Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
25.04.2007

Смяна на маслото

от Василена Доткова :: Коментари (29) :: (5858 прочитания)

Макдоналдс отдавна се заричат да елиминират транс мазнините от менюто си и този път ще го направят. Горичка внимателно следи подобни стъпки в правилната посока.
И друг път сме си говорили колко вредно нещо са транс изомерите, които се съдържат в хидрогенираните растителни мазнини. Те имат двоен отрицателен ефект върху нивата на холестерола в кръвта, като повишават лошия холестерол и понижават добрия. Със своята склонност да се втвърдяват, лесно се натрупват по стените на кръвоносните съдове и много трудно се елиминират от организма. Това така натоварва сърдечно-съдовата система, че според учени от Харвардския университет премахването им би предотвратило по 30 000 смъртни случая годишно само в САЩ. Проблемът е обаче, че заради ниската си цена в момента те се съдържат в ужасно много продукти на пазара, а в България производителите дори не са длъжни да ги споменават върху опаковката.

И понеже са постоянно на прицел заради ефекта от продуктите си върху здравето, Макдоналдс още от 2002 година усилено търсеха заместител на хидрогенираната мазнина за картофките и другите си пържени продукти. Но когато през 2004 Дания забрани продажбата на храни с повече от 2% транс мазнини, просто им се наложи спешно да предприемат нещо.


И след като от юли тази година влиза в сила забрана на транс мазнините и на територията на целия Ню Йорк, Макдоналдс обявиха, че няма да предлагат по-здравословната си нова мазнина само на шепа закриляни от законодателството клиенти, а постепенно ще я внедрят в употреба във всичките си ресторанти. В Европа, където веригата има над 6300 заведения, този процес ще е приключил до средата на 2008 г.


От Макдоналдс България ни информираха, че новата мазнина за пържене е комбинация между рафинирани олеинови масла от рапица и слънчоглед. Съдържанието на транс мастни киселини в нея е максимум 2%, а наситените мазнини не превишават 12%. Което силно щяло да снижи нивата на транс мазнини в пържените картофи, пилешкото и рибно филе, пая и другите пържени продукти. Но най-впечатляващото е, че програмата по въвеждането на новото олио вече е тръгнала и в България – увериха ни, че тук старата хидрогенирана мазнина за пържене ще е напълно аут най-късно през октомври тази година.


Разбира се, твърдите противници на фастфуд културата, както и вегетарианците, едва ли ще се трогнат и ще заръфат по някой Биг Мак. В ресторантите от веригата обаче се хранят по 10 милиона души дневно само в Европа, а в България сигурно поне половината от клиентите им са деца. Така че надяваме се разбираш – става дума за положителна промяна в храненето на доста много хора. А и вече ще можем да очакваме още компании в хранителния бизнес да направят нещо в същата посока. Май ще е доста иронично, ако се окаже, че човек трябва да отиде в Макдоналдс, за да хапне без да се тревожи за транс мазнините.


CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (29)

25.04.2007 :: 02:34 :: от activegan
#1
Destroy FcDonalds
За да заведеш децата си на обяд в такова място, трябва или въобще да не знаеш за какво става въпрос, или да не ти пука за тях. И вместо да им приготвиш истинска храна вкъщи да изпълниш наБЪРЗО това родителско задължение.

Да са живи и здрави всичките 10 милиона. Но всъщност хората, които подкрепят компании като макдоналдс са тези, които спомагат за унищожаването на планетата ни. А тази статия изглежда повече като реклама на компанията. Поне в един ред да се казваше, че си говорим за транснационална корпорация, която унищожава огромни площи екваториални гори, експлоатира работници и ресурси и убива милиони животни всеки ден.

Какво значение има дали са сменили една гадна мазнинка в гнусната си храна, след като цялата е боклук: хамбургери, които не съдържат нищо органично, захарасони напитки с въглероден диоксид...

www.mcspotlight.org

http://www.mcspotlight.org/case/pretrial/factsheet.html
25.04.2007 :: 08:34 :: от Vladi
#2
Re: Смяна на маслото
activegan, съгласна съм с теб, но има и нещо друго: представи си, че Макдоналдс един ден престанат да унищожават екваториалните гори и минат на феър трейд и веджи бургери, защото тези неща са станали нормални и всички ги правят, и тогава ли ще сме против тях... от консуматорите зависи много. ако утре всички кажат, че искат Макдоналдс да са феър трейд или някое правителство като датското им подскаже, като въведе закон, че иначе не могат да продават в Дания, аз бих казала защо не??!!
25.04.2007 :: 10:10 :: от Василена
#3
Re: Смяна на маслото
Прави сте, но и за нещо друго става дума - по този начин се привлича обществено внимание към проблема с транс мазнините. Когато една голяма компания, на която дори й е по-изгодно да продължи да ги ползва, заяви публично, че ги отстранява, защото са вредни, това ще направи впечатление на много повече хора, отколкото всичко което можем да си говорим по темата с вас тук в Горичка.
А в България определено има нужда да се чуе едно такова послание, защото на мен ми писна да не мога да си купя едни бисквити или един сладолед от магазина, които да не съдържат тази гадост. Така може постепенно да се появи и по-голямо търсене, а оттам и някакво предлагане на продукти без транс мазнини.
Амин!
25.04.2007 :: 10:32 :: от zomboy
#4
McD=666
Dori ne vlizaite tam!!!
25.04.2007 :: 10:56 :: от scaffas
#5
Re: Смяна на маслото
Samo da dobavia che ako zabraniat MSG (flavor enhancer) (namirase v povecheto hrani no e v malko balansirano kolichestvo) to tezi 10 miliona hraneshti se 100%ta shte nameleiat troino i petorno..izpolzvaneto na extra MSG dava vkus na junk hranata i pravi horata da se pristrastiavat kam neia...trans fats sa samo edin malak problem v sadarjanieto na hranite ot tipa Mc Donalds...poglednete samo sastavkite na hlebcheto ...20 reda gadosti...horata si praviat mecha usluga hraneiki se pri tiah...no kakvo da se pravi malko sa horata koito znaiat che nasheto zdrave e 95% v nashi ratse...5% e tova koeto sme nasledili ot nashite roditeli!

http://en.wikipedia.org/wiki/Monosodium_glutamate eto kakvo pishe wikipedia....zaslujavasi da go prochetete do krai!
http://www.truthinlabeling.org/
25.04.2007 :: 12:46 :: от ГорЯнина
#6
Re: Смяна на маслото
OOOOOo УЖАС

10 000 000 души на ден, изяждат поне 10 000 000 хамбургеси.
И ако една от предишните статии до които имахме щастието да се докоснем не е абсолютна измислица то това са 50 000 000 м2. тропически гори на ден.
За една година САМО европейците изсичат 18 250 000 000м2 чрез изядени хамбургери.

Интересно е дали за всяко кило кайма и хляб се унищожават 50м2 от джунглата или самата форма на каймата и хляба автоматично изсича бедните амазонски гори.

Пък аз съм се чудил понякога защо хамбургера ми закъснява а то било щото още не били изсекли 5 те метра за да го направят

Уважаеми горичколози.

Опитайте се да прочетете нещата преди да ги публикувате.

Разбирам че ефтините сензациики и бомбастичните статистики движат последователите на всяко нещо, особено при липсата на здравомислещи такива, но се оптаите да бъдете обективни.
25.04.2007 :: 16:26 :: от Kiril
#7
Re: Смяна на маслото
Еми хората трябва да умират рано или късно като спасим 10 000 000 души това никак няма да помогне за спирането на глобалното затопляне...
25.04.2007 :: 17:41 :: от nedyalkov
#8
Re: Смяна на маслото
Най-мъчно ми е за дечицата, които хипнотизирани от агресивната реклама с голямо удоволствие се хранят в ресторантите на Макдоналдс.Само един път заведох внука си там и се зарадвах,че след като си избра играчката/с която беше привлечен/,хапна две хапки и не пожела да продължи.За мое съжаление обаче родителите му го водят по-често там,но и при тях забелязвам напредък в + посока.
Сега дават много американски филми-забележете колко неестествено пълни деца има там.Там обаче има сериозни кампании против нездравословните храни.Така е и в зап.европ.страни.Затова сега Макдоналдс
трескаво завзема новите територии:Китай,Русия,Изт.Европа и т.н.Колко му е гражданите там да бъдат замаяни с няколко цветни книжки и дрънкулки.Никак не е трудно и на големите компании да си платят
на когото трябва за да не се спират нездравослоните храни,да не се изписва съдържанието и последиците от употребата на хранит.им продукти.
Относно"евтините сензациики ",може би трябва да се гледа не толкова точната цифра,а голямата идея,която е зад тях.
25.04.2007 :: 18:17 :: от ГорЯнина
#9
Re: Смяна на маслото
Точно Точността на цифрите е една манипулация.
Ако зад всеки 50 грама месо и 50 грама хляб казваме че се унищожават 5м2 от джунглата, то и за всяко кебабче и парче хляб можем да кажем същото.
Или просто кебапчето не сече гори поради своята форма а кръглостта на хамбургерите изсича горите.
Ооооо зловещи кръгли сандвичи. Колко Зло се криело зад техните форми

Разликата е че в Бургер Кинг нещата са само от известни фирми с гарантирано качество, докато кебапите от сергиите и кръчмите са с неустановен произход, заклани по най дивашки начин животинки, превозвани увити с черги в микробус меса и т.н. и т.н.

Поне за Бургер Кинг съм сигурен защото съм имал пряк достъп. Нещата са винаги пресни, само от най добрите местни фирми, с качество и сигурност. Задължително се правят редовни проверки от централата, контролира се хигиената, олиото за пържене, начина на съхраняване и т.н. и т.н.

И никога не се секат амазонски гори за да се отгелждат пържоли. Много по евтино е да се отглеждат някъде на близо. Така се създава поминък за местното население. Място за животни има предостатъчно, така че връзката на хамбургерите с амазонските джунгли е колкото с Луната или Океанското дъно.
Защо им трябва на Мак Д. да сече гори на няколко десетки хиляди километри така и ще остане загадка за поколенията.

Няма голяма идея зад тези цифри. Има пряко манипулиране на хората. Изнасят им се някакви дивотии, те захапват стръвтта без да мислят, само с чувства и Дааааавааааай.

Не казвам, че трбва да се секат горите, да се избиват животните или да се тъпчем с мръвки като луди.


Казвам да се опитаме да разглеждаме фактите и нещата да ги обмисляме преди да ги пишем
25.04.2007 :: 18:55 :: от Марина Недева
#10
Re: Смяна на маслото
Горянина - много си смел в плюенето. Може би няма да си толкова смел, ако се представяше с истинското си име в този форум, а не с Горичко Брадвов. Ще ми бъде драго да знам кой стои зад тези коментари - ако ти стиска!
25.04.2007 :: 19:05 :: от DIETOLOG
#11
АСПАРТАМ Е(951) И ВРЕДАТА ОТ ИЗПОЛЗВАНЕТО МУ.
http://d.host.bg/forum/viewtopic.php?p=1139&highlight=#1139
25.04.2007 :: 19:28 :: от ГорЯнина
#12
Re: Смяна на маслото
Уважаема Марина

Ако имаш някакъв аргумент срещу това което съм написал, изнеси го.
Ако имаш аргумент в защита на статията дето всеки сандвич са 5м2, всяко кило телешко са 10 000литра вода и т.н. , покажи го.

Обикновено при липса на аргументи бг форумците прибягват до СИЛНИ ДОВОДИ от типа на

Абе ти изтински българин ли си бе
Абе я се научи да пишеш
Абе ти май си срещу екологията а
Абе анонимния, щом си анонимен, значи не си прав
и т.н. и т.н.

Аз съм онзи дето показва с елемнтарна математика, нещата дето изглеждат добре на емоционално ниво но на мисловно са абсолютна глупост. Имайки нещастието да съм този който показва другата гледна точка, съм подготвен да получа някоя и друга нападка вместо някакъв диалог, някакво опровержение от страна на авторите или опит да се стигне до някакво споразумение за това кой, какво е казал, какво е изкал да каже и как е бил разбран криво.

Както и да е
Едно име от моя страна не ще оправи нещата в статията и нещата които съм казал, не ще бъдат по/малко или повече верни ако се подпиша с каквото и да било име.

Мъдростите от китайската философия не са по/тъпи когато от долу вместо Конфуции се сложи Нейзвестен философ от династията Минг.

Ако съм бил нещо остър или язвителен в някое изказване Моля за Извинение.
Но в НИКАКЪВ СЛУЧАЙ не плюя.
Мнение различно от вашето е просто различно но не гадно, неправилно или плюене.

Със здраве
25.04.2007 :: 19:43 :: от Krassimir
#13
Re: Смяна на маслото
Във високотехнологичните стопанства за животни, типични за западна Европа, животните се хранят със фуражи приготвени от соя. Соята расте най бързо в срани като Бразилия. Джунглите на Амазонка намаляват всяка година вследствие на повишеното търсене на соя. Ние ядем повече месо --> фирмите отглеждат повече животни --> животните ядат повече храна --> за храната се иска повече соя --> за соята е нужна повече земя в тропически и екваториални райони --> хораtа живеещи на местата палят повече гори за да освободят терен.
25.04.2007 :: 19:46 :: от Krassimir
#14
Re: Смяна на маслото
Дали сметката за 5-те метра на hamburger е точна или не не мога да кажа. Със сигурност обаче едно прасе сранено с местните отпадъци и заклано от местните цигани вреди по малко на тропическите гори от Burger-King или МцД.
25.04.2007 :: 20:06 :: от ГорЯнина
#15
Re: Смяна на маслото
Значи принципален производител на соя е САЩ
След това са другите като Китай, Аржентина, Парагвай, Бразилия, Индия и КАНАДА

Странно е в тропическия канадски климат как се развива соята но е факт.

Значи предпочиташ едно прасе хранено без контрол с каквито и да било отпадъци, без ветеринарен преглед, без спазване на няква човечност при убиването му, без проследяване на месото му, без хладилни камери и непрекъснат контрол... хмммм

Странни предпочитания имаш, но всеки има право да живее както желае. Въпрос на норми.

25.04.2007 :: 20:14 :: от Krassimir
#16
Re: Смяна на маслото
Не съм казал че съм срещу ветеринарните норми. Дори напротив. Американската соя си я изяждат американските прасета. Основен износител за европа е Бразилия.
25.04.2007 :: 20:15 :: от Krassimir
#17
Re: Смяна на маслото
Ние ядем повече месо --> фирмите отглеждат повече животни --> животните ядат повече храна --> за храната се иска повече соя --> за соята е нужна повече земя в тропически и екваториални райони (в Канада и САЩ земята е скъпа)--> хораtа живеещи на местата палят повече гори за да освободят терен
25.04.2007 :: 20:17 :: от ГорЯнина
#18
Re: Смяна на маслото
Значи принципален производител на соя е САЩ
След това са другите като Китай, Аржентина, Парагвай, Бразилия, Индия и КАНАДА

Странно е в тропическия канадски климат как се развива соята но е факт.

Значи предпочиташ едно прасе хранено без контрол с каквито и да било отпадъци, без ветеринарен преглед, без спазване на няква човечност при убиването му, без проследяване на месото му, без хладилни камери и непрекъснат контрол... хмммм

Странни предпочитания имаш, но всеки има право да живее както желае. Въпрос на норми.

25.04.2007 :: 20:32 :: от ГорЯнина
#19
Re: Смяна на маслото
В такъв случай за американските хамбургери не са изсечени по 5м2 на парче.
Само европейските такива са с такава висока цена.
Човече да знаеш каква планина ми смъкна от плещите.

Интересно горите в Сибир и Канада също ли се секат за да се сади соя или има и друг вариант


Виж, току що ми хрумна Значи Садим Соя // Ядем Соя // Производителите садят соя // Размножаваме се // Продължаваме да ядем соя// А онези продължават да секат дървета за да можем да продължим да се размножаваме
За пример виж Индия Пакистан и Япония.
В Япония има около 130 000 000 население и първата крава в историята на страната е убита когато един американски посланник поискал хамбургер.

""ъс сигурност обаче едно прасе сранено с местните отпадъци и заклано от местните цигани...""

Мислиш ли че едно прасе хранено с местните отпадъци и заклано от цигани е минало през строг ветеринарен контрол, хладилни камери и проследяване на произхода му
25.04.2007 :: 20:47 :: от ГорЯнина
#20
Re: Смяна на маслото
Значи ако в един хамбургер има 50 грама месо и за това нещо подивелите Мак Доналдци са изсекли 5 м2 и са го насадили със соя света наистина отива към зле при такава низка производителност
26.04.2007 :: 10:29 :: от Tania
#21
Re: Смяна на маслото
ГорЯнина много лично приемаш тази тема за Макдоналдс ти да не си техен адвокат или имаш инвестиции в тоя род вериги.Мисля,че сърказма ти е неуместен защото в този сайт става дума за далеч по-важни неща от глупавите полемики и пресмятания,които правиш.Ти да не мислиш,че миналите през ветеринарен контрол животни са наистина чисти на всички ни е известно,че са натъпкани с хормони, антибиотици и ред други химии и това,че са минали през някакъв измислен от някои хора контрол не означава биологично чисти и истински храни.Друга подробност е и начина по който се приготвят ястията.Цялото това пържене, бланширане,замразяване обезсмисля качеството на продуктите защото след всичките процедури през които преминават твоите така наречени контролирани храни ги прави още по-вредни от преди.Така,че няма никакво значение смяната на досегашните мазнини с уж по екологични.А и ако отбележим,че доста храни са генномодифицирани то тогава всичко казано по горе става безсмислено.
26.04.2007 :: 11:47 :: от ГорЯнина
#22
Re: Смяна на маслото
Всичко ми се струва страхотно

Недомислени статии с изсмукани от пръстите статистики.
И ако някой ви насочи вниманието, веднага се превръща във враг.

Защо е така?

Ами това е като със всички останали гордости
Гордостта че аз съм Бял, Висок, Мъж, Доктор, Пилот и т.н. и т.н.
Отнеми на някого тази гордост и му гледай сеира

В случая гордостта е Аз съм Веге
Т.е. Аз съм над другите
И когато се чете някаква гупост със бомбастични статистики, които обаче подкрепят нашето превъзходство над обикновените простосмъртни, тогава всички ръкопляскат като луди.
Все пак един веге не изсича 5м2 със изяждането на един сандвич.
Той е толкоз извисен

Но ако дойде някой дето отнема тази гордост тогава справедливия гняв избухва в гърдите ни.
Така е много по просто отколкото да се каже на авторите "Абеее тоз човечец май има смисъл в това което казва"
Но това означава да се признае че си се заблудил, а и губиш онова чувство за превъзходство.

Може би без такива като мен, тук винаги ще се чете това което изскаме да четем, без грам критичност и замисляне. Всички ще си тънем блаженно в розова мъгла на превъзходство и ще свиркаме с уста и тропаме с крака.

Както и да е
Не си правете труда да бълвате злъч след мен, защото това е последния ми пост тук, а и не виждам нещо което си струва да бъде прочетено.Така или иначе темата ще бъде отклонявана а вргът са хамбургерите / за хормоните, за антибиотиците, за глобалното затопляне, за избиването на делфините и т.н.

Да сте ми живи и здрави и все така замислено безкритични
26.04.2007 :: 12:14 :: от Tania
#23
Re: Смяна на маслото
ГорЯнина искам само да ти кажа,че не съм вегетарианка ине е нужно да си такъв за да имаш изисквания и да се интересуваш от качеството на храната си.Струва ми се,че имаш проблем със самочувствието си и страдаш от доста комплекси.И аз мисля,че този сайт не е за теб.
26.04.2007 :: 13:04 :: от Марина Недева
#24
Re: Смяна на маслото
Горянина - намери си работа, това веднага вдига самочувствието! Тогава ще ти остава по-малко време да критикарстваш, най-много в обедната или вечер преди лягане... 100% няма да имаш време да пишеш такива чаршафи и ще цениш по-високо чуждия труд.
26.04.2007 :: 16:57 :: от Василена
#25
Re: Смяна на маслото
Днес има още по темата в българското интернет пространство
http://health.actualno.com/news_101415.html
26.04.2007 :: 21:52 :: от raggaman
#26
Re: Смяна на маслото
ГорЯнин - имам още по добра идея от тази да си намериш работа: намери си гадже. Човек става много по спокоен и уравновесен след първия секс.
29.04.2007 :: 00:56 :: от Константин
#27
Re: Смяна на маслото
До тук нито един конкретен аргумент срещу мнението на Горянина. Екзалтацията съсем не е най-добрия подход при защитата на каквато и да било кауза, а и доста екологични движения се компрометираха през годините с манипулиране на статистически данни. Хайде по-кротко. Между другото, в София единствено Макдоналдс и КФС се грижат да управляват както трябва отпадъците си. За разлика от Тропс къщите, които ноншалантно пълнят общинските контейнери с повръщнята си. Но пък роптаенето срещу това някак няма да ни се брои за антиглобализъм.
29.04.2007 :: 04:13 :: от lucho
#28
Re: Смяна на маслото
ave hora vii zashto taka se nahvurlqte vurhu vseki koito ima nqkvo razlichno mnenie ot obshtoprietoto.po moe mnenie istinskite bokluci i hrani koito dori na vid ne gi dokarvat se proizvejdat i konsumirat v bulgariq.tupo e da sudish verigi kato posochenite po-gore pri polojenie,che kontrola e dokazan za vseki edin proizveden ot tqh produkt.siguren sam che na vseki edin ot vas se e sluchvalo da namira kakvi li ne laina v hranite i napitkite ot sumnitelen proizvoditel da ne govorim che v pochti vsichki restoranti i zavedeniq za burzo hranene nqma nikakuv kontrol i tam ima kakvi li ne zarazi,mrusotii,hlebazrki i koi znae oshte kakvo i vseki ot vas si gi hapva bez da mu pravi osobeno vpechetlenie- e chestno da vi kaja pri tezi fakti nai-malkiq mi problem sa tezi maznini.moje bi ako BG beshe razvita strana s kontrol nad kachestvoto sigurno shtqh da buda po- pritesnen za efekta na tezi maznini no tochna sega ne mislq che trqbva da se trevoja za tova s kakva maznina si purjat kartovkite Mc.Donald's a kakvo konsumiram ot rodnite ni proizvoditeli.
11.09.2007 :: 13:09 :: от Danito_
#29
Re: Смяна на маслото
Аз мразя МкДоналдс.Блякс.И само заради това ,че е вредна.Признавам ,когато бях малка много обичах да ям тези храни,но сега тотално съм се отказала от този вид ядене.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg