Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
14.04.2007 :: партньор

Внимание: битова химия

от Олга Апостолова :: Коментари (12) :: (8535 прочитания)

Близо 70 хиляди са синтетичните химикали в живота на съвременния човек, а в кръвта ни могат да бъдат открити повече от 400. Ето малко начини да изчистим дома си от почистващи материали.

И аз като всеки обичам домът ми да ухае на лимони - има нещо много свежо, чисто и южно в цялата работа. И понеже създателите на битова химия не са вчерашни, всеки втори препарат в магазина е с есенция "лимон". С лимон мога да си изплакна съдовете, да си изтъркам плочките, да си измия прозорците, да освежа въздуха, мога дори да го изсипя в тоалетната. Две-три шишета от това, една-две кутии от онова и животът ми започва да ухае на лимони. Колко жалко, че идилията свършва дотук.


Близо 70 хиляди са синтетичните химикали в живота на съвременния човек. В кръвта ни могат да бъдат открити повече от 400 химикала. Всичко това е неизбежно, при положение че производството на химия се е увеличило 500 пъти за последните 60 години. Химията е навсякъде - това, че в "лимоненото" веро няма лимони, едва ли ще изненада някого.


Когато директорката на програмата за токсини на WWF Елизабет Грийн изследва кръвта си, най-много я стряска присъствието на ДДТ, защото този препарат е отдавна забранен в Англия. Повечето химикали са трудно разградими и по тази причина продължават да съществуват в природата дълго след употребата им. Голяма част от токсините приемаме чрез битовата химия, която "почиства" не само мръсните плочки, но и вътрешностите ни. Малко хора знаят, че от 17 000 петрохимикала, които се използват в продукти за почистване, едва 30% са изследвани за влияние върху човешкото здраве, да не говорим за ефекта върху многострадалната околна среда. Едва тази година в ЕС ще влезе в сила правилник за регистрация и оценка на химикали (Reach) и всички широко използвани химикали ще бъдат изследвани за сигурност.

Но някои химикали са доказано опасни и няма нужда да чакаме ЕС да се произнесе за вредата им. Триклозанът например се използва заради антибактериалните си свойства в много почистващи продукти (както и в дезодоранти, козметика, антимикробни кремове и паста за зъби, но това е друга тема). Химическата му формула и молекулярна структура го нареждат сред най-токсичните химикали в света. Смята се, че причинява ракови заболявания. Следи от триклозан са намирани в майчино мляко.


Не по-малко опасни са хлорните продукти, белината, нафталинът, фосфатите в праха за пране, препаратите за почистване на килими на основата на перхлоретилен, препаратите за почистване на мебели, които съдържат нитробензен и прахчетата за отпушване на канали, които разчитат на силно токсични хидроксиди и хидрохлорни киселини. Освен че увреждат здравето, тези токсини замърсяват неистово природата и правят мисълта за морето това лято леко отблъскваща. Защото химикалите, в които се давим, не изтичат в някакъв бездънен канал, а се връщат при нас със силата на бумеранг.


Seventh Generation и Ecover са най-големите производители на "зелена" битова химия - "химия" без химията. В България тези продукти все още не се предлагат, но това не ме прави безпомощна в лицето на токсичния враг. От опит знам, че содата е най-добрият почистващ препарат, повече от всяка химия в бутилка. Смесена с гореща вода и оцет тя дори отпушва канали. Лимонът (истинският!) е друг любим "препарат" - почиства фаянс по-добре от всеки препарат с непроизносимо име. Дрехите си пера с прах за пране от зехтин, който не пропускам да си купя при всяко ходене отвъд Кулата, но знам, че и настърган сапун, сода и малко лавандулово масло вършат същата работа. Интернет е пълен с информация за тези и много други алтернативни комбинации за чист дом, който ухае на истински лимони.Фото галерия

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (12)

14.04.2007 :: 11:54 :: от activegan
#1
Re: Внимание: битова химия
http://music.a-bg.net/index.php?option=com_content&task=view&id=105&Itemid=89
14.04.2007 :: 23:48 :: от Eleonora
#2
Re: Внимание: битова химия
Chudesna statia.

Activegan, blagodaria i za poleznia link.
15.04.2007 :: 09:37 :: от Марина Недева
#3
Re: Внимание: битова химия
Когато съм пробвала оцет и сода за канали, не е било с голям успех, но има смисъл, ако се сипва профилактично в канала и сега така правя. Не го чакам да се запуши, гледам да не стигаме дотам!!!
17.04.2007 :: 12:47 :: от Сава Чанков
#4
За праха за пране
"знам, че и настърган сапун, сода и малко лавандулово масло вършат същата работа"\

Пробвал съм. Не става. Прах си дрехите по този начин в продължение на половин година, но ефектът беше недостъчно добър дори и по моите не особено високи критерии. За съжаление трябваше да се върна към праха за пране - купувам такъв без фосфати.
17.04.2007 :: 13:37 :: от Vladi
#5
Re: Внимание: битова химия
сава, кой прах за пране купуваш без фосфати и защо не трябва да има фосфати?
17.04.2007 :: 13:59 :: от Tania
#6
Re: Tania
Moже ли да ми кажете кои прахове са без фосфати или кои са по-малко вредни
18.04.2007 :: 00:49 :: от Eleonora
#7
Re: Vladi
Phosphatite sa edin ot nai golemite zamursiteli na vodite. Goliama chast popadat vuv vodata ot selskostopanski torove a druga goliama chast ot izpolzvaneto na pochistvashti preparati i prah za prane koito sudurjat phosphati.

Ako ima mnogo phosphati vuv vodata se poiaviavat vodorasli po puvurhnosta i taka se poluchavat zelenite petna v ezerata. Vodoraslite po puvurhnosta spirat svetlinata i rasteniata otdolu umirat. Umrelite rastenia se razgrajdat or mikroorganizmi koito imat nujda ot kislorod no tui kato rasteniata umirat ima po-malko kislorod i izobshto balansa se razvalia.
18.04.2007 :: 09:28 :: от Василена
#8
Re: Внимание: битова химия
Сава
18.04.2007 :: 09:42 :: от Василена
#9
Re: Внимание: битова химия
Оп, исках да кажа - Сава, кажи наистина кой прах без фосфати използваш. Аз знам само един, който е много скъп. И за разни други се твърди, че нямат, но аз не съм много сигурна.
А към това, което е написала Елеонора - през последните години всяко лято и в Черно море се случват някакви нечувани невиждани цъфтежи на планктона (които фосфатите също благоприятстват). Като се размножи много планктонът, не остава кислород за никой друг и се получава масово измиране на риба. Плажовете се зариват с мъртви риби - по-едрите се събират от предприемчиви хора и се продават по пазарите, но по-дребните остават да гният. А ако решиш да поплуваш, влизаш във водата сред трупове на малки рибки с коремчета към небето. Мирише и е много гадно и тъжно.
19.04.2007 :: 13:20 :: от mebbeth
#10
Re: Внимание: битова химия
Здравейте!!!
Аз също се опитвам да пазя дома си от химия, но ми се струва неизбежно... все пак по нещо попада в къщи.
Имам въпрос за праховете за пране - преди време имаше реклама на Тема без фосфати, това дали е така и ако да, защо не се споменава никъде?! Освен това наскоро чух и прочетох, че продуктите на Фрош (Frosch) били с много ниско съдържание на химия и в общи линии единствените продукти на бг пазара, които са разработени да НЕ замърсяват... ИСТИНА ЛИ Е ТОВА?! Искам да знам, защото от дълго време ползвам препарата за миене на съдове, за пода (той е универсален де), за прозорци и дори течността за пране... НЯКОЙ ЗНАЕ ЛИ?!
19.04.2007 :: 15:12 :: от Василена
#11
Re: Внимание: битова химия
Има нещо вярно за Фрош. В проучването на Грийнпийс The Chemical Home те са отбелязани със зелен код, единствени измежду всичко на българския пазар. Това проучване обаче обхваща само най-тревожните химикали в препаратите, така че пак са си химия, но една идея по-малко гадни от другите. Нямат примерно фталати, диоксин, триклозан, хлор и още няколко други много отровни неща, които са стандартни съставки в много от препаратите.
Това за Тема без фосфати наистина беше преди доста време - сигурно има поне 10 години, а може и повече. Тогава звучеше странно рекламата - сигурно никой не е знаел какво е туй фосфати и защо не трябва да го има в праха. Както и да е, явно нямаше добър търговски ефект и бързо-бързо се преориентираха към стандартната формула с фосфати.
26.01.2009 :: 15:44 :: от nadyata
#12
Re: Внимание: битова химия
Здравейте! Радвам се да видя, че толкова много хора вече мислят за здравето си и природата. Съгласна съм, че в момента продуктите на Фрош са единствените с по-малко химикали. Аз и моите близки от няколко години ползваме почти всичко за дома, като препарати за почистваме, продукти за личната хигиена, хранителни домавки на Американската фирма AMWAY.Офиса с който БГ дистрибуторите работят е в Румъния. След поръчка, продуктите пристигат до седмица. Изцяло натурални, без никакви химикали, дори разстенията, от които се изработвам, разстат в контролирана среда без химикали, във фермите на фирмата. Повече за тези продукти можете да прочете на www.amway.ro. Както и можете да ми пишете на личния E-mail nadyata777@abv.bg.
Желая на всички късмет и продължавайте в този дух! Това е начина да оставим нормална планета на децата ни.
Надя
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg