Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
27.04.2007 :: партньор

Зелена политика

от gorichka.bg :: Коментари (8) :: (4321 прочитания)

Време е и в България да се появи зелено политическо пространство. Това е целта на съвместна инициатива на Горичка и Българското училище за политика, която стартира днес.

Сигурно много пъти си си мислил, че зелените неща у нас щяха да са една доза по-забележими, ако си имахме някой местен Тони Блеър, Ал Гор или Ангела Меркел - да ни спретват екологични планове за след година, пет, десет. Понеже и ние в Горичка мислим така и смятаме, че е крайно време и у нас да се появи зелено политическо пространство, си сложихме името под съвместна инициатива  с Българското училище за политика към НБУ, което обучава млади политически лидери и представители на държавната и местна администрация. Инициативата се казва, точно така, "Зелено политическо пространство".

За начало днес заедно с младите български политици от Випуск 2007 ще засадим 60 дръвчета в град Хисар, където се провежда обучението. Засаждането ще започне точно в 13:30 в парка на града на място определено от общината. Ще садим алея от албиции, смърч, явор и клен.

С тези дръвчета тръгва инициативата "Зелено политическо пространство" (нали запомни името), която има за цел да ангажира нашите политически сили с решаването на наболели, глобални проблеми на околната среда. Като част от инициативата ще се реализират проекти, насочени към запазване на природата, устойчивото развитие, решаването на проблема с изчерпващите се ресурси и глобалното затопляне.

„Зелената” инициатива се основава на идеята за лична ангажираност и личен принос на всеки политик в страната. Идеята е постепенно да се въвеждат принципи като въглеродна неутралност и енергийна ефективност на сгради и офиси, да се ограничи използването на автомобили в полза на обществения транспорт, карането на велосипед и ходенето пеша и де се повлияе за промяна на обществените стереотипи и навици чрез личния пример.

Инициативата ще бъде осъществена чрез конкретни „зелени” проекти в различни градове от страната, като с нейното послание ще бъдат запознати партиите и институциите.

Българското училище за политика 

Дейността на Българското училище за политика е насочена към подпомагане на появата на общност от млади политически лидери, държавни служители и представители на гражданското общество, които да споделят общи ценности в усилията за устойчиво развитие, европейска и евро-атлантическа интеграция. Чрез модерни обучителни програми Българското училище за политика стимулира демократичния управленски модел. CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (8)

27.04.2007 :: 10:00 :: от stefka grigorova
#1
Re: Зелена политика
Супер идея!Дано да продължи и занапред в бъдещето!
27.04.2007 :: 10:44 :: от mapto
#2
Re: Зелена политика
И аз от отдавна си мисля, че има нужда от нещо такова. За съжаление най-прекият начин да се постигне промяна в политиката е да влязат "зелени" депутати в парламента (Зелената партия за съжаление не е нищо повече от един от вечните коалиционни партньори на БСП без досега да е наложила каквото и да е зелено). От друга страна доверието в партиите спада. Затова може би по-добра алтернатива би била зелени НПО (например Горичка) да се опитат да се консолидират около обща Зелена програма. Това в България е изключително трудно, но все пак може би поне частично е възможно. Следващата стъпка е новият консорциум да се възползва от конкуренцията, която представлява плуралистичната избирателна система. Мисля, че така ще можете да обедините много млади хора зад вас, за да можете да имате силен коз в преговорите с партиите. Ако не е този ваш консорциум, повечето от тези хора няма да гласуват. Например за изборите за европарламент зелената тема е актуална, защото ЕП работи много в насоката на зелените директиви (но може би за тези вече е късно). Партиите сами ще преценят на какви компромиси са склонни, за да ви спечелят. Друг голям риск е, че голяма част от основните партии в България често подвеждат (за щастие не всички). Затова е важно да се изработят надежни межанизми за обществен контрол (най-вероятно реализиран от въпросния консоциум). Аз лично съм готов да помогна много с организирането на една такава идея. Ако за Вас това представлява интерес, можете да намерите мейла ми във Вашата база от данни.
27.04.2007 :: 12:04 :: от Василена
#3
Re: Зелена политика
А според мен проблемите на планетата се нуждаят от толкова спешни решения, че зелените идеи все по-малко ще се територия на конкретен политически субект - по-скоро всяка партия ще трябва да може да предложи своя еко политика, по същия начин, както трябва да предложи социална или икономическа политика да речем.
Ето например, преди няколко дни норвежкият министър-председател заяви на националната конференция на своята партия, че Норвегия ще си постави за цел да стане въглеродно неутрална до 2050 година. След което от всички краища на политическото пространство почнаха да го обвиняват, че им е откраднал идеята. Включително неочаквани формации, които са далечни аналози на нашата Атака, заявиха че това било политика тъкмо в техен стил.
Затова е и много добре, че в училището за политици участват хора от най-различни партии - така или иначе на всичките неизбежно ще им се наложи да мислят за бъдещето на планетата и то много скоро.

27.04.2007 :: 15:02 :: от mapto
#4
Re: Зелена политика
И все пак някой трябва да излезе с първите реални и конкретни идеи в тази посока. Едва ли това ще са съществуващите партии, които трябва да признаем, че имат моментни просветления, но имат съвсем други приоритети (не че не им влизам в положението де). Затова идеята ми беше: да се предложи една стратегия, пък ако после започнат да се състезават кой ще си я присвои - още по-добре.
28.04.2007 :: 17:38 :: от Kiril
#5
Re: Зелена политика
В България това не е възможно... то си е турско робство ... толкова сме зле че за "зелено" изобщо не може да става за въпрос
28.04.2007 :: 23:19 :: от kensen
#6
Re: Зелена политика
В България и сега има хора, които могат да променят нещата, но за съжаление никой не се интересува от идеите им,а от друга страна партиите се вълнуват преди всичко от броя на гласовете на изборите. За тия гласове могат да обещаят всичко обаче почти сигурно няма да го изпълнят след това. Та за сега май всичко зависи от хора.

OFFTOPIC: Не знам за вас, но аз си мисля, че Горичка трябва да има форум.
07.05.2007 :: 22:36 :: от mapto
#7
Re: Зелена политика
Ние тук си говорим, но вижте какво направиха ИПИ и Блогът за Икономика (http://www.ime-bg.org/flat/ и http://ikonomika.org/?cat=5). На практика те наложиха идеите си като норма за десните политически партии и сега дори ГЕРБ са за плосък данък и радикални икономически реформи. Стиска ли ни на хората със зелени интереси в България да направим същото? Дали пък в България не са повече хората, които оценяват зелената политика, отколкото тези, които изобщо знаят какво е плосък данък? Помислете! От вас се иска само да кажете да за инициативата за зелена политика. После ще го организираме с общи усилия.
10.05.2007 :: 21:26 :: от mapto
#8
Re: Зелена политика
На наближаващите избори за ЕП можем да покажем на управляващите, че сме против тяхното подритване на темата Натура 2000. Гласувайте, за да им покажете, че хората не одобряват това, което те правят. Има много алтернативи. Можете да се информирате за тях на: http://www.europe.bg/htmls/page.php?id=8190&category=230
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg