова притеснителна, колкото промените в климата. Данните са неуспорими – видовете изчезват с голяма скорост и за това е виновен човекът. А последиците от това ще бъдат точно толкова драматични, колкото промените в климата.

Това е така, защото от биоразнообразието зависи доброто функциониране на екосистемите, които на свой ред подсигуряват хранителния цикъл, без който не може да има благоденствие за човека.

През май 2006 г. Европейската комисия представи стратегия за предотвратяване на загубата на биоразнообразие в Европа до 2010 г. и план за действие до 2013 г. За пръв път на ниво ЕС се показва връзката между биоразнообразието и екосистемите.

Предизвикателствата на бъдещето

Днес политиката на ЕС за опазване на околната среда е много напреднала. В миналото тя се изчерпваше с решаването на конкретни проблеми на замърсяването.

Днес тя обхваща много повече области и има за цел да промени модела на производство и консумация, както и да настоява за интеграцията на тези мерки в други области.

Днес тя вече не налага просто мерки, а използва новаторски методи, основани на пазарната икономика, и гъвкави модели, като Схемата за търговия с емисии (ETS).

Околната среда, от която зависят храната, здравето и просперитетът ни, е изправена пред много предизвикателства, в Европа и в света. Не бива да игнорираме или отлагаме решаването на тези предизвикателства. Гражданите на ЕС изискват от нас силна политика, за да бъде предпазена околната среда, и ние знаем, че ако днес изберем бездействието, това ще ни струва скъпо в бъдеще.

Ставрос Димас е еврокомисар по околната среда.

Пълният текст може да се прочете на сайта на БиБиСи.Източник: БиБиСи

Фото галерия

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (4)

26.03.2007 :: 21:02 :: от scaffas
#1
Re: Европа на 50
samo na men li mi pravi vpechatlenie, che tozi chovek ne dava mnogo primeri. iavno e dosta daleche ot istinskite problemi :(
27.03.2007 :: 12:38 :: от jorji
#2
Re: Европа на 50
"Днес политиката на ЕС за опазване на околната среда е много напреднала. В миналото тя се изчерпваше с решаването на конкретни проблеми на замърсяването.

Днес тя обхваща много повече области и има за цел да промени модела на производство и консумация, както и да настоява за интеграцията на тези мерки в други области. "

бе, ако политиката в ЕС работи както политиката в БГ господ да ни е на помощ (:

тука най-силно работят дървосекачите и техните големи, като се стъмни (: цепят мрака дет има един мохабет
27.03.2007 :: 12:39 :: от jorji
#3
Re: Европа на 50
*големи камиони исках да кажа (: оправдавам се,че няма едит (:
28.03.2007 :: 09:44 :: от Марина Недева
#4
Re: Европа на 50
На половината да звучаха толкова оптимистично нашите политици пак щях да съм доволна.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg