Gorichka.bg


Публикации (RSS 2.0)
Начало / Рубрики /
20.06.2007

Моят бряг

от Олга Апостолова :: Коментари (9) :: (4197 прочитания)

Вместо на разногласия и различия, проектът "Моят бряг" залага на визия за Черноморието, която се приема от всички. Разговор с Рене Бустен, шеф на съвместния българо-холандски проект.

Рене Бустен работи по проекти за опазване на околната среда в България от 1997 г. През 2003 г. основава "Поввик-мек" - консултантска фирма в областта на опазването на околната среда.


„Моят бряг” е проект за всички онези, които искат да видят силно Черноморие след 20 години. Много проблеми ли има този район в сравнение с останалите части на България?


Проектът обхваща цялото крайбрежие и беше иницииран от българското Министерство на регионалното развитие. Заради туризма, индустрията и пристанищата Варна и Бургас,
икономически този район е много важен за България. Поради силното си икономическо значение, различните икономически заинтересовани страни се конкурират за ресурси като земя, работна ръка и природни ресурси. Натискът върху ресурсите е по-голям отколкото в други части на България, а и контрастът между различните страни е по-силен.


Кой очаквате да се включи в проекта?


Поканихме административния, икономически и социален сектор: градската администрация, туристическата индустрия, пристанищните и летищтните власти, неправителствените организации, които се занимават с опазване на околната среда, селскостопанския сектор и други.


Как точно ще заработи проектът?

До септември всяка от поканените групи ще обсъди своето виждане за Черноморието след 20 години. Организираме уъркшопове с модератори, които да насочват и стимулират дискусията. Фокусът на уъркшоповете е върху това какво е възможно да се постигне, а не върху проблемите, които трябва да се решават. Идеята е да изкристализира една визия.


През септември ще синтезираме работата на отделните групи и ще търсим пресечните точки, общите интереси. След това ще срещнем представители на различните групи и ще развием визията в обща дейност. Целта ни е да слеем различните идеи и визии и да видим къде отделните интереси могат да си бъдат взаимно полезни. През следващата година задачата ни е да направим така, че тази визия да може да бъде превърната в действителност. Визията ще бъде сведена до отделни дейности и ще бъде създадена организация, която да подкрепя изпълнението на тези дейности.


Какъв очаквате да бъде резултатът от тази фокус група?

Основната идея на този метод на работа е, че една стратегия може да бъде успешна, само ако се подкрепя от онези, които са засегнати от нея. Затова каним  заинтересованите страни сами да напишат стратегията, като разбира се тя е в рамките на позволеното от закона и онова, което е икономически възможно. Този начин на работа се осланя на откриването на общи интереси, а не на нищенето на проблеми и различия.


Този проект се изпълнява съвместно с Холандия. Дайте ни пример за подобна дискусия в Холандия и за резултата от нея.

В Холандия работим по този начин от години, да не кажа векове. Всичко започва с дискусията около опазването на западнта част от страната от морето: идеята ще бъде осъществена, ако всички работят заедно и намерят консенсус. Затова наричаме този модел на работа „Полдер”. Добри примери са пристанището на Ротердам (който се роди като дискусия между природата, икономиката и интересите на местното население) и опазването на Wadden Sea в северната част на страната (опазване на природата, справяне с ниския бряг, интереси от страна на газ и петролната индустрия, и риболова).


Има ли място за индивидуални мнения в „Моят бряг”?

Всеки може да се свърже с нас чрез info@mycoast.eu, но само с идеи, с тяхната собствена визия или мечта, с мисли за това какво може да се постигне, не с проблеми и със съвети за това какво трябва да направи някой друг.


Вие лично как си представяте Черноморието през 2030 г.?

Имам няколко различни, но не противоречащи си интереси. Като представител на компания, която предлага консултации в областта на опазването на околната среда, бих искал да видя силно икономическо развитие – и в индустрията, и в туризма. Това ни носи работа. В същото време, обичам да посещавам Черноморието: понякога в малки, тихи райони, друг път в по-оживени места с барове и ресторанти. Различни, но не противоречащи си интереси. Всички те могат да бъдат реализирани – не на едно и също място, но може да се намери баланс.Фото галерия

CC Лиценз: Признание

Назад | Горе

Коментари (9)

20.06.2007 :: 14:46 :: от woods
#1
Re: Моят бряг
Само ще ви кажа че преводачът ви е пълен кретен.
20.06.2007 :: 15:48 :: от Kiril
#2
Re: Моят бряг
Hmmm ami interesna tema oba4e spored men raznite tam firmi nqmat pravo da reshavat kakvo shte se pravi s cherno more zashto to e obstho za vsi4ki ... No po dobre holandicte ot kolkto Bulgaria da go prodade na mafiata (ako ve4e tova ne e fakt)
20.06.2007 :: 18:05 :: от Eleonora
#3
Re: Моят бряг
Ах морето... не бях ходила на Черно Море от 2000-ната година, миналото лято като отидох и много се разочоравах от хаотичното застроено крайбрежие. Наистина има нужда от баланс морето, а не от хаос. Добре е, че почват някаква дискусия, дано да има ефект... на мен ми се струва че за някои места по морето вече е късно.
20.06.2007 :: 18:37 :: от Eleonora
#4
Re: Моят бряг
Не бих използвала такива остри думи като woods, и може би дори нямам право да кажа нищо при положение че аз правя куп правописни грешки, но искам да добавя. Не е приятно да се използват думи на английски... 'уъркшопове', 'модератори'... в статия на български.
20.06.2007 :: 20:14 :: от scaffas
#5
Re: Моят бряг
che kakvo mu ima na prevoda....moderator si se polzva ot dalgi godini v balgarskia a pak za workshop mi daite po dobra tolkova zvuchna duma na balgarski...az ia izpolzvam i dosega nikoi ne mi e kazal che e greshno...plus tova ima tolkova mnogo chujditsi taka ili inache s edin poveche ne viarvam da navredim na planetata....:)
21.06.2007 :: 15:20 :: от Константин
#6
Re: Моят бряг
Преводът наистина е много зле, казвам го като човек, който професионално се занимава с такава дейност. Екологията на езика е не по-малко важна от темата за биологичното разнообразие, да речем - тя засяга много дълбоки пластове на мисленето, на съзнанието, на възможността за общуване и разбиране. В този смисъл и модератори, и уъркшопове, и панели, и замерване на параметри (ако не е с камъни) рушат структурата на езика.
А що се отнася до Черно море, освен безобразията на местните мутри и кметовете по брега голям зор ще видим с хищническата руска инвазия. Тия хора са безпощадни - предстои строителството на петролопровода Бургас - Александруполис, предстои усвояването на делтата на Камчия от кмета Лужков и там никакви летящи холандци няма да могат да ни помогнат, ако не вземем нещата по контрола в свои ръце.
21.06.2007 :: 16:48 :: от Kiril
#7
Re: Моят бряг
Не виждам нищо лошо в думата Workshop ... като я нямаме в българския ще я вземем назаем от английски разбира се...
21.06.2007 :: 18:09 :: от Eleonora
#8
Re: Моят бряг
Моля, не се хващайте за едната дума която дадох за пример. На мен би ми било трудно да намеря превод на много думи, но това не значи, че те нямат български превод. Отворих един речник и ето ... работна група, семинар, симпозиум... но както и да е, това е мое мнение че на българска страница искам да чета на български.

Кажете си мнението по темата вместо това. Морето на мен ще ми липсва. Мисля, че може би тези работни групи са закъснели и едва ли ще променят нещо. Но същевременно се надявам, че начинания като тези ще променят нещата към по-добре.
24.06.2007 :: 20:32 :: от Eleonora
#9
Re: Моят бряг
Eto oshte edna statia v koiato se govori za proekta "Moqt Brqg":

http://dnevnik.bg/show/?storyid=352489
Ако искате да добавяте коментари към статиите, моля регистрирайте се и влезте с вашите потребителско име и парола.
Назад | Горе
Вход

Влезте, за да коментирате статиите
в Gorichka.bg