Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
03.04.2007 :: партньор

Зелени човечета

от Олга Апостолова :: Коментари (2) :: (5767 прочитания)

Запознай се с хората, които се грижат за планетата си... в София. Без това да им пречи във всекидневието. Даже напротив.

Тази статия е част от зеления брой на Списание Едно, който излезе през март 2007.


Магдалена Ран, 24 г., редактор в Sofia Echo

Калифорнийката Магдалена си носи торбичка от вкъщи за баничката, която си купува всяка сутрин преди работа. Найлоновите пликове в живота на Магдалена се използват многократно преди да свършат като торби за боклук. Магдалена отказва пластмасови бутилки в заведенията и, ако няма стъклени, просто си поръчва чешмяна вода. Животът в София й харесва, защото градът е малък и няма нужда от кола, което не е точно така в Съединените щати. Когато изпраща писма до вкъщи си прави пликовете от използвана копирна хартия, а за листа й служат опаковки от шоколад. Тя смята, че рециклирането е хубаво нещо, но че е още по-важно да намаляваме потреблението и да използваме повторно, каквото можем. Reduce, reuse, recycle – в този ред. У дома си има енергоспестяващи крушки и изключва всички уреди от контакта, когато не ги ползва. За тоалетната използва остатъчна вода от домакинството. В България иска да види екологични прах за пране, веро, паста за зъби.

Цитат: Тревожи ме това, че хората не мислят какво ще се случи след 20 години.


 

Ирина Каракехайова, 31 г., учителка и ръководител на арт проекти за младежи от институции

В дома на Ирина не влиза химия. Единствените два препарата, които използва, са прах за пране и сапун. Всичко останало са натурални продукти, които вършат същата работа без да са токсични. Щастлива е, че детето й е израснало далече от ароматизираните мокри кърпички. Използва кана с филтър, за да не й се налага да купува минерална вода в пластмасови шишета. Водата и електричеството използва икономично, за което са доказателство минималните й сметки. Особено чувствителна е към разхищението на хартия. Използва тефтерите си докато и последното редче не бъде изписано. На пазар ходи с платнена торба, но смята, че трябва да има повече информация в търговската мрежа, защото сега всички са „патологично любезни”, когато ти тикат найлоновите торбички в ръцете. Обича да ходи пеша, защото по улиците има достатъчно коли. Не смята, че това, което прави, е крайно, защото е напълно логично и безкрайно лесно.

Цитат: Проблемът е в мисленето. Хората са привързани към криворазбрани удобства.


 

Деси Дамянова, 35 г., медиен експерт

Деси живее в Амстердам и с радост ни съобщава, че от 2008 в центъра на града няма да се допускат коли. В града предимство имат велосипедистите и Деси е един от тях. Всъщност, най-често на колелото й са трима – тя и двете й деца, които седят в кош, прикрепен към рамката. При дъжд Деси пуска над коша „палатка”, за да не се мокрят хлапетата. Подобни семейства на колела са честа гледка в Амстердам, защото холандците са изключително чувствителни на тема околна среда. По тази причина в дома на Деси всички отпадъци се събират разделно. Много й се иска да види същата степен на осъзнатост и в България. В София й правят впечатление новите контейнери за рециклиране. Би искала да види и повече ленти за велосипедисти, защото в момента й е трудно да стига с колело от дома си в Гео Милев до центъра, без да рискува да бъде прегазена на някое голямо кръстовище.

Цитат: Притеснява ме това, че се разхищава безобразно, за което децата ни ще плащат.

 

Петьо Банчев, 26 г., съдружник във фирма за офис консумативи

Миналия ноември Петьо участва в засаждането на дръвчета, организирано от Горичка. Горе-долу по същото време гледа „Неудобната истина”, филмът на Ал Гор за промените в климата. Петьо решава, че може да помогне чрез бизнеса си. Office Solutions започват да правят доставките си в картонени кутии, а не в найлон, да печатат фактури на рециклирана хартия, да снабдяват клиентите си с хартия от сертифицирани гори, да предлагат отстъпка за нови тонер касети, ако клиентът рециклира старите. От него научаваме, че най-голямото предприятие за рециклиране на тонер касети в Източна Европа е в Ихтиман. Петьо казва, че офисите са огромни консуматори на хартия и енергия и че трябва да правят повече за околната среда. И понеже липсва информация, фирмата му финансира отпечатването на безплатна брошура за това как да спасяваме планетата в офис среда. Надява се все повече фирми да се интересуват от еко аспекта на бизнеса си, не само от пестенето на пари. Премахването на пластмасовите чашки от офисите би било чудесно начало, смята той.

Цитат: Необходимо е всяка част от бизнеса да заеме своето място по веригата, за да заработи системата за пестене на природни ресурси.

 

Методи Методиев, 35 г., дистрибутор в хранителния бизнес

От осем месеца Мето пълни колата си само с биодизел без да е правил промени в машината. Когато за пръв път отива при „Темпо”, единствената верига бензиностанции с биодизел, те му дават гаранция за двигателя и поемат евентуален ремонт. Самият биодизел се произвежда съвсем наблизо, в Ловеч, нещо, което за Мето е точно толкова важно, колкото и чистото гориво. Всъщност Мето рядко кара колата си в града. В София ходи предимно пеша. Похвали ни се, че взема отсечката от ЦУМ до Люлин за час и 15 минути. У дома всички събират отпадъците разделно. Контейнерите за рециклиране са точно пред блока му. Пазарува биохрани като Био кисело мляко, въпреки че изборът все още е минимален. Иначе набляга на чистите подукти. Например, купува си сирене от една малка мандра, защото знае точно как се произвежда. Надява се скоро да има възможност да снабдява клиентите си с биопродукти.

Цитат: когато човек има желание да помогне с действията си на околната среда, намира много начини.


Вилем Александер ван Ее, 44 г., посланик на Кралство Холандия в България

Без значение къде живее, Вилем ван Ее не прави компромиси със зелената си съвест. Зеленият начин на живот за него е просто начинът на живот. Той смята, че е нужно усилие, за да промениш навиците си, но изградиш ли ги, ще ти е лесно навсякъде. За Вилем ван Ее грижата за планетата започва у дома. Семейството му се стреми да не „товари” планетата излишно. В къщата му отпадъците се събират разделно и се рециклират. Електричеството и водата се използват разумно. Храните са био – те са не само по-чисти, но и много по-вкусни. Колелото е предпочитано превозно средство в града. Учи децата си, че околната среда е отговорност на всеки. Вилем ван Ее смята, че колкото повече хора живеят по този начин, толкова по-лесно ще бъде да се увлекат и другите. Лесно е да помагаш на околната среда и можеш да го правиш навсякъде. Чистата планета започва с теб самия, казва той.

Цитат: Кенийска поговорка гласи: „Отнасяй се добре със земята. Не я наследяваш от родителите си, а я вземаш назаем от децата си”.
Фото галерия

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (2)

03.04.2007 :: 12:07 :: от oligofree
#1
Истински Човеци
Истински сте :))))))
14.06.2007 :: 21:29 :: от woods
#2
Re: Зелени човечета
Аз пък писах и на четирите фирми, които събират "разделно" отпадъците, питайки защо няма кофи в квартала, и получих отговор само от една - че не обслужват района.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg