Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
04.04.2007 :: партньор

Пътят до рафта

от Босилена Мелтева :: Коментари (5) :: (6110 прочитания)

Когато оглеждаш рафта в магазина, търсиш любимия цвят, хитрия дизайн и приятната материя. Едва ли ти идва на ум, че дрехата има доста дълга история, която си струва да знаеш.

Когато оглеждаш рафта със суичъри в магазина, естетското ти око търси любимия цвят, хитрия дизайн и приятната-на-пипане-материя. Едва ли ти идва на ум да попиташ къде, как или от какво е изработен Избраният. Той обаче обикновено има доста дълга история, която си струва да знаеш.

Пътешествието на новата ти блуза от памучната плантация до кофата включва:

Отглеждане на памук - половината от текстилните продукти в света се правят от памук и доскоро това се считаше за най-естествената и чиста материя. За отглеждането му обаче отиват 25% от инсектицидите и 10% от пестицидите в света. Освен в почвата, тези химикали стигат и до хранителната верига, защото остатъчната суровина от памука се дава на селскостопанските животни.

Избелване, оцветяване и омекотяване на плата – ако си пробвал някоя дреха на майка ти, няма как да не си усетил колко по-груб е платът. В днешно време материите са много по-меки „с помощта“ отново на химия. Боите и избелващите препарати също работят за добрия вид на блузата ти. Повечето от тези химии са силно токсични за производителите и за природата. А и за този, който носи дрехата, съжалявам, но вече те засяга лично.

Шиене – трудът в бедни части на света като Африка, Азия и Южна Америка е несравнимо по-евтин и логично доста от текстилните компании се възползват. По принцип, да - това осигурява работа и постоянен доход на много бедни хора, но на практика означава нечовешки условия на труд и дълги часове на работа заради неоправдано мизерно заплащане.

Транспортиране – огромното количество дрехи, които се шият в бедните страни, трябва да се транспортира до консуматорите в по-богатите, за да ги изкупят. Това означава стотици хиляди пропътувани километри, солидно количество изразходван петрол и естествено доста въглероден двуокис (глобалното затопляне има пряка връзка с него, знаеш).

Продажба – през последните двайсетина години цените на дрехите драстично спадат. Ти може и да се кефиш, но това означава, че все по-малко пари се дават на производителите от другия край на света. Със сигурност евтиното значи и ниско качество, и кратък живот. И невиждана консумация – само хвърли един поглед в претъпкания си гардероб и съм сигурна, че ще се изненадаш, че някои от дрешуляците са твои.

Изхвърляне – запращаш стария си суичър на боклука и си казваш край. Обаче това не е краят на историята – дрехите, направени от синтетични материи, не могат да се разградят, а химикалите, употребени при направата му, тровят почва, въздух и подпочвени води... тъжна история.

Можеш обаче да излезеш от матрицата - вече си светнат, пък и има алтернативи. Все повече компании намират етичния път в естетиката на дрехата. За да ги откриеш, търси по етикетите:

Био стандарт – означава, че суичерът (в твоя случай) е произведен без употребата на вредни вещества; освен биопамукът, чист материал са конопът, ленът, бамбукът и даже кокосът. Тези растения са доста качествен материал за дрехи, а и са адски лесни за отглеждане, защото виреят по много и на високо, гълтат пъти по-малко вода, нямат нужда от химическа обработка и са в пълен синхрон с природата;

Логото на fair-trade (справедлива търговия) – гаранция, че човекът, бъхтил се над облеклото ти, е получил заслужената си заплата и работи в нормални условия;

Знак за рециклиране (може и ти да го дадеш) – доста фирми използват старите дрехи за направата на нови модели, което спестява ценен и изчерпаем ресурс, а и боклук.

И само не се оправдавай с това, че при нас такива неща не виреят – имa ги дънките Levi's Eco, обувките  El Naturalista, а и суичъри на Patagonia (това е по твоята част). Модни гиганти като Манго и Кемпър също вече се ангажираха с чисти от токсични вещества дрехи - нещо, което правят и Н&M, Маркс&Спенсър и Пума. Ако цената ти е висока, макар и оправдано, винаги имаш опцията sеcond hand, с което се включваш в системата на рециклирането.

С избора си, можеш да смениш на по-добър канал.



Фото галерия

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (5)

04.04.2007 :: 11:15 :: от akrush
#1
Re: Пътят до рафта
незнам защо за "шиене" сте посочили трудът в Африка, Азия и Южна Америка. В България нешата стоят по същия начин. Жените по шивашките цехове, които шият основно за чужбина са с заплати по 160-200 лв, работят по 10-12 часа на ден, много често по 6, 7 дни в седмицата, не им се плащат извънредни часове, нито болнични
04.04.2007 :: 12:59 :: от happyman
#2
Re: Пътят до рафта
Защото там им плащат още по-малко...
04.04.2007 :: 16:04 :: от stefka grigorova
#3
Re: Пътят до рафта
Одобрявам шиенето на дрехи от естествени материали,но в България много трудно се въвеждат новите неща,като пример ще дам отглеждането на коноп.Преди 50-60 години в България се е отглеждал коноп и хората са го обработвали и са тъкали кълчищни черги за завиване, за постилане и за покриване на животните.Майка ми ми е разказвала за начина на отглеждане на конопа и колко сладко и непробудно са спяли завити с кълчищнити черги,макар и не дотам добре нахранени или облечени.
05.04.2007 :: 17:57 :: от Eleonora
#4
Re: Пътят до рафта
Spored men triabva da imame v predvid i putiat to rafta koito izminavat ne samo drehite ni no i hranata i drugite stoki koito kupuvame.

Naistina e tujno che i v Bulgaria se puluchava sushtata situatsia s shivashkite tsehove, dori i da ne e v chak tolkova losh variant kakto v Afrika, Azia i Ujna Amerika pak e tujno i trevojno.
06.04.2007 :: 19:32 :: от jorkataaaa
#5
GREENLOVE
NAISTINA E VAJNO DA SE INTERESUVAME OT TOVA KOETO KUPUVAME,NO SPORED MEN E PO VAJNO KAKVO SHTE NAPRAVIM S NEGO SLED KATO SPREM DA GO POLZVAME PO PREDNAZNACHENIE.AZ NAPRIMER OT STARITE SI TENISKI SI PRAVQ SHTAMPI ZA STOLOVETE I OBLICHAM MEBELITE V KASHTI. IZPOLZVAITE VUOBRAJENIETO SI
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg