Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
21.09.2006

Гориво с аромат на пържени картофи

от Росен Росенов :: Коментари (5) :: (5099 прочитания)

Съществува ли алтернативно, незамърсяващо автомобилно гориво? Да. И се продава в България? Да. От месец Април бензиностанции Темпо продават биодизел. За всички дизелови автомобили, произведени след 1998 г..
Няма съмнение, че най-екологичният начин за придвижване в града е ходенето пеша и карането на колело. Това всички го знаем, но въпреки това малко са тези от нас, които биха се осмелили да походят от Люлин до Дружба в някой януарски следобед. За такива случаи има няколко компромисни решения - градски транспорт, такси и личен автомобил. Колкото и странно да звучи, вече и трите варианта могат да бъдат възможно най-безвредни за природата. Как? Като използват алтернативи на петролните продукти.

Обикновеното дизелово гориво се прави, както и бензинът, от петрол. Процесът на преработка е по-евтин и по-прост. Четиридесет години преди първия дизелов двигател да заработи обаче (1893), двама британски учени успяват да създадат дизел от растително масло, вместо от петрол. Първият дизелов автомобил дори функционира с такова гориво. Т.нар. "биодизел" за кратко става популярен, но през годините бързо е изместен от петролната си алтернатива. Интересът към него отново се появява в края на 80-те години на миналия век.

Днес, почти 20 години по-късно, биодизелът вече се е превърнал в целенасочена политика на някои държави, като в Европа той замества близо 10 % от консумацията на дизел. Производството му дори е по-просто от това на обикновения дизел. На пазара дори съществуват малки рафинерии за "домашна" употреба (на цена 8 500 евро). Биодизел може да се направи от най-различни растителни (както разбира се и животински) мазнини, като определящ е географският фактор. Най-често се използват маслата от рапица, соя, палма, коноп... В България, основната пречка пред производителите на био-дизел е липсата на достатъчно суровина.


Защо да изберем биодизел?

Биодизелът може почти напълно да замести дизеловото гориво. Ако имаме автомобил с дизелов двигател, произведен след 1998 година (има проблем с разграждане на уплътненията при по-старите автомобили), спокойно можем да го напълним с биодизел. Употребата му е свързана с една особеност - замръзва при сравнително висока температура (около 10 градуса), затова се налага да смесваме биодизела с обикновен, направен от петрол. Съществуват и различни добавки, които предотвратяват замръзването на горивото.

Положителните страни на биодизела, за сметка на това са много:
-количеството въглероден двуокис, което отделя е това, което се консумира при растежа на самите растения, т.е. няма принос за глобалното затопляне
-не съдържа сяра
-не е токсичен (по-малко токсичен от солта например) и се разгражда значително по-бързо, ако случайно попадне в природата
-по-евтин е (в момента е 1.59лв)
-при изгарянето му се отделят значително по-малко вредни микрочастици.

В момента биодизел се продава на бензиностанции Темпо, като се очаква скоро да се появи на повечето бензиностанции.

Фото галерия

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (5)

12.03.2007 :: 14:51 :: от ivan_dogramata
#1
Re: Гориво с аромат на пържени картофи
Tova ako stane populqrno shte e super.Ama kato gledam oshte ne e stanalo.
19.04.2008 :: 12:22 :: от earth's friend
#2
Re: Гориво с аромат на пържени картофи
А пък съм против засяването на растения, за да ги правят на биодизел.-Това е престъпление срещу
човечеството. А относно преработването използваната мазнина - нищо против.
04.06.2008 :: 14:01 :: от rismvd
#3
Re: Гориво с аромат на пържени картофи
Някой да има идея за рафинерия за биодизел, която да може да преработва отработено олио от ресторанти например. Става въпрос за количества от няколкостотин литра, а не за по-големи!
19.06.2008 :: 10:26 :: от earth's friend
#4
Re: Гориво с аромат на пържени картофи
бИОДИЗЕЛ ОТ ПЪРВО ИЛИ ОТ ВТОРО ПОКОЛЕНЕ.
08.07.2008 :: 15:04 :: от rismvd
#5
Re: Гориво с аромат на пържени картофи
би трябвало да е от първо, макар, че несъм сигурен в разликата
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg