Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
31.03.2007 :: партньор

Цивилизацията в беда

от Веселин Трандов :: Коментари (3) :: (3877 прочитания)

Няколко стряскащи факта и съответно още по-стряскящи изводи. Какво толкова се е случило за последните 4 милиона години, че да сме на прага на безпрецедентна криза?

Тази статия е част от зеления брой на списание Едно, който излезе през март 2007.

Първите човекоподобни се появяват на земята преди около 4 милиона години. Едва ли някой взима насериозно няколкото хиляди космати същества разпръснати тук и там по земното кълбо, принудени да се борят за оцеляването си с далеч по-добре пригодени и многобройни видове.

За следващите 4 милиона години обаче, броят на тези същества нараства до 2,5 милиарда през 1950 година, а тяхната крехка физика ги принуждава да измислят най-различни начини да оцелеят, използвайки за това всички налични средства. Те копаят дупки в Земята, секат горите й, ядат растенията и животните й, изпомпват водата й, но това все още става в количества, които тя е способна да възстанови.

През следващите 50 години броят на хората се утроява. Но дупките в Земята, изсечените гори, изпомпаната вода и изядените животни не следват паралелно този прираст – освен броя си, хората увеличават и доходите си, а от там и потреблението си. В резултат – всеки един от тези три пъти повече хора, консумира десет пъти повече ресурси, отколкото преди 50 години. Земята се задъхва.

Пример: при сегашният ръст на икономиката на Китай, през 2030 година, китайците ще имат същата покупателна възможност като американците през 2000. С тази разлика, че ще бъдат поне десет пъти повече. Всичките тези забогатели човеци ще искат да карат коли, да ядат, да пият и изобщо да правят онези неща, които са гледали толкова дълги години в холивудските филми. Това ще изисква много, много повече дупки, изсечени гори, изпомпани води.

По-конкретен пример: през 2030 година, само населението на Китай ще консумира повече петрол, отколкото цялото население на планетата в момента.

И ако проблемът с петрола и останалите ресурси ще бъде много лесно решен, когато всички те просто свършат, останалите проблеми, съпътстващи този процес, вървят необратимо към все по-ясна картина на адски апокалипсис.

Защото: това, че след като ресурсите свършат икономиките ще се сринат, ще доведе просто до драстични промени в жизнения стандарт на хората. Но това, че вследствие на глобалното затопляне ледниците ще се разтопят, ще доведе до покачването на морското равнище. За да продължа с примера от Китай – само там повишаването на морското равнище ще накара между 200 и 400 милиона души да търсят друго място за живеене.

Ако сега войните се водят с цел контролиране на ресурсите и съответно - забогатяване, съвсем скоро те ще се водят с една друга единствена цел - оцеляване. Следващите поколения ще казват за нашето – “тези, които можеха да спасят планетата, но не го направиха”.

Различните учени изказват различни мнения относно това колко време ни остава да реагираме, преди нещата да станат необратими. Най-големите оптимисти дават до 10 години. Останалите казват “сега”.Източник: Списание Едно

Фото галерия

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (3)

04.04.2007 :: 12:30 :: от activegan
#1
Re: Цивилизацията в беда
http://www.overpopulation.org/

07.04.2007 :: 07:12 :: от localghost
#2
Re: Цивилизацията в беда
Земята и природата ги е имало преди ние хората да се появим, ще ги има и след нас, в един или друг вид. Въпросът е дали ние хората ще оцелеем след големите промени, които предстоят? След като няма естествен подбор, вече болестите и войните не морят толкова хората, а жълтите човечета не щат да разберат що е то презерватив, ще трябва по някакъв начин да се редуцира населението на планетата. Надявам се тази зелена кампания да се възприеме на сериозно в повечко континенти, особено в Индия, Китай и Америка - те най-трудно ще се откажат от привидните *удобства*. Едните защото са свикнали да карат кораби по пътищата, а другите - защото тепърва разбират, че досега са яли само гарнитура. Дано все още да има надежда!
20.04.2007 :: 17:07 :: от PolariS
#3
Re: Цивилизацията в беда
Най-жалкото е, че "великата" китайска икономика, използваща диво ресурси на принципи от преди 50 години, произвежда масово продукти с ниско качество, много често с нулева полезност. И залива с тях света. Според мен тази икономика нанася чисти загуби на световната.
"все по-ясна картина на адски апокалипсис" - самата реалност...
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg