Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
04.05.2007 :: партньор

Био етика

от Босилена Мелтева :: Коментари (6) :: (4541 прочитания)

Няма начин да не знаеш за колоритните бабички от „Графа“ и върлата конкуренция в продажбата на "натурални" салати и моркови. За да не ти се налага да гадаеш колко са натурални всеки път, е сертификатът за биопроизводство.
Сигурно има някакъв романтичен момент в тази история, но движеща сила на успеха на тези бабички е едничката надежда на мнозина, че стоката е по-„истинска“ и е расла под слънце без вредни химии. Същото важи и за повечето продукти ала „натурални“. Гаранцията е Франция, сори (най-малкото пестицидите вече са толкова евтини, че дори пенсионерите ги ползват масово, за да се справят с насекомната напаст).

Друго нещо са биохраните. Зад логото „био“ (за което трябва да се взираш) стои стопроцентова гаранция, че продуктът е произведен в синхрон и с мисъл за околната среда, а и за човека, който ще го изконсумира. Всички етапи на този процес се следят зорко от контролен орган, който накрая издава сертификат и така потвърждава, че екоизискванията са спазени. У нас това са Балкан Биосерт ООД, QC&I Интернешънъл и още неколцина, които пък се надзирават от евроинституциите. Следи за етикета.

Когато се спреш на биохрана, можеш да си сигурен, че: няма антибиотици (с тях блъскат обикновено здравите животни превантивно) – добре е да ги избягваш, когато си здрав и прав, защото при реална нужда не могат да ти подействат като лекарство; няма хормони (в повечето обикновени млека има хормони на растежа, за да е повечко млякото и по-голяма печалбата), които да те объркат хормонално; липсват и опасните пестициди, изкуствени торове и всевъзможни химии, които ти тровят организма. И нещо много ценно – биоземеделието прави почвата по-богата и устойчива на високите температури, наводнения и суши, които ни „предлага“ глобалното затопляне. По-икономично е – в Щатите биофермите използват с 63% по-малко енергия от обикновените.

Резултатът от тези сметки е доста добър – ако харчиш парите си за биопродукти, на практика инвестираш в твоето здраве и в здравето на планетата. И участваш с пълна сила в битката с климатичните промени (само не се обяснявай, че нямало с какво да помогнеш). Засега на роден терен биоетикетите са кът. Има мед, сладко, чай, шоколад, кисело мляко, соево мляко, консервирани и пресни зеленчуци, детски храни. Но скоро ще има хляб, зехтин, дори вино. Голяма част от тях се изнасят, но от твоето желание и търсене зависи предлагането им у нас да се вдигне – този пазарен принцип е доказан отдавна. Само го следвай.

Цифра
: 80% от семействата в Англия пазаруват биопродукти.

Нашият съвет
: Дай едно рамо, както можеш, на местното биопроизводство, за да има причина  тези светнати хора да останат на българския пазар.

CC Лиценз: Признание - Некомерсиално - Без производни произведения

Назад | Горе

Коментари (6)

09.05.2007 :: 14:35 :: от woods
#1
Re: Био етика
Не показвате обаче никакъв знак. В крайна сметка как да разберем кой е 'биопродуктът'?
Бихте могли също да направите някакъв списък на продукти и магазини, от които се купуват.
10.05.2007 :: 10:57 :: от Pepo
#2
babite
Osnovnoto zanimanie na vyprosnite babi na grafa e da prodavat razredeno kiselo mlqko i razreden zelev sok. Vyobshte ne mi se misli kakwo e polojenieto ako sa napipali pesticidi.
10.05.2007 :: 10:57 :: от Pepo
#3
Re:babite
prqsno de, prqsno razredeno mlqko
10.05.2007 :: 14:49 :: от woods
#4
Re: Био етика
Ти да не си го пробвал?
17.08.2007 :: 09:24 :: от Ежко Бежко
#5
Re: Био етика
Защо ми се струва,че цифрата за англииските семейства,пазаруващи БИО...(80%) не е вярна...всъщност е лъжа.Ако влезете в повечето английски супермаркети от типа на Tesco,Lidl,M&S ще видите,че само около30% от щандовете са заредени с БИО...,как тогава 80% от населението пазарува само БИО...нещо логически не се връзва...???
11.09.2007 :: 13:02 :: от Danito_
#6
Re: Био етика
Смятам да накарам мама да купува повече БИО храни,но не знам дали ще успея да я убедя. :DDD
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg