Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
01.04.2007 :: партньор

Пчели и заводи

от Олга Апостолова :: Коментари (10) :: (8028 прочитания)

Все по-често големият бизнес намира начини да зачита природата. Примерите са многобройни.

Работниците в завода на Форд в комплекса "Форд Руж" в Диърборн, Мичиган, сглобяват камиони в халета, окъпани от естествена светлина, а над главите им гнездят чуруликащи птички. Това не е някаква визия от бъдещето, а осъществен проект за жив покрив, който със своите 40 декара зелена площ вече е влязъл в рекордите на Гинес като най-големия жив покрив в света. Преди осем години, когато започва трансформацията на "Форд Руж", заводът представлява сива мрежа от паркинги и коловози.

Но архитектът Уилям Макдона, един от създателите на концепцията за екоефективен и безотпаден дизайн Cradle To Cradle ("от люлка до люлка" вместо "от люлка до гроб"), проектира сериозен хабитат за птичките, пчеличките и, разбира се... служителите. Живият покрив подобрява качеството на въздуха с 40%, като абсорбира прах и разгражда въглеводородите. С този индустриален комплекс, изграден на екопринцип, "Форд" се включват в дългия списък на ангажирани компании, които се учат да намаляват своя екологичен и въглероден отпечатък.

Близо една четвърт от въглеродните емисии, които виним за промените в климата, се генерират от тецовете. Точно затова Google много скоро ще притежават най-големия корпоративен комплекс в света, захранван от слънчева енергия. Още тази пролет в "Гугълплекс" в Силиконовата долина ще бъдат инсталирани 9200 слънчеви панели с капацитет 1.6 мегавата. Това ще спести 16 300 тона въглеродни емисии годишно, което се равнява на близо 7 милиона автомобилни километра. Но ангажираността на Google не свършва дотук.

Две хиляди служители на компанията в Европа, Близкия изток и Африка получиха подарък колело и каска. Моделът колело е било по избор и сгъваемите колела са били хит, защото позволяват да се комбинира обществен с велотранспорт. Според Google ползата от тази инициатива е отвъд екологията. Освен че няма да замърсяват, служителите ще имат възможност да спортуват и да опознаят града си по-добре.

ИКЕА, за които се говори, че от догодина ще имат присъствие в България, "спасяват планетата" с мотото "Ниски цени, но не на всяка цена". Още в началото на 90-те ИКЕА започват да прилагат добре обмислена екополитика, като ограничават използването на PVC и значително опростяват опаковките. Те са първата голяма верига, която започва да продава иначе безплатните найлонови пликчета с идеята да се намали използването им.

От 2005 г. влиза в сила тригодишна стратегия, която превръща ИКЕА в екобизнес лидер. Строежът на нови магазини (240 в 36 държави до този момент) вече става само според зелени стандарти, отпадъчните материали от производството влизат в употреба за направата на други продyкти и все по-често се работи с дървесина от сертифицирани устойчиво управлявани гори с логото на FSC.

В този ред на мисли преди броени дни издателите на "Хари Потър" в Съединените щати, Scholastic Inc, събраха много зелени точки, като съобщиха, че всичките 784 страници на последната книга от поредицата "Хари Потър и Смъртоносните светии" ще бъдат отпечатани на рециклирана и FSC сертифицирана хартия. Това ще спести на природата невероятните 17 000 тона хартия. Числото в дръвчета? За първото американско издание на предишния "Хари Потър" (тираж 10.8 милиона) "Грийнпийс" смятат, че са били отсечени 220 000 дървета. Не случайно новото английско издание също ще бъде зелено. Първи обаче бяха издателите в Германия и Канада. Те отпечатаха още предишната книга на рециклирана хартия.

Макар и едва доловимо, в българския бизнес също се забелязва зелено размърдване. Наскоро кината "Арена" с партньорството на "Екобулпак" се включиха в схема за разделно събиране на отпадъците. Точно този род малки стъпки водят до голямата промяна, защото изграждат нов стереотип на мислене. Което ме връща към примера с комплекса "Форд Руж".

Там новосъздадената екосистема се развива толкова добре, че неотдавна в непосредствена близост до завода от "Форд" изградиха пчелин. В него пчелите събират нектар от цветята върху живия покрив, а медът се събира и бутилира. Ето че от зеления бизнес можело да капе и мед.


CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (10)

02.04.2007 :: 11:30 :: от scaffas
#1
Re: Пчели и заводи
:) tova e strahotno...dano ima vse po-chesto poveche takiva primeri..
02.04.2007 :: 23:33 :: от PlamskI
#2
Re: Пчели и заводи
Много хубаво звучи ! Наистина ... дано да има още много такива примери :)
03.04.2007 :: 02:01 :: от oligofree
#3
Пчели и Медец
Медец да има.а.а.а.а.аа.а.а.а.а..а.а.а.а.а.а :)) мнООго ма радвате ей :D
04.04.2007 :: 10:39 :: от jorji
#4
Re: Пчели и заводи
http://www.michelinman.com/forward/
We can make more tires. But we can`t make more earth

"If everyone in US drove on Michelin Energy tires, we could save 2.6 billion gallong fuel of a year"

това по темата за зеленото производство
+++
04.04.2007 :: 11:36 :: от activegan
#5
автомобилна индустрия,автомивка, магистрали, метанстанция....
колко е интересно как си измиват ръцете с някакви такива дреболии..
форд руж... ако спрат и с колите си да блъскат децата по улиците ще бъде хубаво..дреме ми че работниците се трудят в добри условия..дреме ми че нямат прикачен тец...
04.04.2007 :: 12:56 :: от jorji
#6
Re: Пчели и заводи
http://www.vestas.com/v90-3mw/
04.04.2007 :: 19:19 :: от Eleonora
#7
Re: Пчели и заводи
Eto oshte edin mnogo interesen zelen proekt na budeshteto.

http://www.verticalfarm.com/index.htm
05.04.2007 :: 17:02 :: от jorji
#8
Re: Пчели и заводи
самата идея, че хората ще станат толкова много не е практична (: много хора много проблеми
затова по малко деца да правим, повече дървета да сеем

инак от идейна гледна точка много култово приспособление, и як дизайн
05.04.2007 :: 20:00 :: от Василена
#9
Re: Пчели и заводи
Като активно ангажирана в производството на хора, искам само да изтъкна, че хората покриват напълно стандарта cradle-to-cradle.
Оттам нататък зависи как ще функционират просто - ако си организират нещата по устойчив начин, могат да не товарят чак толкова екосистемата, която обитават.
05.04.2007 :: 23:24 :: от activegan
#10
Re: Пчели и заводи
http://activegan.blog.bg/viewpost.php?id=57312
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg