Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
04.05.2007

Пластмаса от царевица

от Иван Димитров :: Коментари (3) :: (6358 прочитания)

Идеята опаковките да бъдат направени от пластмаса, която не замърсява, а обогатява почвата е хит. Докъде обаче сме стигнали с реализацията й?
Разгледай снимките във фотогалерията под статията. Всички тези шишета и кутийки са направени от чист, възобновим ресурс. Докато конвенционалната пластмаса поглъща 200 000 варела петрол на ден само в САЩ, тази пластмаса е от царевица. При определени условия тя се разгражда на безвредни съставки. Като се имат предвид покачващите се цени на петрола, тази пластмаса изглежда евтина.

Нека надникнем в NatureWorks – компания, която произвежда пластмаса от царевица в  Съединените щати. Ето малко описание на процеса. Виждаме как царевицата се смила, а от полученото нишесте се извлича декстроза. След това суровината ферментира и се превръща в млечна киселина. Тя на свой ред е преобразувана в лактиди, а оттам -  в полимлечна киселина, която прилича на карамелизирана захар. На следващия етап това  вещество е кристализирало в полупрозрачни бели топчици с големината на грахови зърна. Получената суровина прилича на смола. Оттук остава суровината да бъде стопена и оформена в различни пластмасови продукти.

Новата пластмаса все още няма толкова много приложения като традиционната. Причината е ниската й температура на топенеЗа направата й обаче отива 65% по-малко енергия. Тя произвежда 68% по-малко парникови газове и не съдържа токсини. В момента царевичната пластмаса преживява истински бум. Една от причините е в ниската й цена, която е резултат от добре свършена работа в изграждането на ефикасен производствен процес.

Проблеми обаче има. Оказва се, че пластмасата от царевица не е толкова лесно разградима. Производителите й казват, че тя се разгражда до СО2 и вода за по-малко от 90 дни в контролирана компостна среда. Но в света засега има само 113 специални места, където това може да се случи. А фактът, че можеш да занесеш новите си боклуци само в една четвърт от тях, не е особено окуражаващ. Но не се отчайвай. По пластмасата още се работи. Производителите й се надяват да доведат процеса на разграждане до така наречените анаеробични девулканизатори, които помагат за преработването на органичните отпадъци в метан.Понастоящем царевичната пластмаса е неразградима в домашни условия. Извършени тестове показват, че след 6 месеца в домашен компост тя си стои невъзмутимо там. 


Производството на опаковки от потенциална храна поставя и дежурните въпроси за изхранването на човечеството. Тук NatureWorks отговарят, че произвеждат пластмасата главно от генно-модифицирана царевица, която не се използва за храна. Както добре знаеш обаче, по света има доста противници на генно-модифицираните организми, тъй като последните могат лесно да разрушат баланса в екосистемите. Добрата новина е, че суровината не винаги е генно-модифицирана и повечето компании се поддават на натиск от страна на загрижени за екологията консуматори. Но тогава отново стигаме до въпроса за изхранването на човечеството. Е, на този етап еднозначен отговор няма.

В книгата  Cradle To Cradle: Remaking The Way We Make Things, е описано едно алтернативно бъдеще, в което опаковките на краткотрайните продукти ще се разлагат обратно в земята. Компании като NatureWorks  показват, че искат да са част от това бъдеще и продължават да работят по въпроса. Въпреки проблемите явно не само на мен ми се струва, че пластмасата е поела в правилната посока и е въпрос само на време да се намери най-удачното решение.Фото галерия

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (3)

04.05.2007 :: 09:38 :: от Kiril
#1
Re: Пластмаса от царевица
Големи идиоти сме ние хората ако всичко което ни трябва е в природата като био-дизел и пластмаса обаче зрадаи печалбата добиваме всичко по искуствен начин :(
11.05.2007 :: 17:32 :: от kirova
#2
Re: Пластмаса от царевица
Ideqta opakovkite da budat napraveni ot plastmasa,koqto ne zamursqva pochvata e super!!!Tova otkritie si e napravo za Nobelova nagrada.Privetstvam takiva genialni predlojeniq.Nadqvam se vse poveche i poveche hora da zapochnat da se zamislqt che zdraveto i sushtestvuvaneto ni zavisqt ot samite nas.
31.07.2007 :: 10:49 :: от Denski
#3
Re: Пластмаса от царевица
Отдавна слушам за тези опаковки, прегледах сума ти сайтове на производители, обаче у нас никакви ги няма :( Не знаех обаче, че разлагането не става в домашни/градински условия. С други думи, понастоящем дори и да почнат да ги внасят след като не могат да ги рециклират (поне първоначално считам, че надали ще има специално компостиране за тях) май няма много смисъл :(
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg