Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
19.04.2007 :: партньор

На автопилот

от Босилена Мелтева :: Коментари (2) :: (5607 прочитания)

Идеята да споделиш пътуването си с хора, които разполагат с лична кола, свободно място и достатъчно желание за това, набира скорост и в България. Струва ни се важна, затова те занимаваме с нея.

Отдавна посрещнахме с бурни аплодисменти появата на сайтове като www.carpool-bg.com и www.3na100.com.

Идеята да споделим пътуването си с хора, които разполагат с лична кола, свободно място и достатъчно желание за това, все така предизвиква шумното ни и радостно тропане с крака. Когато нямаш достатъчно кинти за гориво или настроение да се занимаваш с подробности, тези два адреса са идеални за всеки, прегърнал горещо идеята сам и по всяко време да обяви накъде и кога потегля, с колко пари разполага и каква компания търси. Да не говорим пък за приключенската тръпка. Има и друго – приятната мисъл, че активната употреба на тази онлайн услуга е втори шанс за влошилите се взаимоотношения между автомобилите и природата. С други думи, ако в колата на всяко добро същество се качи поне още едно – дано, дано.

Вече всеки втори разполага със собствен петместен автомобил, който най-егоистично ползва сам. Вярно е, че това дава свобода, независимост и по-голяма мобилност, обаче колко коли пътуват между София и Пловдив всеки ден – между 1000 и 5000. Което със сигурност означава и гаден вонлив смог, целодневни задръствания, купища боклук и непосилни количества въглероден двуокис.

Ето че пак си дойдохме на думата - проблемът с глобалното затопляне все така си стои на дневен ред. Към 18% от световното количество на СО2  идва от колите и камионите по пътищата. За направата им отиват още солидни дози от същия неприятен парников газ - за производството само на един автомобил отиват към 4 т въглеродни емисии. Само по европейските пътища в момента джиткат около 200 милиона коли, а до 2020 се предвижда цифрите да ударят 1,2 милиарда.

Какво можем да направим: да инвестираме в икономична малка кола, да се качваме в нея възможно най-рядко, да ползваме биодизел или направо колело, да ходим повече пеша. Както и винаги, когато можем, да споделяме автомобила си със съседи, приятели, а вече и с непознати – на www.carpool-bg.com и www.3na100.com.

Цифра: 80% от американците ходят на работа с личната си кола, а 90% от тях - сам самички в нея.Фото галерия

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (2)

19.04.2007 :: 12:33 :: от jorji
#1
Re: На автопилот
обаче колко коли пътуват между София и Пловдив всеки ден – между 1000 и 5000.

вече не практикувам особено стопаджийството, но специално тоя маршрут си остава запазена за това начинание отсечка. даже идната събота ще ходим към софия така, че ако има някой по трасето ," които разполагат с лична кола, свободно място и достатъчно желание за това" да сфирка ((О:
20.04.2007 :: 10:17 :: от akrush
#2
Re: На автопилот
пътувам до Пловдив през събота. Колата е опел корса но почти винаги сме 5 човека. Винаги се намират хора, които искат да си пътуват, дори желаещите са повече от свободните местата. Случвало се е да се уговаряме по телефона с непознат човек- приятел на приятел, на приятел...
И все пак ако се случи да не сме 5-ма в колата винаги се оглеждаме за стопаджии :)

Забелязвам една зависимост- хора, които са се возили на стоп, когато имат собствена кола качват стопаджии
Ето още един сайт: http://www.bg-nastop.com/
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg