Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
05.05.2007

Отгледай гора

от Теодор Тодоров :: Коментари (3) :: (4206 прочитания)

Естествената гора е идеално балансирана система, която се нуждае единствено от спокойствие, влага и светлина, за да си изпълнява задълженията. В деня на пролетното засаждане на Горичка ти предлагаме рецепта за отглеждането на гора.

Теодор Тодоров e от Инициативна група „Витоша”, партньор в засаждането на Горичка днес.

Защо гора?
Задълженията на гората са все прости неща като пречистване на въздуха, осигуряване на вода, опазване на почвата, поддържане на стабилен климат, предоставяне на билки, гъби и горски продукти, както и осигуряване на подслон за хиляди живи организми. Накратко – имаме нужда от гори, за да дишаме, да разполагаме с вода и храна, да строим и обзавеждаме домовете си... И тъй като поради човешкия натиск горската покривка в световен мащаб непрекъснато намалява, ние трябва да поемем отговорността за опазване на останалото зелено богатство и създаването на нови гори.

Защо не оставим природата да си върши работата?
Един от любимите термини на консервационните биолози е „естествени условия” и голяма част от тях считат, че възстановяването на горските екосистеми трябва да става без външна намеса. Но поради засилващото се човешко въздействие върху планетата, естествени условия едва ли вече съществуват - все повече дървета се изсичат, все повече замърсители се отделят в атмосферата, все по-силно се изменя режимът на валежите и температурите, а климатът става по-непредсказуем от всякога. Все повече имаме нужда от гори днес и сега. И докато в естествени условия възстановяването на една опожарена, унищожена от болести, природни бедствия или изсечена гора отнема стотици години, човешката грижа и намеса може да съкрати процеса многократно.

За създаването на гора може да се работи чрез разпръсване на семена, засяване на жълъди или залесяване с фиданки. И тъй като използването на семена и жълъди е доста по-лесно, но по-несигурно (не всички покълват, а голяма част от тях служат за храна на различни видове) по-долу ще говорим единствено за залесяване.

Как да подготвим залесяването
След като вече сме решили да залесяваме, остава да намерим подходяща площ, да си осигурим информация, посадъчен материал и инструменти. За целта е най-добре да се свържем с държавното лесничейство или друга структура, стопанисваща горите в съответната територия. Те със сигурност няма да откажат и ще помогнат при определянето на дървесния вид и най-удачния период за работа, осигуряването на фиданки (в повечето случаи безплатно), инструменти, напътствия и помощ при самото залесяване. При определяне на видовия състав, трябва да се стремим към използване на местни видове и осигуряване на видово разнообразие, което ще гарантира по-голямата устойчивост и жизненост на младата гора. Следва определяне на посадъчната схема (гъстота на засаждане) и подготовка на площта посредством почистване и оформяне на тераси или площадки. Това ще улесни дръвчетата в борбата им за оцеляване и е особено наложително за каменисти или стръмни терени, застрашени от ерозия. При подготовката и самото залесяване трябва да се стремим към подпомагане на естествените възобновителни процеси като опазваме вече поникналите дръвчета в избраната площ.

С какво, кога и как се залесява
За разлика от градските паркове, залесяването в горска среда се извършва с двугодишни фиданки, които са лесно приспособими към почвените и климатични условия, поради което имат по-добър шанс за оцеляване в сравнение с по-големите си събратя. Обикновено фиданките са високи едва 7-8 сантиметра и са доста крехки, което налага да се работи внимателно. Първо, в предварително подготвените площадки или тераси се правят дупки с използването на специализирани инструменти (като „меч на Колесов”).

Добре е засаждането да се извърши веднага след направата на дупката, за да не изсъхва пръстта в нея. В процеса на залесяване, самите фиданки се транспортират в специално сандъче или друг съд, позволяващ покриването на корените им с почва или навлажнена слама, което ги предпазва от изсъхване (ако дупката или корените изсъхнат, дръвчето няма голям шанс). Следва внимателно поставяне на дръвчето в дупката, като се стремим да не увреждаме или прегъваме корените. При заравянето е важно добре да се уплътни пръстта (останалият въздух отнема влагата от корените) като фиданката се заравя до кореновата шийка или мястото, докъдето е била заровена в разсадника.

Около посаденото дръвче може да се оформи леко понижение, но не и „кратер”, тъй като при обилни валежи той се пълни с вода и може да причини изгниване на корените. При залесяване в горска среда обикновено не се полива, така че се работи напролет и наесен (преди началото и след края на вегетацията), когато в почвата има достатъчно влага. Ако фактът, че се засажда в редици ви притеснява, имайте предвид, че опазването на естествения подраст, използването на фиданки от различни видове, тяхното групиране и различната им скорост на растеж ще ви дадат възможност да създадете гора със структура, близка до естествената.

Трябва ли да се полагат грижи за младите гори?
Организацията, подготовката и провеждането на едно залесяване не е лесна работа, затова е важно да се уверим, че целият ни труд не е бил напразен. Ако след няколко месеца отново посетим залесената площ, ще намерим една поляна, обрасла с буйни треви, храсталаци и бурени, сред които трудно се забелязват засадените дръвчета. Те обаче са там, притиснати от по-бързо растящите тревни и храстови видове, които ги конкурират за хранителни вещества, влага и светлина.

Ако искаме дръвчетата ни да оцелеят е необходимо отново да положим грижи за тях чрез окопаване и разчистване на подтискащите ги треви и бурени. След като свършим тази нелека дейност (т.нар. „отглеждане”) трябва отново да засадим дръвчета на мястото на изсъхналите, каквито със сигурност ще има (понякога загубите достигат 40-50%). Този процес се нарича „попълване” и освен че е задължителен за оцеляването на гората, ни дава още една възможност да разнообразим нейния видов състав.

В България се прави отглеждане и попълване на младите гори през първите 3 години след залесяването, ако територията е под 1500 м. н.в. и съответно за 5 години, ако се залесява над тази височина. В най-добрия случай, отглеждането се извършва 3 пъти годишно, а попълването – веднъж. Подобни грижи са необходими, докато дръвчетата укрепнат, преодолеят конкуренцията и започнат да растат устойчиво, формирайки истинска гора.

В заключение
Процесът по създаването на млада гора изисква много усилия, грижи и всеотдайност. Ако се захванете с подобно начинание със сигурност ще срещнете редица трудности, пречки, липса на разбиране, недоверие или критики от страна на различни хора и институции. И въпреки всичко, не бива да се отказвате, защото дори и да оставим настрана значението им за климата, въздуха, водата, ерозията и т.н. създаването на гори е наистина важно за нас самите... Представете си, че, след цял ден ровене в пръстта и борба с камъни, коренища, бурени и треви се изправите и плъзнете поглед по стотиците малки рошави дръвчета, които някак объркано са се сгушили сред новия си дом - благодарение на вашите усилия. Чувството, което ще изпитате, едва ли подлежи на описание и честно казано наистина си заслужава.CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (3)

05.05.2007 :: 13:18 :: от jorji
#1
Re: Отгледай гора
e tova e nai dobroto koeto chovek moje da napravi
vsqko zasqto durvo posle go obichash kato svoe

edinstvenoto nujno nesto e da imash jelanie
05.05.2007 :: 19:53 :: от Kiril
#2
Re: Отгледай гора
Здравейте, поздрави към екипа на горичка разбрах че сте се заели сериозно със засаждането...
07.05.2007 :: 23:58 :: от Vladi
#3
Re: Отгледай гора
Ако сте били на засаждането, как беше? Някой да пише :))
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg