Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
21.04.2007 :: партньор

Планета у дома

от gorichka.bg :: Коментари (4) :: (5114 прочитания)

Как се изгражда политически, бизнес и обществен модел, при който спасяването на планетата е обща цел? Вилем ван Ее, посланик на Кралство Холандия, гостува на Горичка.

Вие представяте Кралство Холандия в България. Различно ли е отношението към околната среда тук и в Холандия?

Първото, което ми прави впечатление в България, е невероятната природа - разнообразието от пейзажи, бързата смяна на планини и равнини, усещането за широта и спокойствие. За съжаление виждам и боклука по улиците, старите, замърсяващи коли, ограничените възможности за разделно събиране на отпадъците. Но днес българите със сигурност оценяват повече природата и са склонни да опазват околната среда с конкретни действия, в ежедневието си.

Холандия е сред световните лидери в опазването на околната среда. Кои са основните механизми за опазване на околната среда там?

Холандците са много загрижени за промените в климата. Проблемът е глобален, но нас ни засяга пряко заради географското ни разположение – под морското равнище и в делтата на големи европейски реки. Глобалното затопляне причинява покачването на нивото на моретата и реките. По тази причина в Холандия залагаме много на предупредителни системи и технологии за предотвратяване на наводнения.

Друг приоритет е чистият въздух. Холандия е гъсто населена страна и по тази причина се стреми да организира движението по пътищата, индустрията и енергетиката си по начин, който замърсява по-малко. Например, известни сме с добре развитата велосипедна мрежа. Тя свързва всички части на страната и много хора предпочитат да карат колела, вместо коли.

Да не забравяме и, че Холандия рециклира 85% от боклука си – това е една от най-високите цифри в света.

Може ли да се каже, че грижата за околната среда в Холандия е масово явление? Как постигнахте това?

Да, точно така е. На първо място това е така, защото страната е гъсто населена и това изисква от нас да обръщаме повече внимание на жизнената среда. От много години холандското правителство води активна политика в тази област, която включва разясняване на проблемите и на това, че чистата планета започва у дома. Но използваме и механизми като данъкови облекчения. Те се оказаха много успешен начин за насърчаване на хората да живеят с по-голям респект към земята. Миналата година холандският парламент прие зелени закони, които задължават бизнеса да се съобразява с екологията и да инвестира в чисти технологии. Между другото, бюджетът за насърчаване на екологично мислене е по-голям от бюджета за насърчаване на експорта.

До каква степен бизнесът в Холандия е ангажиран с екологията към момента?

Подходът в Холандия е, че частният сектор е до голяма степен отговорен за дейностите си в контекста на околната среда. Проста, но много ефективна е мярката „който замърсява, плаща”. Тя накара много компании да участват активно в области като разделното събиране на отпадъци.

В Холандия използваме и системата на „споразумение”, според която правителството участва в доброволна спогодба с частния сектор за постигане на определени цели в опазването на околната среда. Това важи особено за браншове като производството на батерии, гуми и справянето със старите автомобили. Въпреки че са доброволни, тези споразумения дават резултат, защото ако една компания не ги изпълнява, законът я задължава просто да покрие всички зелени стандарти. В същото време правителството подпомага процеса като улеснява вземането на субсидии за проучване и развитие на чисти технологии.

Можете ли да дадете примери за успешни зелени бизнеси в Холандия?

Има много примери. За последните 25 години успяхме да намалим консумацията на енергия за домове и офиси почти трикратно. Качеството на въздуха и водата се подобриха с 90%. Цифрите за рециклиране на хартия, стъкло и батерии в домовете са между 60 и 85%. Най-добрите резултати са в сфери, където подобренията се отразяват директно на икономическия интерес под формата на спестена енергия и суровина.

По ваши наблюдения, как се променя България по отношение на изграждане на зелено съзнание?

През последната година виждам все по-ясен фокус върху проблемите на околната среда в политиката и обществения дебат. В практичен план, доста екологични инвестиции се направиха по Протокола от Киото. Става дума за съвместни проекти със силно участие на моята страна.

Какво по ваше мнение трябва да се направи, за да навлезе зеленият дебат в политиката в България?

В периода преди влизането в ЕС България направи много, за да хармонизира законодателството си с това на Евросъюза по отношение на околната среда, така че всъщност зелената политика вече съществува. Но сега е въпрос да се разясни, че икономическото развитие може да става на екологичен принцип. Това е задължително. Нашата планета е твърде ценна, за да я съсипем. Сега е време да се приложат на практика правилата и законите и да се следи за тяхното спазване.

Какви възможности за зелен бизнес виждате в България?

Биоземеделието има голямо бъдеще в България. Условията по отношение на почва и климат тук са идеални. Световният пазар за биопродукти е огромен. Но има много място и за съвместни проекти по Протокола от Киото. В Европа сега се говори много за устойчиви източници на енергия. Като се вземат предвид активите на България като добър климат, плодородна почва и квалифицирана работна ръка, България може лесно да се превърне в конкурентен производител на биомаса. Не на последно място България е позната с красивата си природа и богато културно наследство. Вече има чужди компании, които инвестират в селския и културен туризъм. Запазете тези предимства и се конкурирайте благодарение на доброто качество.

В същото време българските компании трябва да намерят начин да внедрят новите ефективни технологии, които вече съществуват в Европа, включително в Холандия, и да ги използват в полза на страната си.

В ежедневието си спазвате правилата на зеления начин на живот. Какъв съвет бихте дали на всички, които четат това интервю?

Това ще е мотото, което е много разпространено в Холандия: „Ако искаш да подобриш околната среда, трябва да започнеш от себе си.” Всеки един от нас е отговорен за планетата, не само правителството. Длъжни сме да оставим по-добър и по-чист свят за нашите деца. Чистата планета започва у дома. Поемете отговорност. Отнасяйте се към земята с уважение. Или както казва една кенийска поговорка, „Отнасяйте се добре със земята. Не я наследяваме от родителите си, а я вземаме назаем от децата си”.

Фото галерия

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (4)

21.04.2007 :: 10:44 :: от Kiril
#1
Re: Планета у дома
Само че е Кралств Недерландиа щото Холандиа не е Кралство а е провинция :Р
21.04.2007 :: 15:06 :: от stefka grigorova
#2
Re: Планета у дома
Смятам,че забележката на Кирил не от съществено значение.По-важно е това което се казва в материала.И на мен ми хареса как завършва интервюто г-н Вилем ван Ее:"Ако искаш да подобриш околната среда,трябва да започнеш от себе си."И кенийската поговорка: "Отнасяйте се добре със Земята.Не я наследяваме от родителите си, а я взимаме на заем за децата си."
21.04.2007 :: 21:16 :: от Kiril
#3
Re: Планета у дома
Аз просто казвам да се знае ....
09.05.2007 :: 12:10 :: от Pen4
#4
Re: Планета у дома
В България няма адекватна политика по отношение опазването на околната среда и изобщо всичко, свързано с темата. Няма силна зелена партия, каквито има в Германия и Холандия и то парламентарно представени. Би било хубаво, ако проектът "Горичка" намери възможност за връзка, интервюта и съвместни проекти с тях ;)
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg