Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
23.04.2007

Тропическа треска

от Иван Димитров :: Коментари (3) :: (3506 прочитания)

От известно време тропическите гори страдат от болест - болестта на стопяването. Ето защо трябва да сме загрижени за тях въпреки географската им отдалеченост.
Малко след края на прожекцията на Неудобната истина в Червената къща, по време на дискусия за филма, сред многобройните гласове се чува този на младо момиче. Запознай се с Мила Банкова. Тя работи по социален проект в Амазонка и се опитва да ни увери, че тропическите гори са в опасност. От известно време тя наблюдава как през една такава гора се строи магистрала. Споменава, че е виждала камиони пълни с дървесни "трупове", жертви на строежа. Отгоре Амазонка прилича на оплешавяла, казва тя.


Проблемът с тропическите гори не е нов. Днес те покриват едва 6% от земната повърхност или двойно по-малко от много близкото минало. Но сега проблемът е особено наболял покрай дискусията за промените в климата.
Наскоро в изследванията си учени обявиха, че за охлаждането на планетата най-безценни са тропическите гори, защото те не само поемат СО2, но и спомагат за образуването на така необходимите светлоотразителни облаци. Според същото това изследване, нови дървета засадени над 50 градуса северна или южна ширина, могат да имат обратен ефект, защото задържат топлина в атмосферата (за информация България се намира между 41 и 44 градус).

Но горите в Амазонка (те са най-големите с площ от 6 мил. кв. км.) не са единствените, които са застрашени. В Калимантан,  Индонезия, се намират тропическите торфени гори. Торфът е много важен поради способността си да преработва парникови газове като CO2 и метан. Въпреки това 48% от тези гори са вече унищожени, а голяма част от останалите са застрашени от незаконно изсичане.

Като ефект от изсечените си гори Индонезия произвежда 632 мил. тона СО2 годишно - просто ги няма дърветата, които да се справят с тези количества  вредни емисии. Другата голяма заплаха за горите там - пожарите, донасят още 1400 мил. тона СО2 годишно. Почвата на торфените гори е изсушена в резултат от напоителните канали, което  прави пламъците още по-опустошителни. Това прави около 2000 мил. тона. вредни емисии всяка година.

Проблемът с тропическите гори е в компании, които търсят евтини обработваеми площи, както и в местното население, което изсича горите, за да си създаде жизнена площ.  Дърводобивните компании също опустошават безмилостно. За последните три години Демократична република Конго е продала площ равняваща се на Великобритания. Според изследвания на Greenpeace, ако всички набелязани гори бъдат изсечени, това ще доведе до освобождаване в атмосферата на около 34 милиарда тона вреден газ, който иначе щеше да бъде усвоен от дърветата. Приблизително с такова количество е замърсила атмосферата и Великобритания, но с малка разлика... Това се е случило за около 60 години.

Ако вече си се отчаял напълно, можеш да позволиш на малка усмивка да се прокрадне по лицето ти. Загрижени за горите хора се опитват да възстановят част от унищожените площи. В момента в Индонезия тече десетгодишен проект с цел да се възстанови пострадала област. Добре като за начало, нали?

Как да помогнеш?


Въпреки че са много далече от нас, без тропическите гори ще ни е трудно да оцелеем.


Фото галерия

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (3)

23.04.2007 :: 15:35 :: от Василена
#1
Re: Тропическа треска
Статията е много интересна. Тука в България също много яко горят горите. Винаги като пътувам извън София, виждам запалени стърнища или поляни поне на 2-3 места, а понякога и цели местности свирепо обгорени. Не знам от какво се получава - дали е само от тъпото и упорито палене на ниви, което е супер простотия, или пък става и от хвърляне на фасове от колите, щото много често е край пътищата. Обаче е ужасно гадно, явно никакъв контрол няма върху тези неща.
23.04.2007 :: 17:06 :: от Kiril
#2
Re: Тропическа треска
Гадно ми става като чета , какви глупости ги вършат хората по света :(
23.04.2007 :: 17:11 :: от kukus
#3
Re: Тропическа треска
друг начин да помагаме е офсетването - парите, които плащаме много често отиват за възстановяването на тропическите гори.
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg