Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
30.03.2007

Компост

от Василена Доткова :: Коментари (8) :: (8722 прочитания)

Това не е боклук, а компост. С други думи начин да спасиш органичните отпадъци от сметището.

Ако пролетното почистване те е заредило с повече ентусиазъм и сега ти иде да продължиш с двора, че и с града и планетата, eто ти една идейка.

Ако си изхвърляш боклука разделно, значи виждаш съвсем ясно количеството органични отпадъци, които пращаш на сметището. По принцип те са биоразградими, но нали знаеш, че като ги увият хубаво в найлон и ги закарат до Пловдив, няма начин да се разградят като хората заради недостига на кислород в балата боклук. Кофти работа, като се има предвид потенциалът им за обогатяване на почвата. Остава си абсолютно неизползван.

Но пък ако искаш да ги оползотвориш и превърнеш в естествен тор със страхотни качества, можеш лесно да ги компостираш сам. Пролетта е перфектният момент да започнеш.

Компостирането е естествен процес на преработка, извършван от милиони миниатюрни организми, повечето невидими с просто око. Става дума за бактерии, насекоми, гъбички и червеи, които разграждат битовите и градински отпадъци до почвоподобен материал, наречен компост. Така от боклука се получава полезен продукт. Същият процес се случва съвсем естествено в горските почви и може лесно да бъде пресъздаден.

Какво да компостирам?

- Растителни остатъци от двора и градината като слама, окосена трева, окастрени клончета, сухи листа, плевели.

- По-голямата част от кухненските отпадъци - обелки от плодове и зеленчуци, торбички от чай, смляно кафе, черупки от яйца.  

- Отпадъци от органичен произход като хартия, картон, дървени стърготини.

Какво да не слагам в компоста?

- Остатъци от месо, кости, риба и млечни продукти, защото може да привлекат животни, да се появи лоша миризма или да се развият болестотворни микроорганизми.

Какво е необходимо за добрия компост?

Само три неща!

- Материал. Това е храната за компостиращите организми. Трябва да се опиташ да им осигуриш балансирана диета от по-големи количества въглерод и по-малко азот. Оптималното съотношение е от 20 до 25:1, т. е. 25 части въглерод към 1 част азот
(органичната материя в купчината компост ще се разгради всякак, но при добро въглеродно-азотно съотношение това ще стане по-бързо). Богати на въглерод материали са сухите растителни отпадъци като листа и клони, сено, а също и дървени стърготини, хартия и картон, както и яйчените черупки. Богати на азот са повечето кухненски отпадъци, например кори и обелки от плодове и зеленчуци, а също и свежата окосена трева и зелени плевели.

- Влага. Ако е твърде мокро, компостът ще се разводни и може да замирише. Ако е твърде сухо, процесът на компостиране ще спре. Ако вземеш шепа от компоста и я стиснеш, на пипане трябва да е като изстискана гъба за миене.

- Въздух. Компостиращите животинки се нуждаят от кислород. Използвай вила или някакво подръчно средство, за да разбъркваш купа, по този начин пропускаш въздух в него.

Къде и как да започна?

Ако имаш градина, добър вариант е да направиш компоста направо върху пръст или тревна площ, като заградиш пространството с тухли или друг материал, за да не се разпилява и да не дразни окото. По този начин ще се възползваш от микроорганизмите и червейчетата в пръстта отдолу, а и тя ще ти служи за естествен дренаж.

Другият вариант е да използваш голяма кофа или варел с капак. Предимството на този вариант пък е, че можеш да местиш компоста, когато ти се наложи – например на сянка през лятото и на по-защитено от студа място през зимата. Високата температура ускорява разграждането, но може да изсуши компоста прекалено бързо, така че трябва да търсиш баланса.

След като вече си определил мястото, където ще компостираш, нещата са прости.

Процесът ще върви толкова по-бързо, колкото по-дребни са частиците боклук. Затова е добре да нарязваш на парченца поне кухненските отпадъци, макар и да не е абсолютно задължително.

Всеки път, когато изсипваш кофата си с кухненски боклук в компоста, го покривай отгоре с достатъчно дебел слой богати на въглерод отпадъци като листа, сухи клонки или дървени стърготини.

Готовият компост е тъмно кафяв, с мирис на пръст и без едри частици. Можеш да нанесеш слой дебел 1-2 см направо върху лехите в градината или в саксиите с цветя. А ако садиш дърво, е много добре да добавиш компост в изкопаната дупка. Компостът си е хумус – обогатената с него почва задържа въздуха и водата по-добре, осигурява безценни хранителни запаси на растенията, а бактериите в него контролират микрофлората наоколо и пречат да се развият вредни микроорганизми.

Не е зле като за нещо създадено изцяло от боклука, който си отклонил от сметището.Източник: Compost Guide

Фото галерия

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (8)

30.03.2007 :: 10:26 :: от Booya
#1
Re: Компост
браво :)
30.03.2007 :: 17:25 :: от scaffas
#2
Re: Компост
polezna informatsia ...tova za sachkite i listata ne go znaeh :)
30.03.2007 :: 21:06 :: от Sarah
#3
Re: Компост
Ей, че интересно и полезно!!! А възможно ли е да се добавят шишарки ( или пък кестени) вместо дървесни стърготини?
04.04.2007 :: 12:17 :: от teodor
#4
Re: Компост
Поздравления за материала, само едно уточнение - компостирането във варел или кофа може да се прави само ако сте осигурили достъп на въздух чрез отвори в съдовете или редовно разбъркване. В противен случай се получава анаеробно гниене на органичните вещества (както при сметищата, при което се отделя метан - 20 пъти по-силен парников газа от CO2). За компостиране в градски условия са създадени съоръжения, наречени "компостери" - слагаш си го в кухнята и си компостираш, продават се и в България, само дето са малко скъпички. Имаше такъв пилотен проект във Велинград преди време и интересът беше голям, но не знам докъде са в момента... Иначе шишарки и кестени могат да се слагат (ако се пораздобят най-добре), за ориентация органичните отпадъци също се делят на кафяви (с повечко въглерод) и зелени (азото-съдържащи ), така че и по цвета може да се ориентира човек :)
04.04.2007 :: 21:54 :: от activegan
#5
Re: Компост
напрао от кофата за боклук после си праиш саксия :) ;) :)
05.07.2007 :: 12:19 :: от mapto
#6
Re: Компост
Компостирането може да стане печеливш бизнес
http://capital.bg/showblog.php?storyid=349359
10.12.2007 :: 16:42 :: от alina_kostova
#7
имам въпрос
Здравейте.Искам да знам технологията за компостиране и реализацията и като бизнес.благодаря предварително.
22.04.2008 :: 17:35 :: от Калина
#8
Re: Компост
Здравейте! Има ли някой представа дали смилането на хранителните отпадаци с мелачка, която се поставя под мивката е природосъобразно? Така твърдят в рекламата, но дали е така? Готова съм да отделя средстда и да си поставя такава ако наистина е добре за природата...Благодаря за съдействието!
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg