Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
02.04.2007 :: партньор

Каузата

от Магдалена Малеева :: Коментари (13) :: (5543 прочитания)

Абонирана съм за две списания - Ecologist и Economist. И двете вече пишат за едни и същи неща. За зелени неща и без противоречие.

Както някои от вас знаят, аз съм играла професионално тенис в продължение на 15 години. Някъде по средата на този период закъсах много със здравето. Имах поредица от сериозни контузии, което ме накара да спра да играя за около 2 години. По време на тази пауза у мен се събуди огромен интерес - исках да разбера какво ми се е случило. Защо толкова често ме боли нещо. И макар да не намерих еднозначен отговор, през този период започнах да чета много за хранене, йога и конкретно за контузиите ми.

От тук може би тръгна, или по-скоро се засили интересът ми към връзката между мен и заобикалящата ме среда. И преди това съм се интересувала от здравословно хранене. Но знанията ми в тази област бяха прекалено повърхностни, каквато беше и голяма част от литературата по това време. Под здравословно се разбираше да ядеш малко мазнини, повече протеини и много въглехидрати. Никой никъде не говореше за произхода на храната и за това, че тонът и сьомгата, колкото и да са полезни, могат да бъдат и страшно вредни, ако са замърсени с живак, каквото е положението днес. Или че пилешкото месо колкото и да е "бяло" е едно от най-замърсените с хормони и антибиотици. Защото едно пиле расте за 3 месеца, а не за 6 седмици, и колкото повече го угояваш, то толкова повече се разболява, т.е. - колкото повече хормони, толкова повече антибиотици. И всичко това после влиза в нашия организъм.

И така. След това започнах да забелязвам все повече неща и да научавам за все повече проблеми. Разбрах, че сметище, което не е добре затворено, започва да изтича и вредните химикали отиват в почвата, а от там се досещате къде. Че когато боклукът се изгаря, в атмосферата се отделят много вредни диоксини. Че къщите ни са пълни с формалдехид. Че опаковките, в които е опакован прекрасно изглеждащият полуфабрикат, трае стотици години, а храната (ако това изобщо е храна), която е опакована в него, изяждаме за минути. Че в екосистемата всеки си има функция. Че Земята е жив организъм и, че много малка промяна (един процент повече кислород, например) може да обърка напълно нейния перфектен баланс. Че вредните химикали, които толкова помагат (ДДТ и др.) в борбата с насекомите, са чиста отрова и са толкова разпространени, че са били намерени даже на южния полюс.

Не мога да разбера как така тези неща остават незабелязани от повечето хора.
Точно затова е много страшен този проблем - защото е невидим.

И започнах да си купувам все повече книги и да ми става все по-интересно. Там прочетох няколко неща, които страшно ме заинтригуваха. Ето например един цитат от книгата на Дейвид Сузуки “Good News For A Change”: "Ние всички знаем много отдавна, че цялата енергия на нашата планета идва от един източник: слънцето. Неговите калории се складират в растенията, в животните и в органичните материи като газ и петрол. Ние можем да ги извадим и да ги изразходваме като лихва от банкова инвестиция, НО когато ги изразходваме по-бързо, отколкото те се попълват, по-бързо, например, отколкото горите или рибите растат, тогава ние разрушаваме системата, която ги е създала първоначално. С други думи – вместо да живеем от лихвите от тази натрупана енергия, ние смe започнали да живеем от самия капитал”.

От книгите разбрах, че екосистемите не са вечни, и че безкраен растеж не е възможен. Разбрах още за най-новите открития в модерната физика: “че отношенията между компонентите са ключът към разбирането на тяхното функциониране. Цялото е нещо велико, много повече от сбора от неговите части”.

Понякога ми е трудно да говоря за тези неща. Защото нали съм някаква звезда и често моите дела се тълкуват, че все едно искам да се правя на интересна, искам внимание, елитарна съм или имам много свободно време. Но тези неща не могат да ме спрат. Ето защо си направихме "Горичка".

И с голям кеф забелязвам, че последните няколко месеца, нещо се случва. Има все повече хора, които споделят тези виждания и съвсем съзнателно променят живота си. Цели фирми, бизнеси променят ценностите си и начина, по който функционират. И шума, който се вдигна около филма на Ал Гор... Абонирана съм за 2 списания - Ecologist  и Economist - може да се каже, че са на съвсем противоположни места в политическия живот, а и двете пишат вече за едни и същи неща. За зелени неща и без противоречие.

Това е най-актуалната тема в момента. Това е и каузата, която си избирам. Това е каузата на каузите. От нея зависи дали ще има войни, глад, бедствия, епидемии, мизерия. Така че започвай от там, откъдето започнах аз: 

- не прекалявай с карането на кола (аз ходя пеш, качвам се на трамвайчето, карам колело, ако ми се наложи карам хибрид)

- разделяй боклука (може да оставиш хартията си до кофите, ако не ти се разхожда до контейнера)

- консумирай произведена в БГ храна (интересувай се как и от какво е направена)

- избягвай много опакованите предмети и найлонови пликчета

- опитай се да гласуваш с портмонето си и да стимулираш чистите продукти и чисти бизнеси

- бъди енергийно и водо икономичен в къщи и на работа (пробвай това с пластмасовото шише в казанчето и не оставяй електронните предмети на стенд бай)

- внимавай с химията в козметиката и в другите домашни препарати, особено ако чакаш бебе

- ако искаш да направиш нещо повече, опитай да изчистиш своя бизнес (за мен най-приятното нещо, с което се захванах е био млякото - освен че е био продукт, то се разнася по магазините на био дизел. В тенис клуба пък си рециклираме от една година и се надявам скоро да си откупим въглеродния двуокис).

Действай! Няма много време.Фото галерия

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (13)

02.04.2007 :: 11:31 :: от Dessie
#1
Re: Каузата
Не знам до колко цените похвалите, но това, с което сте се захванали е наистина похвално. Аз имах късмета да живея около две години в Канада преди доста време и там научих нещата, за които се говори в тази статия. За съжаление много трудно намирам последователи, въпреки многобройните идеи, които са ми хрумвали. Много съм щастлива, че ви има и че най-малкото намирам съмишленици, с които са ангажирани с тази идея. Много силно се надявам съвсем скоро и в Пловдив да имаме контейнери за разделно събиране на отпадъци и батерии...
02.04.2007 :: 18:21 :: от zomboy
#2
Re: Каузата
Izkljuchitelno prijatno, bravo.
02.04.2007 :: 19:20 :: от Слави
#3
Re: Каузата
Обичаме те, Маги!
02.04.2007 :: 23:07 :: от Flipy
#4
Re: Каузата
Попаднах на сайта, oще когато той имаше едва няколко побликувани статий. Започнах често да го преглеждам и страшно се запалих. Много се радвам от факта, че напоследъk попадам на все повече хора запалени по зеления lifestyle i интересуващисе от проблемите около глобалното затопляне. ТОва наистина е тема номер 1 в цял свят и мн се радвам, че нашите медий най-накрая започнаха да го коментират. Смятам че масово хората в България просто не са достатъчно информирани по темата или по-скоро знаят за проблема наречен "глобално затопляне", но не могат да разберат как той ще се отрази пряко на тяхното ежедневие.
така де отплеснах се..исках само да кажа -страшно се радвам, че саитът съществува, че се развива, и че гласът ви не е глас в пустиня.
03.04.2007 :: 02:47 :: от skycycle
#5
Re: Каузата
Имах удоволствието да слушам Маги на живо в червената зала на AUBG миналата седмица и ми направи страхотно впечатление, макар че май не биваше да си правя една леко неудобна шега-въпрос относно Капаска :) Anyway, инцитиативата е страхотна, поздравления за наистина професионалния вид на сайта, сложете повече пропаганда (банери и такива неша да си дърпаме и ние) :)
03.04.2007 :: 19:34 :: от stefka grigorova
#6
Re: Каузата
Здравейте СПАСИТЕЛИ на ЗЕМЯТА!!!Аз съм на 62 години и през целият ми живот съм се вълнувала от човешката безотговорност и ето , че сега виждам някаква надежда за спасяването на планетата Земя. Всеки ден влизам в сайта на "Горичка" и с удоволствие чета всичко ново,но и с удоволствие препрочитам и по-стари материали.Има материали които много са вълнуващи.С радост виждам,че все повече хора се вълнуват от екологичният начин на живот,все повече хора търсят възможност за изява в тази посока.Поздравления!
04.04.2007 :: 13:07 :: от Nelike
#7
Re: Каузата
Поздравления за сайта и инициативата! Вече 6-7 години се занимавам професионално и лично с опазване на природата и наистина много се радвам на горичка! Надявам се посланията ви да стигнат до много много хора.
04.04.2007 :: 15:28 :: от zomboy
#8
Re: Каузата
i iljustraciite sa dobri. mnogo se nadjavam 4e namerenijata vi sa bezkoristni, za razlika ot mnogo ekologi4ni
organizacii sustaveni izcjalo ot advokati. uspeh.
04.04.2007 :: 15:39 :: от scaffas
#9
Re: Каузата
''Че опаковките, в които е опакован прекрасно изглеждащият полуфабрикат, трае стотици години, а храната (ако това изобщо е храна), която е опакована в него, изяждаме за минути.''
tove e sashto edna strashna istina na koiato vse oshte nikoi ne e obarnal vnimanie...zashtoot ako uspeem da ponamalim tempovete na globalnoto zatopliane to ne se znae dali shte ima dostatachno zdravi hora za da mu se poradvat! Dano i Bio hranite v Balgaria rastata sas sashtatat sila kakto i vashiat site...
04.04.2007 :: 15:47 :: от stefka grigorova
#10
Re: Каузата
Много ми се иска да се поднасят за обикновените хора информации за здравословните храни ,за екологично чистите дрехи,мебели,съдове и други.Не може ли да се помисли и за появата на "Горичка" по телевизиите.Даже и тези които работят с компютри не винаги се захващат да прочетат нещо интересно от сайта.А всичко за мен е много,много интересно и полезно.Камбаната за живота на планетата трябва да се бие високо и непрестанно,защото нашите деца и внуци, и всички бъдещи поколения трябва да живеят на тази прекрасна Земя, а не да търсят други планети за живеене.
04.04.2007 :: 22:09 :: от PlamskI
#11
Re: Каузата
Колко е приятно като има не 1 или 2 коментара ... дано коментарите да стават все повече и все по - градивни . Gorichka , страхотни сте :)
07.04.2007 :: 06:53 :: от localghost
#12
Re: Каузата
Браво, вие сте истински Енти :)
16.05.2008 :: 12:38 :: от mim08
#13
Re: Каузата
Браво!Чудесна идея.Много искам да помогна природата да е красива,но има хора,които я унищожават
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg