Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
20.04.2007 :: партньор

Природата

от Надя Станчева :: Коментари (6) :: (4388 прочитания)

Малко преди "Деня на земята" в неделя искаме да ти припомним някои неща за нашата планета, за които е хубаво да се бориш всеки ден, не само на празника.
Тази статия е част от зеления брой на списание Едно, който излезе през март 2007.

Фотосинтезата и пирамидата на хранителната верига, на чийто връх стои човекът. Колкото и да не си внимавал в час, тези неща ще помниш винаги. Именно на върха на хранителната верига се намира и нашият най-голям проблем. Нашият най-голям проблем сме си ние самите. В средата на миналия век сме били 2 милиарда, в средата на този век ще станем 9. Това би било добра новина, ако на планетата имаше достатъчно място и достатъчно храна за 9 милиарда човека, които освен да ядат, също така искат да карат коли, да си духат носа с хартиени кърпички, да им е топло през зимата.

Пич, къде ми е гората?


Това, което се случва с природата около теб се случва и с природата на цялата планета. Ако минеш по улица „Цветна градина” в София, ще забележиш, че на мястото на къщите с дворове, цветя и дървета, сега има нещо като “китайска стена от двете страни”. Няма нито едно цвете, нито едно дърво. Квадратните метри в Лозенец са прекалено скъпи, за да има дървета по тях. За какво обаче ни е да имаме пари сега, ако утре (разбирай в близките десетилетия, в твоя собствен живот) планетата я няма, а с нея и пътищата, по-които да караме гъзарските си коли. А ако не вярваш, че нещата отиват чак толкова на зле, надявам се поне можеш да смяташ:


Теглим чертата и равносметката сама изкрещява в лицето ни – прекалено много сме! И какво?

Ето какво - тоталната катастрофа може да бъде избегната, но за това са нужни усилията и помощта от типа кой-с-каквото-може на всичките милиарди човеци по земното кълбо.

Великата зелена стена

Следващите факти и примери са за онези скептици, които не вярват в трите R-та на reduce, reuse, recycle доктрината, в това, че всички решения на проблемите вече са измислени, и че вместо да чакаме Гренландия да се стопи и морето да ни залее, можем да свършим нещо полезно:На базата на вече започналите добри практики в различни места по света е направено и относително точно изчисление колко би ни струвало да спасим онова, което се нарича жива природа, плюс обработваемите земи. 15 долара на човек. Или около 93 милиарда долара общо. При положение, че харчим десет пъти повече на година за военни цели, въпросът можем ли да си го позволим е меко казано абсурден.Фото галерия

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (6)

20.04.2007 :: 14:39 :: от mebbeth
#1
Re: Природата
Единственото, което ми идва на ум да кажа е: Страхувам се!
21.04.2007 :: 15:22 :: от stefka grigorova
#2
Re: Природата
Смятам,че всичко постигнато в отрицателен смисъл по отношение на опазване на околната среда се дължи на човешката алчност!Защото хората сме алчни!Ако имаме пари ние се стремим за притежание на вси по-вече неща:къщи - няколко,вили-няколко и то на различни места по света,коли,джипове,яхти, самолети,ракети.......Да не говорим за обзавеждане,дрехи,бижута,и други и други....Всичко това се произвежда,транспортира, монтира.......И зад всичко това стои ГОЛЯМАТ ЧОВЕШКА АЛЧНОСТ!!!!!
21.04.2007 :: 19:26 :: от dreadhead
#3
Re: Природата
Аз мисля ,че не става въпрос за алчност ,а за неимформираност.Нормално е хората да искат да живеят охолно и втова няма нищо лошо. Целта на всяко общество е повишаването на жизнения стандарт и улесняването живота на хората. Но сме избрали неправилен начин за постигането на тази цел. Рационалното използвне на ресурсите би решило проблема ни.
22.04.2007 :: 13:32 :: от nedyalkov
#4
Re: Природата
"пич,къде ми е гората" и "страхувам се"
И аз се страхувам,но ще кажа тъй като знам къде е част от гората ни:
1.Част от гората се изсича незаконно от най-бедните слоеве на населението-ни най малко не ги оправдавам,въпреки бедността им.
2.голямата част от хубавата българска гора се изсича от дървената мафия,от "обръчите от фирми",които обвинявам.
почти през ден от дърв.пристанище на Варна отплават кораби пълни с дървен материал за близка до нас страна.друга част сигурно минава с камиони през др.граници.в тази страна нашата гора се превръша на дърв.въглища и прах,от които се изработват лайсни,первази,ламинати,пдч плоскости и какви ли не др.боклуци,които се внасят отново у нас?????
наскоро от Министерството обявиха, че "само 6% се изнасят".Това е официално,а извън протоколно- те си знаят.След като е толкова малко,защо цената на ненарязан дърв.материал за огрев през посл.години скочи от 25 на 55 лв/куб,м.-това питат бабките на село.
Алчността човешка няма граници,а от морала и мн.далеч.Цената трябва да става и по-висока,но не за да си пълнят кесиите печалбарите,а за да се ограницхи безогледната,варварски неграмотната сеч.А бедните могат да се подпомагат и по др.начини.
не съм фанатик,но ще кажа:Не може да се тупаш в гърдите,че обичаш своя Бог с цялата си душа, сърце и разум/разум/разум и да унищожаваш безогледно творениятя Му.Не цит.точно,затова е без " "
Поздравявам всички в "Горичката" с празника на Земята/Милата,Горката/
Недялков
22.04.2007 :: 16:03 :: от nedyalkov
#5
Re: Природата
продължение
човешката маса станала от 0,1- 98%.не ви ли се струва че сме се разраснали като раково образувание по тялото на Земята и както раковите клетки с нашите отпадни продукти я отравяме.Накъде тогава:
-или Тя с Божията помощ ше се отърве от заплашващото да се превърне в недоброкачествен тумор човечество или самото то трябва да разбере,че ще загине заедно с тялото и ще вземе шокови мерки
за своето и Неиното спасение.
23.04.2007 :: 15:10 :: от stefka grigorova
#6
Re: Природата
Освен човешката алчност за притежание на все по-вече неща и все по-охолно живеене,аз съм съгласна и с мнението на г-н Недялков.Но питам :Защо правителствата които са запознати със всички цифри и факти и прогв(нози за живота на планетата ЗЕМЯ не предприемат мерки за лекуване на всички карциномни образувания?Една от най-важните причини,че не се взимат мерки е че всички досегашни правителства са свързани пряко или косвено с мафиотските структури от които се получават добри финансови въэнагражддения.Има достатъчно природни продукти от които могат да се изграждат екологични къщи и да се произвеждат екологично чисти дрехи и храни,но трябва да мине много време за да се усети българина да ги използва.Може да се коментира за изградените къщи от слама,при които топлинната изолация е изключително ефективна.През зимата е необходимо минимално количество топлина за да се поддържа необходимият стандарт за топлина.През лятото тези къщи са хладни и без климатик.Конопа е изключително разстение,което може да се използва за много неща,от корените до върха.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg